23 Δεκ 2024
READING

Βιβλίο | Μαρίκα Λάμπρου “Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή”

3 MIN READ

Βιβλίο | Μαρίκα Λάμπρου “Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή”

Βιβλίο | Μαρίκα Λάμπρου “Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή”

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο και πολύ ζωντανό κύτταρο της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.Οικογένεια και επιχείρηση μπορούν να συνυπάρξουν; Ενισχύει ή περιορίζει η οικογένεια την επιχειρηματικότητα; Δένει ή διαλύει η επιχειρηματικότητα την οικογένεια; Αυτά και άλλα κομβικά ερωτήματα έρχεται να πραγματευθεί το βιβλίο της Μαρίκας Λάμπρου, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, με πολύ σημαντική πορεία ως στέλεχος σε εταιρείες. Σήμερα είναι μέλος ΔΣ των εταιρειών ΔΕΠΑ, Entersoft και Focus Bari.

Μέσα από τις ιστορίες τριών ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών, ανιχνεύονται αλήθειες και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα που προσθέτουν ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό λιθαράκι στο οικοδόμημα της τόσο ενεργής, δυναμικής, ενθουσιώδους και ευάλωτης επιχειρηματικής κοινότητας, των οικογενειακών επιχειρήσεων, στη χώρα μας.

Ένα βιβλίο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία και που θα αγγίξει το μυαλό και την ψυχή πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών τους, καθώς στέκεται με σεβασμό απέναντι στις αξίες της οικογενειακής  επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα με τολμηρή διάθεση προτείνει  σύγχρονες πρακτικές  που θα καταστήσουν τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές.

Στην τελευταία συνέντευξη που φιλοξενήσαμε την Μ.Λάμπρου μας απάντησε τρεις καίριες ερωτήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

  1. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας των οικογενειακών επιχειρήσεων?

Το κεντρικό χαρακτηριστικό της οικογενειακής επιχείρησης είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Χωρίς αυτό να είναι, απαραίτητα, συστατικό επιτυχίας, γίνεται όμως συχνά «σανίδα σωτηρίας» στις δύσκολες στιγμές και για αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Σε όλες τις επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις διακρίνουμε 5 κρίσιμους και μη αναμενόμενους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους προς την επιτυχία. Αυτοί είναι: α. η περιέργεια – η ασίγαστη τάση της/του επιχειρηματία να αναζητά ιδέες και καλές πρακτικές από παντού, β. οι συγκυρίες – η αναγνώριση των ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών που βοήθησαν την πρόοδο της επιχείρησης , γ. η ταχύτητα – λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης αυτών, δ. η ψυχή – η ολόψυχη συνεισφορά ιδεών, κόπου και χρόνου για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων, και τέλος ε. οι αξίες και η κουλτούρα – που πάντα αντικατοπτρίζουν τις αξίες και την κουλτούρα της συγκεκριμένης επιχειρηματικής οικογένειας. Καθένας από τους παραπάνω παράγοντες «δένει» τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής επιχείρησης με τρόπο μοναδικό και ασυναγώνιστο καθιστώντας την αδιαφιλονίκητη. 

  1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων που δεν τις αφήνουν να αναπτυχθούν?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να κρατήσουν «πίσω» μια οικογενειακή επιχείρηση. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η αδυναμία/άρνηση να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Αλλά, παράλληλα, μπορούμε να εντοπίσουμε 5 διαφορετικούς, και πάλι κρίσιμους και μη προφανείς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία μιας οικογενειακής επιχείρησης. Αυτοί είναι: α. η αναγκαστική ταύτιση των απογόνων της οικογένειας με τους συνεχιστές της επιχείρησης, β. η απροθυμία των μετόχων να αναθέσουν τη διοίκηση σε επαγγελματίες managers, γ. η επικράτηση της οικογενειοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, κυρίως αυτών που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό  της επιχείρησης, δ. ο εγκλωβισμός στον ναρκισσισμό της επιτυχίας, και τέλος ε. η μονοδιάστατη και στρεβλή ταύτιση της δουλειάς με τη ζωή, κυρίως για τα μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας. Η ύπαρξη των στοιχείων αυτών μπορεί να αποβεί έως και καταστροφική για την επιχείρηση.  

  1. Μπορούν οι Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στο εξωτερικό και πώς?

Παντού μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, αρκεί να φροντίσουν να μάθουν και να κατανοήσουν τους κανόνες της αγοράς στην οποία σκοπεύουν να επιχειρήσουν. Η ίδια ιδέα μπορεί να μην είναι κατάλληλη, το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να μην δουλεύει σε κάποια άλλη αγορά, η προσέγγιση του πελάτη μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Η έξοδος στο εξωτερικό προϋποθέτει μελέτη, δηλαδή σκέψη, κόπο, και προετοιμασία, ένα απλό copy-paste δεν φτάνει.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.