25 Απρ 2024
READING

Γιατί όλο και περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων επενδύουν σε τεχνολογικές start ups;

4 MIN READ

Γιατί όλο και περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων επενδύουν σε τεχνολογικές start ups;

Γιατί όλο και περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων επενδύουν σε τεχνολογικές start ups;

Η πανδημική κρίση μετατόπισε σημαντικά τις προτεραιότητες όσον αφορά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των εστιατορίων και της εστίασης. Σήμερα, τα νέα προϊόντα τεχνολογίας αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα για αυτές τις επιχειρήσεις και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

Στην πραγματικότητα, οι ψηφιακές πωλήσεις αναμένεται να αποτελέσουν περισσότερο από το ήμισυ των υπηρεσιών εστίασης μέχρι το 2025, γεγονός που αποτελεί αύξηση κατά 70% σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Τούτου λεχθέντος, δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες εστιατορίων δεν δημιουργούνταν ποτέ γύρω από τον άξονα της τεχνολογίας, πολλοί προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά που δημιουργείται εξαιτίας των σύγχρονων αναγκών της αγοράς και το πετυχαίνουν αυτό μέσω εξαγορών, συνεργασιών και εργαστηρίων καινοτομίας.

Επί παραδείγματι, μόνο τον περασμένο μήνα η Yum Brands, ο παγκόσμιος γίγαντας που διαθέτει το franchise της KFC, της Pizza Hut και του Taco Bell, απέκτησε δύο εταιρείες τεχνολογίας—την Kvantum, μέσω του οποίου χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσει τη στρατηγική marketing και το Tictuk Technologies, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να παραγγέλνουν τρόφιμα μέσω κοινωνικών μέσων και άλλων καναλιών ανταλλαγής μηνυμάτων.Επιπλέον, η Inspire Brands, η μητρική εταιρεία των Dunkin’ επένδυσε στο ItsaCheckmate το Σεπτέμβριο με σκοπό να ενσωματώσει πολλαπλές πλατφόρμες ηλεκτρονικής παραγγελίας στα συστήματα των σημείων πώλησης.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αποκλειστική εξέλιξη του τελευταίου έτους αφού αυτό το είδος δραστηριότητας είχε παρουσιάσει μία σημαντική δυναμική πολύ πριν από την πανδημία. Η Mcdonald’s, για παράδειγμα, είχε αντίστοιχη δραστητριότητα το 2019 με τις εξαγορές των : AI startup Dynamic Yield, μιας νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και της Plexure,  μιας εταιρείας για εφαρμογές κινητών. Ακόμη, η Yum επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια στο Grubhub το 2018 και η Pizza Hut της Yum εξαγόρασε την QuikOrder, την εταιρεία ηλεκτρονικών παραγγελιών. 

Είναι σαφές ότι τέτοιες συνεργασίες και εξαγορές όχι μόνο φέρνουν αυτές τις επιχειρήσεις των εστιατορίων με ταχύτητα σε ένα digital first τοπίο αλλά παρέχουν ταυτόχρονα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον αγώνα για την απόκτηση και την προσέλκυση του «νέου καταναλωτή» που δημιουργήθηκε μέσα από την πανδημία και του οποίου οι ανάγκες αλλάζουν καθημερινά.

Μάλιστα, είναι η βελτίωση της ίδιας της εμπειρίας της κατανάλωσης που προσφέρει ένα σημαντικό όφελος μέσα από αυτές τις εταιρικές σχέσεις τεχνολογίας δεδομένου ότι εξασφαλίζουν στις απαρχαιωμένες πια λειτουργίες των εστιατορίων μία ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν. Ταυτόχρονα, προσφέρουν επίσης μια σημαντική προοπτική στον γρήγορο κόσμο των νεοσύστατων επιχειρήσεων να διαμορφώσουν την δράση τους γύρω από ένα digital first μέλλον σε συνδυασμό και με άλλους φορείς. Άλλωστε, αυτή η ανάγκη που έχει ανακύψει της σκέψης, δηλαδή και της λειτουργίας του εστιατορίου ως μια τεχνολογική  start up είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός εστιατορίων έχει δημιουργήσει τα δικά του εργαστήρια καινοτομίας. Μάλιστα, η Yum Brands σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο εργαστήριο καινοτομίας στο Plano του Τέξας, αργότερα κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους .

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι σήμερα ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ευέλικτοι και απρόβλεπτοι από ποτέ. Μια μελέτη που ταιριάζει σε αυτές τις αναφορές είναι αυτή της Domino’s, η οποία υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις πιο κερδοφόρες αλυσίδες φαγητού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εδώ και καιρό κατοχυρώσει την θέση της ως μια εταιρεία που λειτουργεί με άξονα την τεχνολογία γεγονός που την βοήθησε να πετύχει την αύξηση των πωλήσεων της για 39 διαδοχικά τρίμηνα!

Η εν λόγω προσέγγιση αποδείχθηκε ιδιαίτερα συμφέρουσα καθ ‘ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες προσανατολίστηκαν με με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον ψηφιακό κόσμο. Τώρα που βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, έχει γίνει αρκετά σαφές ότι όλο και περισσότερες εταιρείες ακολουθούν το μοντέλο αυτό και μετατρέπονται τρόπον τινά σε τεχνολογικές εταιρείες που πωλούν φαγητό ή υπηρεσίες εστίασης και θέτουν την τεχνολογία και την ενσωμάτωση αυτής στο επίκεντρο της δράσης τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.