20 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες των εφήβων και οι δαπάνες τους

4 MIN READ

Οι μάρκες των εφήβων και οι δαπάνες τους

Οι μάρκες των εφήβων και οι δαπάνες τους

Οι δαπάνες των εφήβων αυξάνονται σιγά-σιγά σε σχέση με τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα που κυμάνθηκαν μέχρι πρότινος, σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έφηβοι είναι έτοιμοι να ασχοληθούν ξανά με τις στιλιστικές τους επιλογές, να βγουν έξω και να κοινωνικοποιηθούν.

Πρόκειται γενικά για μία γενιά που φημίζεται για τις εξαιρετικές της επιδόσεις στις εφαρμογές των κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok και το Instagram και τα άτομα της γενιάς Ζ επηρεάζονται κυρίως από τις προτροπές των influencer της μόδας και της ομορφιάς όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους, σύμφωνα με την 41η εξαμηνιαία έκθεση «Taking Stock with Teens» του Piper Sandler.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το γεγονός ότι οι κατά βάση ηλεκτρονικές μάρκες και εταιρείες όπως η Shein και η Princess Polly παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας, όπως ακριβώς κάνουν και οι  thrift αγορές, όπως είναι το Poshmark και το Depop. Βέβαια, το σύνολο των κλασικών brands των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των Hollister, Urban Outfitters και American Eagle, εξακολουθούν να κατατάσσονται στον κατάλογο των αγαπημένων εταιρειών στις οποίες οι έφηβοι δείχνουν προτίμηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι έφηβοι σκοπεύουν να ξοδέψουν περίπου 2.165 δολάρια φέτος σε αγορές. Αυτό το ποσό υποδηλώνει μείωση κατά περίπου 5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ταυτόχρονα φανερώνει και μια συγκρατημένη αύξηση σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι δαπάνες των εφήβων έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Πιο αναλυτικά, οι ετήσιες δαπάνες των εφήβων είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα περίπου (ήτοι στα 3.023 δολάρια), την άνοιξη του 2006. Αναφορικά με την έρευνα, η Piper Sandler παρακολούθησε 7.000 έφηβους από τις 19 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου, η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν 16.1 ετών και το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν 76.750 δολάρια.

Σηματοδοτώντας μια παρόμοια τάση με αυτήν που εντοπίστηκε και καταγράφηκε όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε από την Μεγάλη Ύφεση, τα κορίτσια φαίνεται να οδηγούν τον δρόμο της ανάκαμψης των δαπανών των εφήβων, σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι, από το φθινόπωρο του 2009 έως την άνοιξη του 2012, για παράδειγμα, τα γυναικεία ρούχα αυξήθηκαν κατά 24%, σε σύγκριση με την αύξηση της τάξεως του 15% που σημειώθηκε μεταξύ των ανδρών.

Οι δαπάνες μεταξύ των γυναικών βελτιώθηκαν επίσης αγγίζοντας τα 93 δολάρια ανά έφηβο, αριθμός που φανερώνει αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση και μία σχετική βελτίωση σε σχέση με τα χαμηλά ποσοστά του φθινοπώρου. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια εύρεσης ενός μέσου όρου για όλους τους εφήβους, οι δαπάνες ένδυσης ανήλθαν στα 508 δολάρια ανά άτομο για το προηγούμενο έτος και ήταν μειωμένες σε σχέση με αυτό. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες των εφήβων κοριτσιών αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες των αγοριών μειώθηκαν κατά 16%.

Η Nike παρέμεινε η Νο 1 μάρκα στον χώρο της ένδυσης που προτιμάται από τους έφηβους, μία θέση που έχει κρατήσει για περισσότερο από μια δεκαετία, η American Eagle διατήρησε την θέση νούμερο 2, ενώ η Adidas έπεσε στην θέση νούμερο 5, την χαμηλότερη δηλαδή κατάταξη της εταιρείας των αθλητικών ειδών σε αυτή την έρευνα από το φθινόπωρο του 2017.

Συγχρόνως, η Shein, μια κινεζική εταιρεία του fast fashion ανάλογη με την Forever 21, φαίνεται ότι υπήρξε η πιο κερδισμένη ανάμεσα σε αυτόν τον κατάλογο, αφού βρέθηκε στην θέση 8 σε σύγκριση με την θέση 11 που  το φθινόπωρο. Σε γενικές γραμμές, ο συγκεκριμένος κατάλογος υποδεικνύει ότι όλο περισσότεροι έφηβοι εξοικειώνονται με τις αγορές των μεταχειρισμένων ειδών καθώς τα αντίστοιχα καταστήματα (ηλεκτρονικά και μη) ανέβηκαν σε κατάταξη.

Εάν κάποιος επιθυμεί να εξερευνήσει λίγο περισσότερο τις τάσεις της μόδας που επικρατούν ανάμεσα στα άτομα της γενιάς Ζ θα διαπιστώσει ότι η δεκαετία του 1990 έχει κάνει μια πολύ δυναμική επιστροφή: είδη και αξεσουάρ όπως οι γκέτες, τα mom jeans και τα φαρδιά ή χαλαρά παντελόνια παραμένουν οι κορυφαίες τάσεις της μόδας μεταξύ των εφήβων του γυναικείου φύλου.

Η Crocs πέτυχε επίσης να ενισχύσει σημαντικά δυναμική της, χάρη στις συνεργασίες με διασημότητες με τεράστιο κοινό και ακολούθους, όπως ο Justin Bieber. Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι κατά μέσο όρο ανέφεραν ότι δαπάνησαν κατά άτομο 270 δολάρια για υποδήματα φέτος και αυτές οι δαπάνες κατά 5% σε σύγκριση με τις ετήσιες δαπάνες του προηγούμενου έτους. 

Τέλος, το Amazon εξακολουθεί να κυριαρχεί ως ο αγαπημένος προορισμός των εφήβων για να πραγματοποιήσουν τις online αγορές τους, με το 56% των εφήβων να υποδεικνύουν το Amazon ως την κορυφαία ιστοσελίδα τους που επισκέπτονται σχεδόν για τα πάντα, από τα βιβλία μέχρι τα ηλεκτρονικά είδη. Εν κατακλείδι, πολλοί έφηβοι φαίνονται πλέον έτοιμοι να επιστρέψουν στα εμπορικά κέντρα και τους δρόμους για να ψωνίσουν, αφού όταν ρωτήθηκαν αν σκοπεύουν να επισκεφθούν το κατάστημα ενός λιανοπωλητή τους επόμενους έξι μήνες, το 78% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να το πράξουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.