25 Απρ 2024
READING

Η Dayrize αξιολογεί και εμπορεύεται βιώσιμα προϊόντα

4 MIN READ

Η Dayrize αξιολογεί και εμπορεύεται βιώσιμα προϊόντα

Η Dayrize αξιολογεί και εμπορεύεται βιώσιμα προϊόντα

Η τάση των καταναλωτών για αναζήτηση προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις με γοργούς ρυθμούς ειδικότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αναζήτηση τέτοιων προϊόντων αρκετές φορές μπορεί να είναι δύσκολη, ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η διαδικασία αν επιθυμεί κάποιος να ταυτοποιήσει εάν ένα προϊόν είναι βιώσιμο ή όχι. 

Αρκετές είναι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν το κενό αυτό, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες ή δημιουργώντας οι ίδιες αγορές για τα προϊόντα αυτά. 

Η Dayrize είναι μια startup στην Ολλανδία η οποία στοχεύει σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, αφού για κάθε προϊόν που πουλάει στην πλατφόρμα της, του δίνει βαθμολογία βιωσιμότητας και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 2,8 εκατομμύρια σε ευρώ. 

Προς το παρόν, ορισμένοι αγοραστές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τους όρους «βιώσιμος», «φιλικός προς το περιβάλλον» ή «θετικός στον άνθρακα» με αποτέλεσμα πολλές μάρκες να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους σε προϊόντα τα οποία μπορεί να μην είναι πραγματικά βιώσιμα. Εν τω μεταξύ, οι μάρκες που προσπαθούν να παρέχουν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας τους συχνά προκαλούν σύγχυση στους πελάτες. Συνεπώς, η σύγκριση προϊόντων με τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητάς τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ακολουθούν διάφορες προσεγγίσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύγκριση δεοντολογίας επαληθεύει τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας μιας μάρκας και χρησιμοποιεί ένα μοντέλο λογισμικού ως υπηρεσία για τη δημιουργία εσόδων. Το Good On You της Αυστραλίας, εν τω μεταξύ, έχει βαθμολογήσει πάνω από 2 χιλιάδες προϊόντα στους ισχυρισμούς βιωσιμότητας και έχει συνεργαστεί με τους εμπόρους μόδας Farfetch και ThredUp. 

Η Dayrize χρησιμοποιεί ένα εργαλείο αξιολόγησης για τα προϊόντα μόδας, σπιτιού και ομορφιάς των 180 εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται και τους δίνει μια βαθμολογία από το 0 έως το 100 που είναι το άριστα. Τα κριτήρια της εταιρείας κυμαίνονται από τις συνθήκες εργασίας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, έως το τι συμβαίνει αφότου ένα προϊόν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, ακόμα και πόση απόσταση διανύουν οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα. 

Φαίνεται πως η λειτουργία της Dayrize είναι πολύ σημαντική, καθώς υπάρχει απόλυτος έλεγχος στην αξιολόγηση των προϊόντων και χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι για την ανάλυση και τη σύγκριση πολλών διαφορετικών σημείων δεδομένων που σχετίζονται με ένα προϊόν.

Η startup απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται να δώσουν απαντήσεις από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, έως τους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται. Στο τέλος οι πληροφορίες αυτές συγκρίνονται με τις βάσεις δεδομένων της Unicef ή του The World Resources, για την τελική αξιολόγηση του προϊόντος. 

Ένα προϊόν για να πάρει βαθμολογία 100 πρέπει να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και να έχει ουδέτερο ή αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο (χρησιμοποιώντας προϊόντα που αντί να παράγουν, απορροφούν άνθρακα). Το άριστα είναι πολύ δύσκολο να δοθεί σε ένα προϊόν και μια βαθμολογία κοντά στο 50 είναι πάρα πολύ καλή, σύμφωνα με την CEO της εταιρείας Eva Gladek. 

Ωστόσο, ενώ τέτοιες πλατφόρμες όπως η Dayrize προσπαθούν να αξιολογήσουν βιώσιμα προϊόντα, κινδυνεύουν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους εάν δεν θεωρούνται αμερόληπτοι και έντιμοι. Η Dayrize αποκλείει πολλά πράγματα που περιέχονται μέσα σε ζώα και βασίζεται επίσης σε μάρκες που είναι ειλικρινείς σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχουν στα προϊόντα τους. Ωστόσο, για ορισμένες κατηγορίες όπως η ομορφιά, όπου τα συστατικά των προϊόντων δεν είναι γνωστά, η αμεροληψία δεν μπορεί να είναι εφικτή. Φαίνεται πως οι πληροφορίες που παρέχουν οι μάρκες ελέγχονται εσωτερικά προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα και λάθος ισχυρισμοί. 

Τα έσοδα της Dayrize προκύπτουν από το ποσοστό που κρατάει για κάθε προϊόν που πωλείται μέσω της πλατφόρμας της. Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα άτομα αγοράζουν, τόσα περισσότερα χρήματα βγάζει.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η δημιουργία εσόδων από το ίδιο το αποτέλεσμα αξιολόγησης φαίνεται πως είναι κάτι ενδιαφέρον. Η διαδικασία της Dayrize παρέχει ουσιαστικά μια έκδοση του Life Cycle Assessment (LCA), μια διαδικασία ένταξης δεδομένων, η οποία αναλύει τον αντίκτυπο που έχει ένα προϊόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του. Έτσι, πολλές μάρκες πληρώνουν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτήν την αξιολόγηση και στην συνέχεια εμφανίζουν τα επαληθευμένα αποτελέσματα τους στους δικούς τους ιστότοπους. 

Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις έχουν πλέον εγγραφεί προκειμένου να χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία, την οποία η συνιδρυτής Abbie Morris ισχυρίζεται ότι μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις έως και 69%. Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 20% των καταναλωτών εμπιστεύθηκαν τις αξιολογήσεις των ίδιων των brands σχετικά με τη βιωσιμότητα, ενώ το 83% θα εμπιστευόταν τους ισχυρισμούς τρίτων. 

Καθώς οι επωνυμίες συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους καταναλωτές σχετικά με την βιωσιμότητα, πλατφόρμες όπως η Dayrize θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς της επωνυμίας και στην παροχή απαραίτητης επιμέλειας βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η κατανάλωση μη βιώσιμων προϊόντων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη, γι’ αυτό η Dayrize αξιολογεί και εμπορεύεται βιώσιμα προϊόντα για να ζούμε όλοι σε ένα ασφαλή περιβάλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.