22 Ιαν 2025
READING

Ένα σχέδιο για την οικοδόμηση social media στην Ευρώπη

4 MIN READ

Ένα σχέδιο για την οικοδόμηση social media στην Ευρώπη

Ένα σχέδιο για την οικοδόμηση social media στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνες, η δημιουργία social media startup στην Ευρώπη εμφανίζει ορισμένα εμπόδια κάποια από τα οποία είναι : ο κατακερματισμός της αγοράς, η έλλειψη εμπειρίας των επενδυτών και η νοοτροπία του οικοσυστήματος. Ειδικότερα, ο κατακερματισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους επιχειρηματίες σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος ένα κοινωνικό δίκτυο όταν η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη από γλωσσικούς και πολιτιστικούς κανόνες. Για να αποφευχθεί λοιπόν ο κατακερματισμός θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κοινωνικά δίκτυα να δημιουργήσουν διαφορετικούς τύπους δικτύων. 

Ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Clubhouse, το Douyin και το TikTok, είναι δίκτυα one-to-many, στα οποία οι δημιουργοί ανεβάζουν το περιεχόμενο τους στις πλατφόρμες προκειμένου να το μεταδώσουν στους followers τους. Αυτή η προσέγγιση έχει προφανή μειονεκτήματα σε μια κατακερματισμένη αγορά όπως η Ευρώπη, καθώς το γεγονός ότι απλώς παρακολουθούμε το περιεχόμενο δημιουργών ξένων χωρών χωρίς να υπάρχουν προσωπικές σχέσεις δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αλληλεπίδραση. 

Αντί λοιπόν να έχουμε δίκτυα one-to-many πρέπει να εστιάσουμε στα δίκτυα one-to-one. Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτόν τον φυσικό κατακερματισμό. Ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να δώσουν προτεραιότητα σε δίκτυα που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν στενές συνδέσεις one-to-one, δηλαδή ισχυρότερες, άμεσες προσωπικές σχέσεις με άλλους όπως πχ στο WhatsApp. Σε αυτόν τον τύπο δικτύου, οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με χρήστες ξένων εθνικοτήτων και οι γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο, καθώς το δίκτυο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν στενές συνδέσεις one-to-one. 

Η Ευρώπη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ελάχιστα τέτοια επιτυχημένα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το πόσα δίκτυα ακολουθούν αυτή την προσέγγιση. Το πρώτο είναι το Y, μια γαλλική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που έχει σχεδιαστεί για να “γνωρίζει νέους ανθρώπους” και να δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των χρηστών. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα οι χρήστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλους είτε συνομιλώντας σε μικρές ομάδες είτε μέσω βιντεοκλήσεων. Το Yubo λοιπόν, δίνει έμφαση στις άμεσες αλληλεπιδράσεις και τις φιλίες συνδέοντας τους χρήστες με βάση τα ενδιαφέροντα, τη γλώσσα και τις πολιτιστικές προτιμήσεις. Το Yubo έχει τώρα 40 εκατομμύρια χρήστες σε 40 χώρες (πολλές από αυτές στην Ευρώπη) και πρόσφατα συγκέντρωσε 40 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαίους επενδυτές υψηλού προφίλ.

Ένα άλλο, πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Peanut, ένα κοινωνικό δίκτυο μόνο για γυναίκες. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα βοηθά τις γυναίκες να ανακαλύψουν νέους (πλατωνικούς) φίλους και να συζητήσουν διάφορα θέματα που μπορεί να σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αλλά και την εμμηνόπαυση. Μέσα από την εφαρμογή οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν διάφορες εμπειρίες ζωής. Αυτή η προσέγγιση βοήθησε το Peanut να αυξήσει τη βάση χρηστών του κατά 60% από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 και να φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια. Ακόμα και το Skype, η πιο δημοφιλής εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο, κατάφερε να κάνει περιφερειακό κατακερματισμό, καθώς οι δωρεάν κλήσεις Skype βασίζονταν σε στενότερες (επαγγελματικές ή προσωπικές) σχέσεις μεταξύ των χρηστών.

Φαίνεται πως τα δίκτυα one-to-one πρέπει σαφώς να είναι η κυρίαρχη προσέγγιση που ακολουθείται από τα ευρωπαϊκά κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, τα δίκτυα one-to-many είναι μια προσέγγιση η οποία μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπου ο κατακερματισμός της αγοράς είναι επιθυμητός. 

Η Brainly, η οποία είναι μια πολωνική εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης με έδρα την Κρακοβία της Πολωνίας, παρέχει μια πλατφόρμα μάθησης peer-to-peer για τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους ώστε να κάνουν και να απαντούν σε ερωτήσεις για διάφορες εργασίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το δίκτυο one-to-many είναι κάτι επιθυμητό. Ως αποτέλεσμα, η Brainly έχει πλέον πάνω από 350 εκατομμύρια χρήστες, ενώ η μια άλλη παρόμοια εταιρεία, η Knowunity, έγινε η πρώτη εκπαιδευτική εφαρμογή στη Γερμανία μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της.

Ο κατακερματισμός της αγοράς λόγω γλωσσικών ή πολιτισμικών διαφορών είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό δεν κλείνει ευκαιρίες για την δημιουργία κοινωνικών δικτύων. Δίνει απλώς στις ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων για να παίξουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.