20 Απρ 2024
READING

Η Living Map ψηφιοποιεί τον κόσμο γύρω μας

4 MIN READ

Η Living Map ψηφιοποιεί τον κόσμο γύρω μας

Η Living Map ψηφιοποιεί τον κόσμο γύρω μας

Εξειδικευμένες εταιρείες αρχίζουν να δημιουργούν ψηφιακούς χάρτες για εσωτερικούς χώρους.Οι χάρτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης προόδου, καθώς έχουν βοηθήσει τους εξερευνητές και έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη του εμπορίου και της διπλωματίας. Η σύγχρονη κοινωνία βασίζεται εξίσου στους χάρτες, ωστόσο με διαφορετικό τρόπο. Τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και βοηθούν στην καθοδήγηση εκατομμυρίων ανθρώπων και οχημάτων σε δρόμους κάθε μέρα.

Όλοι οι χάρτες, από τους αρχαίους έως τους σύγχρονους, έχουν κάτι κοινό. Είναι αναπαραστάσεις του εξωτερικού κόσμου, των πόλεων, των δρόμων και του φυσικού κόσμου. Στην σημερινή εποχή εξειδικευμένες εταιρείες αρχίζουν να αναπτύσσουν ψηφιακούς χάρτες σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι δεν υπήρχαν από πριν. Η ιδέα της χαρτογράφησης σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να ακούγεται περίπλοκη, ωστόσο η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των μεγάλων δημόσιων χώρων, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα αεροδρόμια, έχει κάνει τους χάρτες σαν αυτούς πολύ σημαντικούς, ειδικά κατά την τρέχουσα πανδημία.

Ένας χώρος όπου οι ψηφιακοί χάρτες είναι απαραίτητοι είναι τα νοσοκομεία. Γενικότερα, τα νοσοκομεία έχουν πολύ μεγάλη έκταση με πολλούς διαδρόμους πράγμα που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε, ακόμα και οι γιατροί μπορούν εύκολα να χαθούν. Για παράδειγμα, το 2015 μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ πήρε συνέντευξη από νέους γιατρούς σε διάφορα εκπαιδευτικά νοσοκομεία. Όλοι οι ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι χάθηκαν στο δρόμο την ώρα που πήγαιναν σε επείγοντα περιστατικά. 

Η Living Map είναι μια επιχείρηση ψηφιακής τοποθεσίας και χαρτογράφησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παρέχει ψηφιακά προϊόντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χρήση και η διαχείριση σύνθετων δημόσιων χώρων. Προϊόντα της Living Map είναι η Live τοποθέτηση, η Live τοποθεσία, η Live δρομολόγηση και η Live χαρτογράφηση. Έτσι, η Living Map αποφάσισε να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο νοσοκομείο, κατασκευάζοντας έναν χάρτη του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης, του RUH, μαζί με τα περιφερειακές εγκαταστάσεις του. Οι εγκαταστάσεις εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου επεκτάθηκαν εκείνη τη στιγμή λόγω της αυξημένης πίεσης από την Covid-19 και το RUH προσέλαβε νέο προσωπικό. Το νέο προσωπικό χάρη στον ψηφιακό χάρτη γνώριζε ακριβώς όλους τους χώρους του νοσοκομείου, καθώς οξείες αναπνευστικές παθήσεις όπως η Covid-19, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να είχε σοβαρές συνέπειες.

Στόχος του Living Map ήταν να βοηθήσει το νέο προσωπικό του νοσοκομείου να χρησιμοποιήσει τα σωστά σημεία εισόδου και εξόδου και να μπορεί εύκολα να βρει όλους τους χώρους του νοσοκομείου χωρίς να χάνεται. Αυτός ο χάρτης βοήθησε το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς αλλά και τους επισκέπτες. Φαίνεται πως η ικανότητα παρακολούθησης όλων των χώρων ενός νοσοκομείου, όχι μόνο κάνει τα νοσοκομεία να λειτουργούν καλύτερα, αλλά εξοικονομεί επίσης χρήματα. 

Οι χάρτες εσωτερικού χώρου αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζεται πλέον Γεωχωρική Βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την Google, αλλά και εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία για drones και αυτόνομων οχημάτων. Το 2019, ο τομέας αυτός αποτιμήθηκε στα 58,3 δισεκατομμύρια δολάρια και έως το 2027 προβλέπεται να φτάσει τα 158 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό ανάπτυξης 14%. 

Η Living Map έχει χαρτογραφήσει τόσο το Metropolitan Museum στην Νέα Υόρκη, όσο και το Canary Wharf στο Λονδίνο.Το Metropolitan Museum στην Νέα Υόρκη υποδέχεται κάθε χρόνο 7.000.000 επισκέπτες και μέχρι τώρα μοίραζε 3.500.000 τυπωμένους χάρτες για την εύκολη ξενάγηση των επισκεπτών.Πλέον 1.000.000 επισκέπτες χρησιμοποιούν την ψηφιακή χαρτογράφηση.Οι χρήστες μπορούν να δουν τις πληροφορίες σε διαδραστικά περίπτερα ή να κατεβάσουν μια εφαρμογή, να πληκτρολογήσουν τον προορισμό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται επίσης να ενσωματώσουν ψηφιακούς χάρτες. Η Star Alliance, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στον κόσμο, μόλις έκανε μια συμφωνία με την Living Map για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό εργαλείο που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των επιβατών σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν τώρα να δουν πού βρίσκονται, πού πρέπει να πάνε και πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Μετά την λήξη της πανδημίας η δυνατότητα χαρτογράφησης σε εσωτερικούς χώρους θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Tα πολυκαταστήματα θα γίνουν εκθεσιακοί χώροι για τις διαδικτυακές εταιρείες λιανικής. Φαίνεται πώς οι διαδραστικοί χάρτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό για αυτόν τον αναδυόμενο, πιο ψηφιοποιημένο δρόμο. Η Living Map σχεδιάζει ήδη εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μετακινούνται με ασφάλεια στα κέντρα της πόλης.

Η πανδημία έχει επιταχύνει τις αλλαγές του τρόπου με τον οποίο ψωνίζουμε, ζούμε και εργαζόμαστε. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν οδηγήσει σε αύξηση της τηλεργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα και το lockdown έχει επιταχύνει αυτόν τον ρυθμό αλλαγής. Φαίνεται πως οι ψηφιακοί χάρτες για εσωτερικούς χώρους θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους, και όχι μόνο, να ενταχθούν και πάλι στον έξω κόσμο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.