25 Απρ 2024
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας προσανατολίζεται πλέον στις μεσό-κατώτερες τάξεις

4 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας προσανατολίζεται πλέον στις μεσό-κατώτερες τάξεις

Το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας προσανατολίζεται πλέον στις μεσό-κατώτερες τάξεις

Υπήρξε κάποια περίοδος που το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας ήταν προσανατολισμένο αποκλειστικά στα δύο κορυφαία τεταρτημόρια των καταναλωτών, την εύπορη και την ανώτερη μεσαία τάξη. Αποτελούσε με λίγα λόγια, έναν τρόπο για εκείνους που ήδη απολάμβαναν μια καλή ζωή, να απολαύσουν μια ακόμη καλύτερη ζωή. 

Παρόλα αυτά σήμερα το ταχύτερα ενδεχομένως αναπτυσσόμενο τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας είναι το τρίτο τεταρτημόριο, το οποίο αποτελείται από καταναλωτές μέσης και κατώτερης τάξης. Φυσικά, μιλάμε για την Κίνα, οπότε ακόμη και ένα τεταρτημόριο του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 350 εκατομμύρια ανθρώπους και καταναλωτές και αποτελεί ένα ποσοστό άξιο λόγου και προσοχής για τις εταιρείες και τις βλέψεις τους.

Έτσι, εκτός από την προσφορά κινήτρων στους καταναλωτές για την αγορά πολυτελών ειδών και προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας, το συγκεκριμένο κανάλι προφέρει επίσης έναν τρόπο πώλησης προϊόντων—όχι μόνο των γνωστών brands—για όλο το φάσμα αξιών των προϊόντων. Επιπλέον, φαίνεται ότι αυτά τα νέα κανάλια λειτουργούν καλύτερα στον χώρο των βασικών προϊόντων και των μη επώνυμων προϊόντων, όπου ο καταναλωτής χρειάζεται απλά ένα λειτουργικό προϊόν και δεν ανησυχεί τόσο για την ετικέτα και την φίρμα.

Μάλιστα, η σχεδόν καθολική διαθεσιμότητα και η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο ήταν ένα μέρος αυτής της εξέλιξης, όπως και η πτώση των τιμών των προσωπικών υπολογιστών και των smartphones ήταν επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας. Ταυτόχρονα, η επίδραση των επιδείξεων των μεγάλων καναλιών, όπως η Tmall και η JD, συνέβαλαν στην περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών σε αυτά τα κανάλια. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ήταν κυρίως προσανατολισμένος στο τρίτο τεταρτημόριο.

Στην συνέχεια, η Pinduoduo, για παράδειγμα, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής ακριβώς επειδή μετακινήθηκε πρώτα σε αυτό το τεταρτημόριο με έμφαση στα οικιακά αγαθά και τις χαμηλότερες τάξεις. Αν και τα ετήσια έσοδα της Pinduoduo (ύψους 9, 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επισκιάζονται πολλές φορές από τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια της Alibaba μιλώντας για το τελευταίο οικονομικό έτος, η συγκεκριμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου κατάφερε να σημειώσει εξαιρετική επιτυχία από τότε που ιδρύθηκε, το 2015.

Στην πραγματικότητα, η Pinduduo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε φτάσει τα 788 εκατομμύρια ενεργούς καταναλωτές στα τέλη του 2020, ξεπερνώντας τα 779 εκατομμύρια χρήστες που αναφέρονται στις ηλεκτρονικές αγορές της Alibaba. Εντούτοις, σήμερα, ο τομέας του διαδικτύου της Κίνας αντιμετωπίζει αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο την ίδια στιγμή που η Pinduduo οφείλει να αντιμετωπίσει παράλληλα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως η Alibaba και την Taobao Deals .

Η επιτυχία της Taobao Deals

Η Taobao Deals είναι ένα κανάλι που προωθεί προϊόντα απευθείας από το εργοστάσιο, το οποίο η Alibaba αποκαλεί consumer-to-manufacturer μοντέλο πωλήσεων (C2M), καθώς επιτρέπει στον αρχικό κατασκευαστή του εκάστοτε προϊόντος να πωλεί απευθείας στον καταναλωτή. Με λίγα λόγια αποτελεί ένα πρόσθετο κανάλι για τους καταναλωτές με σκοπό να αγοράζουν καθημερινά προϊόντα πρώτης ανάγκης για τις καθημερινές επιθυμίες και αγορές τους τους. Επί παραδείγματι, μπορεί κανείς να βρει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για περίπου 1,50 δολάριο.

Έχοντας μόλις γιορτάσει την επέτειο ενός έτους λειτουργίας, η Taobao Deals ισχυρίζεται ότι έχει ήδη φτάσει τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες που εξυπηρετούνται από περίπου 1,2 εκατομμύρια κατασκευαστές. Έτσι, η Alibaba βρήκε για πρώτη φορά επιτυχία στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο με την Taobao και την Tmall και τώρα αποτολμά στο παραδοσιακό χονδρικό εμπόριο με την Taobao Deals. 

Βέβαια, η Pinduoduo αξίζει σίγουρα μία πίστωση χρόνου για την ταχεία ανάπτυξή της με την πρωτοπορία του τρίτου τεταρτημορίου, αφού βρήκε ένα υποεξυπηρετούμενο τμήμα στην αγορά και στη συνέχεια κάλυψε τις ανάγκες του, αλλά η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφέρει ένα σημαντικό κέρδος από την εισαγωγή της στο Nasdaq το 2018.Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η μάχη για τους Κινέζους καταναλωτές έχει μετατοπιστεί στο τρίτο τεταρτημόριο, με τους μεγάλους ανταγωνιστές να μεταφέρονται μαζικά προς αυτήν την μερίδα του καταναλωτικού κοινού και παρουσιάζοντας ένα on going αναπτυξιακό δυναμικό για το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.