22 Δεκ 2024
READING

Η πανδημία έχει επηρεάσει το μέλλον του φυσικού εμπορίου 

6 MIN READ

Η πανδημία έχει επηρεάσει το μέλλον του φυσικού εμπορίου 

Η πανδημία έχει επηρεάσει το μέλλον του φυσικού εμπορίου 

Η πανδημία της Covid-19 έχει αναγκάσει τα περισσότερα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αλλάξουν τις δραστηριότητες τους αλλά και να μειώσουν τον αριθμό των πελατών που μπαίνουν στα καταστήματα. Φαίνεται πως ακόμα και οι μεγαλύτεροι retailers έχουν αγωνιστεί προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί και αισιόδοξοι, αναζητώντας την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα συνεχόμενα αυστηρά lockdown έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να προχωρούν σε ενέργειες κλεισίματος των καταστημάτων τους. Ωστόσο, το ερώτημα είναι τώρα, τι αντίκτυπο θα έχει η πανδημία στο μακροπρόθεσμο μέλλον του λιανικού εμπορίου. 

Το φυσικό λιανικό εμπόριο σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει, ωστόσο φαίνεται πως θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές σχετικά με την λειτουργία και τον ρόλο του. Οι επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται πως δεν επηρέασαν τόσο το λιανικό εμπόριο όσο το είχε επηρεάσει η κρίση του 2008. Η UBS ανέφερε ότι πάνω από 28.000 καταστήματα έκλεισαν στις ΗΠΑ εκείνο το έτος, δηλαδή το 2% του συνολικού αριθμού των καταστημάτων στις ΗΠΑ. Τον Μάιο, η UBS προέβλεπε ότι περίπου 100.000 καταστήματα στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κλείνουν μεταξύ του 2020 και 2025. 

Η πρόβλεψη που είχε κάνει η UBS, πριν την εμφάνιση της πανδημίας, σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων από το 2020 μέχρι το 2026 ήταν σχεδόν ίδια με τώρα. Αυτό υποδηλώνει ότι μόνο το 25% των καταστημάτων που είναι πιθανό να κλείσουν τα επόμενα πέντε χρόνια οφείλεται στην εμφάνιση της πανδημίας και στην διακοπή πολλών εκδηλώσεων φέτος. Φαίνεται πως πολλά καταστήματα είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν πριν καν ξεκινήσει η πανδημία. Το κλείσιμο των καταστημάτων δημιουργεί ευκαιρίες για τους λιανοπωλητές που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν ή να ξεκινήσουν τους χώρους φυσικών καταστημάτων. 

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία να μπουν νέοι retailers στο φυσικό λιανικό εμπόριο και να ανοίξουν τα καταστήματα τους σε χώρους πληρώνοντας χαμηλότερα ενοίκια.

Πέρυσι, το eMarketer προέβλεπε ότι το φυσικό λιανικό εμπόριο θα εξακολουθεί να διαχειρίζεται 3,5 φορές περισσότερες πωλήσεις από τα διαδικτυακά κανάλια έως το 2023. Ενώ αυτή η πρόβλεψη έγινε πριν από την πανδημία, παρατηρείται πως δεν γίνεται να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο. Αυτό φαίνεται να είναι λογικό αφού τα φυσικά καταστήματα και οι λιανοπωλητές στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους μέσα στα καταστήματα, καθώς πιστεύουν πως η άμεση αλληλεπίδραση εμπόρων και καταναλωτών είναι σημαντική για την αύξηση των πωλήσεων. 

Το Amazon είναι εξαιρετικά επιτυχημένο στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ωστόσο, συνεχίζει να ανοίγει φυσικά καταστήματα. Το ίδιο ισχύει και για την Allbirds, η οποία εξασφάλισε μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εν μέρει για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Φαίνεται λοιπόν πως παρόλο που το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η φυσική παρουσία καταστημάτων ωφελεί περισσότερους τους retailers. 

Ωστόσο, το φυσικό λιανικό εμπόριο δεν θα λειτουργεί όπως προηγουμένως. Το e-commerce είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην σημερινή εποχή, οπότε ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων θα αλλάξει. 

Σημαντικός παράγοντας για την βελτίωση και ανάπτυξη των καταστημάτων είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις. Η σωστή σχέση μεταξύ λιανοπωλητών και πελατών μπορεί να ωφελήσει μια επιχείρηση αφού είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω των σχέσεων που έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση με τους πελάτες της. Τα καταστήματα είναι ιδανικά μέρη για τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων με τους πελάτες, καθώς οι λιανοπωλητές έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους και μπορούν να διηγηθούν την ιστορία του brand ή ενός προϊόντος, εμπλέκοντας όλες τις αισθήσεις του πελάτη. Μπορούν να δημιουργήσουν δηλαδή μια συναισθηματική σύνδεση με τον πελάτη. Επομένως η αναγέννηση του φυσικού λιανικού εμπορίου θα δώσει περισσότερη έμφαση στις σχέσεις εμπόρων και πελατών και όχι τόσο στις πωλήσεις. 

Τα φυσικά καταστήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένας τεράστιος πίνακας διαφημίσεων. Κάθε φορά δηλαδή που ένας πελάτης περνάει έξω από ένα κατάστημα ενισχύεται το awareness του για το συγκεκριμένο brand. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όλο και περισσότερα brand παρουσιάζονται στην αγορά. Ωστόσο, καθώς ο διαδικτυακός κόσμος υποδεχεται περισσότερα brands, το φυσικό λιανικό εμπόριο έχει γίνει ένα μέρος όπου τα brands και οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεχωρίσουν. Τα φυσικά καταστήματα δηλαδή μπορούν να τραβήξουν πιο εύκολα την προσοχή των πελατών σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς η πρόσβαση τους είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη ενώ στο διαδίκτυο η αναζήτηση καταστημάτων είναι πιο χρονοβόρα και όχι τόσο οικεία για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την χρήση του διαδικτύου. Πολλοί retailers κιόλας φτιάχνουν τις βιτρίνες τους με τέτοιο μοναδικό τρόπο ώστε να προσελκύουν κάθε φορά όλο και περισσότερους πελάτες. 

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα των φυσικών καταστημάτων είναι το γεγονός ότι πολλά brands δεν έχουν φυσικά καταστήματα και λειτουργούν μόνο διαδικτυακά. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος προκειμένου όλα τα brands να έχουν φυσικά καταστήματα. Η ψηφιακή μάρκα ομορφιάς Glossier είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το φυσικό λιανικό εμπόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανάλι marketing. Ενώ το συγκεκριμένο brand έχει τεράστια επιτυχία στο διαδίκτυο και στα social media, έχει επίσης ανοίξει φυσικούς χώρους λιανικής με τη μορφή pop-ups και μόνιμων χώρων, προκειμένου να προσεγγίσει περισσότερους πελάτες. Φαίνεται λοιπόν πως χρησιμοποιώντας το φυσικό κατάστημα ως κανάλι marketing, οι λιανοπωλητές μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των πελατών, δίνοντας τους έναν άλλον τρόπο να τους ανακαλύψουν. 

Καθώς αυξάνονται οι ψηφιακές πωλήσεις, αυξάνονται και οι προσδοκίες των πελατών σχετικά με την παράδοση προϊόντων. Οι αγοραστές θέλουν να πάρουν τα προϊόντα τους το συντομότερο δυνατό, αλλά γενικά δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να πάρουν πιο γρήγορα την παραγγελία τους. Ένας τρόπος για να πραγματοποιήσει η εταιρεία τις επιθυμίες των πελατών είναι να χρησιμοποιήσει το φυσικό κατάστημα λιανικής ως κανάλι εκπλήρωσης αγορών. Συνήθως η αποστολή από το κατάστημα είναι φθηνότερη και ταχύτερη, επειδή τα φυσικά καταστήματα τείνουν να βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο όπου ζουν και εργάζονται οι πελάτες. Η Best Buy ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει το 25% των χώρων της σε «καταστήματα hub», τα οποία θα εξυπηρετούν περισσότερες παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου πιο κοντά στους πελάτες. Αυτή η εγγύτητα είναι κάτι που δεν μπορούν να επιτύχει το Amazon και μπορεί αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο το Amazon εξερευνά χώρους JCPenney για να τους μετατρέψει σε κόμβους διανομής αλλά και ανοίγοντας καταστήματα.

Η χρήση του καταστήματος ως κανάλι εκπλήρωσης αγορών βοηθά επίσης τους εμπόρους λιανικής να επιτύχουν τους στόχους τους σε όλα τα κανάλια. Συγκεκριμένα, μελέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου εξέτασε τους κορυφαίους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου με βάση τα έσοδα για το 2019, περισσότεροι από τους μισούς ήταν λιανοπωλητές που επίσης λειτουργούσαν φυσικά καταστήματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πελάτες επιθυμούν να κάνουν αγορές με brands με τα οποία είναι εξοικειωμένοι. 

Φαίνεται πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αυξάνεται, ωστόσο και τα φυσικά καταστήματα θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της αγοράς. Η αναγέννηση του φυσικού λιανικού εμπορίου θα δώσει έμφαση στις πελατειακές σχέσεις, στο κανάλι marketing και κυρίως στην αξία του brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.