19 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές παγκοσμίως δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε ηλεκτρονικές αγορές το 2020

3 MIN READ

Οι καταναλωτές παγκοσμίως δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε ηλεκτρονικές αγορές το 2020

Οι καταναλωτές παγκοσμίως δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε ηλεκτρονικές αγορές το 2020

Κατά την διάρκεια του 2020 οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε σύγκριση με τα νούμερα που συγκεντρώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές και ηλεκτρονικές αγορές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Mastercard Economics.

Είναι γεγονός ότι πλέον και με την εφαρμογή των εμβολιασμών να αυξάνεται σε ισχύ και πληθυσμό οι αγοραστές κατευθύνονται  επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα για να αγοράσουν με φυσική παρουσία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν διαδικτυακές έρευνες και να κυνηγούν τις καλές προσφορές στο Διαδίκτυο — μια συνήθεια που όπως φαίνεται αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σχεδόν κάθε εταιρεία που είχε μία αξιοπρεπή διαδικτυακή παρουσία είδε τις πωλήσεις της μέσω αυτών των καναλιών να σημειώνει άνοδο καθόσον οι αγοραστές παρέμεναν κολλημένοι στα σπίτια τους. Έτσι, δεδομένου ότι οι καταναλωτές προτιμήσαν ή συμβιβάστηκαν με τις ηλεκτρονικές αγορές  – ως την μοναδική τους λύση-  και παράγγελναν στο σπίτι τους τρόφιμα και φαγητά, το ηλεκτρονικό εμπόριο έφτασε να αποτελεί περίπου το 1 δολάριο από κάθε 5 δολάρια που δαπανήθηκαν για το λιανικό εμπόριο σε παγκόσμια βάση. 

Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν σημαντική αύξηση αφού το 2019 το ηλεκτρονικό εμπόριο συνιστούσε περίπου το 1 δολάριο από κάθε 7 δολάρια που ξοδεύονταν γενικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η έκθεση.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% έως 30% των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίστηκε για τις πρόσθετες ψηφιακές δαπάνες θα συνεχιστεί τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα κέρδη του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται ότι θα είναι ανομοιογενή και θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως: το τι ακριβώς πωλεί ένας λιανοπωλητής, τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν. Για ορισμένα εμπορεύματα, όπως τα ρούχα, οι αγοραστές μπορεί να προτιμούν να επιστρέψουν στα φυσικά καταστήματα όπου μπορούν να δοκιμάσουν κάτι με τον παραδοσιακό τρόπο πριν το αγοράσουν. Εντούτοις, σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής, όπως τα ηλεκτρονικά είδη, οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούσαν ήδη και πριν την πανδημία το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων, οπότε υπήρχε μικρότερο περιθώριο ανάπτυξης.

Τα grocery stores και τα εκπτωτικά κέντρα θα παρουσιάσουν την πιο έντονη και ισχυρή στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ τα grocery stores είναι πιθανό να διατηρήσουν περίπου το 70% έως 80% των ψηφιακών κερδών και των πωλήσεων που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της αιχμής της πανδημίας και τα εκπτωτικά κέντρα θα κρατήσουν περίπου το 40% με 50% από αυτά σύμφωνα με την υπό εξέταση έρευνα.

Και για τους δύο αυτούς τομείς, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αποτελούσαν μόνο ένα μονοψήφιο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων πριν από την πανδημία-δημιουργώντας μια ευκαιρία για πιο ισχυρή ανάπτυξη.Τα καταστήματα ειδών ένδυσης, τα εστιατόρια και τα καταστήματα αθλητικών ειδών και παιχνιδιών είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την έναρξη της πανδημικής περιόδου αλλά τελικά διατήρησαν μόνο το 10% με 20% στις πωλήσεις τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ηλεκτρονικά είδη και τα πολυκαταστήματα είχαν ήδη πριν την πανδημία την υψηλότερη διείσδυση στις online πωλήσεις, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να αποτελεί περίπου το 55% έως 60% και το 40% έως 50% των συνολικών πωλήσεών τους, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Mastercard. Τέλος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα καταστήματα των τροφίμων αντιμετωπίζουν ακόμη εμπόδια και ενδοιασμούς παρά το γεγονός ότι  περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν τώρα στο διαδίκτυο για προϊόντα, κρέατα και άλλα προϊόντα, αφού μόνο το 10% των συνολικών δαπανών για αυτήν την κατηγορία της αγοράς γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.