20 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Δημιουργία νέων τάσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας 

3 MIN READ

Έρευνα | Δημιουργία νέων τάσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας 

Έρευνα | Δημιουργία νέων τάσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας οι συνήθειες των καταναλωτών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων άλλαξαν με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμα και μετά την πανδημία, ενώ άλλες ενδέχεται να εξαφανιστούν καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. 

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, με εστιατόρια, αθλητικά δρώμενα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, κλειστές, οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει περισσότερο χρόνο με το να μαγειρεύουν στο σπίτι. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν το γραφείο τους και εργάζονται πλέον από το σπίτι έχουν σταματήσει να βγαίνουν για καφέ με φίλους και συναδέλφους. Ως αποτέλεσμα, παρασκευάζουν μόνοι τους τον καφέ στο σπίτι τους και μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό. Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 48% δήλωσαν ότι ακόμα και μετά την πανδημία θα επιλέξουν να πιούν καφέ στο σπίτι τους και όχι να πάνε σε καφετέρια ή να πάρουν έτοιμο καφέ. Το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο για τους millennials που βρίσκονταν στο 62%. 

Η πανδημία έφερε γρήγορη και απροσδόκητη αλλαγή τόσο στις εταιρείες τροφίμων όσο και στους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές τροφίμων όπως η Nestlé έχουν μεγάλη παρουσία σε είδη φαγητού, όπως κατεψυγμένα γεύματα, συστατικά για γλυκά, φυτικά προϊόντα και καφέ. Ενώ φαίνεται πως οι άνθρωποι μετά την λήξη της πανδημίας θα ξεκινήσουν και πάλι να τρώνε σε εστιατόρια, αυτό ίσως να μην ισχύσει αφού πολλοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα γεύματα τους στο σπίτι, υιοθετώντας αυτήν την συνήθεια.

Σύμφωνα με την μελέτη της Nestlé, οι millennials είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν κάποιες από τις νέες τάσεις απ’ ότι οι γενιές Ζ, Χ και οι baby boomers, όπως για παράδειγμα να πίνουν το πρώτο φλιτζάνι καφέ στο σπίτι και να τρώνε το κατεψυγμένο φαγητό στο γραφείο τους. Η συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται να αντισταθμίζει το γεγονός ότι οι millennials ξοδεύουν υπερβολικά χρήματα στο φαγητό τους. Η Nestlé θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες ώστε να στοχεύσει στους millennials, ενώ κάνει περισσότερα για να προσελκύσει άλλα δημογραφικά στοιχεία μέσω του marketing και της καινοτομίας προϊόντων.

Ορισμένες από τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών σχετικά με την διατροφή τους είναι η συχνότερη κατανάλωση πρωινού στο σπίτι. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν επενδύσει στις κουζίνες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αγοράζοντας μικρές συσκευές, όπως βαφλιέρες και μηχανές καφέ. 

Άλλες τάσεις σχετικά με την διατροφή των καταναλωτών περιλαμβάνουν την αγορά αλκοόλ μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, την υγιεινή διατροφή, τα σνακ, την κατανάλωση φυτικών τροφίμων και την αγορά υλικών για την δημιουργία γλυκών. Οι εταιρείες με σημαντική παρουσία σε πολλές από αυτές τις κατηγορίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επωφελούνται, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ακόμη και όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν σε μία πιο φυσιολογική ζωή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.