Δύο δισεκατομμύρια jeans παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, απαιτώντας περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστου βαμβακιού. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από τη Levi Strauss, ο κύκλος ζωής ενός ζευγαριού των 501s χρησιμοποιεί 3.781 λίτρα H2O.
Αυτό είναι ένα σοκαριστικό στατιστικό στοιχείο όταν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε καθαρό νερό.Εάν προσθέσουμε χημική επεξεργασία, καρκινογόνες χρωστικές, πλύσιμο, ξέβγαλμα και φινίρισμα καταλήγουμε μια βιομηχανία μη βιώσιμη.
Με έδρα το Βιετνάμ, το Saitex είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής jeans που παράγει 20.000 ζεύγη jeans την ημέρα και ενώ αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα οικολογικό, είναι το πρώτο ασιατικό εργοστάσιο που πήρε πιστοποίηση B Corporation. Αντί για 80 λίτρα νερό για κάθε ζευγάρι jeans χρησιμοποιεί 1,5 λίτρα νερού κατά τη διαδικασία, εξοικονομώντας 430 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.
Το Saitex ανακυκλώνει το 98% του νερού που χρησιμοποιεί, τα λέιζερ έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό πλύσιμο με πέτρα και αμμοβολή, και η ξήρανση με αέρα οδηγεί στο αποτέλεσμα η χρήση της ενέργειας μειώνεται κατά 85%. Οι σημερινές μάρκες που συνεργάζονται με το Saitex περιλαμβάνουν τους Edwin, Gap, Paul Smith και Everlane.
Η Wrangler ανέπτυξε το Indigood, μια νέα διαδικασία που χρησιμοποιεί αφρό για να εξαλείψει την ανάγκη για νερό και έχει μειώσει τα ενεργειακά απόβλητα κατά 60%.Η Wrangler αρχίζει επίσης να κατασκευάζει jeans με ποσοστό ανακυκλωμένου νήματος, κάτι που η Replay υιοθέτησε επίσης με τη σειρά Hyperflex Bio που συνδυάζει οργανικό βαμβάκι, και ανακυκλωμένο ύφασμα
Όσο για την Levi’s, χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται Circulose στην παραγωγή της. Αυτό το υλικό είναι κατασκευασμένο με παρόμοιο τρόπο με την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά η προκύπτουσα βαμβακερή ίνα, που δημιουργείται με σε συνδυασμό με παλαιές περικοπές τζιν, αποτελεί το 50% του νέου ζεύγους.Η Levi’s διαθέτει επίσης μια ολόκληρη γκάμα βιώσιμων πρακτικών, εξοικονόμησης νερού, αποβλήτων. Το High Loose Taper εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’90, για παράδειγμα, απαιτεί πολύ λιγότερο νερό και χημικές ουσίες για να κατασκευαστεί ενώ το τελικό ύφασμα είναι πιο μαλακό.
Θα είναι επίσης πλήρως κυκλικής οικονομίας προιόντα καθώς όταν τελικά φθαρούν, μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά σε νέο υλικό για νέα jeans, χρησιμοποιώντας την ίδια καινοτόμο τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από μια σουηδική start up που ονομάζεται Renewcell, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.Για τη μάρκα ενδυμάτων, η οποία συνεργάζεται με την σουηδική start up για περισσότερα από δύο χρόνια, η ενσωμάτωση ανακυκλωμένου υφάσματος είναι το κλειδί για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.
Γενικότερα η βιομηχανία της μόδας θα πρέπει να κάνει πάρα πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και αυτό δεν αφορά μόνο την παραγωγή αλλά και την χρήση των ρούχων αφού πλέον οι άνθρωποι φοράνε όλο και λιγότερο τα ρούχα που αγοράζουν.Αυτό σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη της αγοράς μεταπώλησης μεταχειρισμένων ρούχων.Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος προς την βιωσιμότητα είναι ακόμη μακρύς για την βιομηχανία της μόδας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.