Το Microlino το νέο ηλεκτρικό όχημα της Micro έχει ήδη 21.000 κρατήσεις

Η ιστορία της Micro, μιας οικογενειακής επιχείρησης στην Ελβετία που πειραματίζεται με νέες ιδέες μεταφορών είναι αρκετά ευχάριστη και ξεκινάει με την δημιουργία ενός μόνο προϊόντος: ένα πτυσσόμενο σκούτερ που τροφοδοτείται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο Wim Ouboter ιδρυτής της εταιρείας, χρειάστηκε κάποια στιγμή ένα μέσο για να ταξιδέψει σε μικρή απόσταση από το διαμέρισμά του στη Ζυρίχη στο αγαπημένο του περίπτερο, το Sternengrill. Έτσι, ήθελε αυτό το όχημα-μέσο να είναι ταχύτερο και πιο εύκολο να ελιχτεί σε σύγκριση με ένα ποδήλατο, να είναι συμπαγές αλλά και να διπλώνει και να χωράει τακτοποιημένα μέσα στο σακίδιο του.

Μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, το 1999 ο Wim Ouboter τελειοποίησε την εφεύρεσή του kickscooter και ίδρυσε την Micro. Η συσκευή ονομάστηκε Kickboard στην Ευρώπη και πήρε το όνομα Razor στις ΗΠΑ. Φυσικά, είναι περιττό ίσως να πούμε ότι η ιδέα έχει γίνει από τότε μια τεράστια εμπορική επιτυχία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στα παιδιά, ενώ πολλοί άλλοι κατασκευαστές δημιούργησαν παραλλαγές του αρχικού σχεδιασμού.

Το τελευταίο έργο και δημιούργημα της Micro είναι μια εξίσου πρακτική ιδέα που εφευρέθηκε ωστόσο για ενήλικες. Πιο αναλυτικά, το «Microlino» είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη ηλεκτροκίνητο μικροσκοπικό τριθέσιο όχημα σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου για την αστική μετακίνηση. Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού bubble car για το οποίο η ομάδα εμπνεύστηκε από διάφορες έννοιες και δημιουργίες από τη δεκαετία του 1940 και του 1950, όπως για παράδειγμα το L’oeuf Electrique από τον Γάλλο σχεδιαστή Paul Arzens και την BMW Isetta.

Το Microlino έχει παρόμοιο set-up με το κλασσικό bubble car ενώ στο μπροστινό του και στο πίσω μέρος διαθέτει μονές λωρίδες LED με ενσωματωμένα φλας. Ταυτόχρονα, το ταμπλό διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη μπροστά από τον οδηγό για να δείχνει όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ η αλουμινένια μπάρα αποτελεί έναν φόρο τιμής στις ρίζες της Micro, το kickscooter. Επιπλέον, η απλή ψηφιακή οργάνωση μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά εύκολα, μέσω της σύνδεσης ενός smartphone, των φορητών Bluetooth ή άλλων εξαρτημάτων.

Το Microlino ζυγίζει μόλις 513 κιλά και μπορεί να επιταχύνει έως και με 56 μίλια την ώρα. Διαθέτει την επιλογή μιας μπαταρίας εύρους 77 ή των 124 μιλίων και δεν υπάρχει επιλογή γρήγορης φόρτισης, αφού η μικρή μπαταρία δύναται να φορτιστεί πλήρως σε μόλις τέσσερις ώρες σε μια κανονική πρίζα. 

Η αρχική ιδέα του Microlino γεννήθηκε ως κάποιου είδους διαφημιστικό κόλπο. Παρουσιάστηκε στο Motor Show της Γενεύης του 2016 και έλαβε τόσο θετική ανταπόκριση που η Micro αποφάσισε να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής αυτού του οχήματος. Οι εργασίες άρχισαν εντατικά τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η δομή του οχήματος αναθεωρήθηκε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και χειρισμού των καταναλωτών και της αγοράς. Αυτό περιλάμβανε ένα νέο πλαίσιο κατασκευασμένο από συμπιεσμένα τμήματα χάλυβα και αλουμινίου, έναν μεγαλύτερο και πιο ευρύ πίσω άξονα καθώς και ανεξάρτητα συστήματα ανάρτησης.

Η Micro παραμένει ένας από τους ηγέτες στον τομέα των ηλεκτρικών σκούτερ υψηλής ποιότητας. Παράλληλα με το Microlino, η εταιρεία εργάζεται επίσης με σκοπό την ολοκλήρωση και την δημιουργία του Microletta, την έννοια ενός τρίτροχου ηλεκτρικού σκούτερ που βασίζεται στη γλώσσα σχεδιασμού του αυτοκινήτου bubble και συνδυάζει την σύγχρονη αισθητική με τη ρετρό γοητεία. Συγχρόνως, η Micro έχει κατά καιρούς υποστηρίξει ότι πέρα από τις δικές τις δυνάμεις της αρέσει ακόμα να συνεργάζεται με ανεξάρτητους σχεδιαστές. 

Η ομάδα της εταιρείας έχει συνεργαστεί με τη BMW και τη Mercedes με προϊόντα που κυκλοφορούν με επιτυχία στην αγορά. Πιο πρόσφατα, η Micro συνεργάστηκε με την Audi στο ηλεκτρικό σκούτερ e-tron-τύπου skateboard. Ακόμη, η εταιρεία συνεργάζεται επί του παρόντος με την Fendi σε δύο special-edition kickscooters 

Λόγω των κανονισμών και του νομοθετικού πλαισίου, η εταιρεία προς το παρόν αντιμετωπίζει το Microlino κυρίως ως ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 21.000 κρατήσεις και 5.000 έως 10.000 μονάδες προγραμματισμένες για παραγωγή κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας του – ένας αριθμός που μπορεί εύκολα να αυξηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 12,000 ευρώ και η παραγωγή προγραμματίστηκε να ξεκινήσει φέτος σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία CECOMP.Καθώς διευκολύνεται η ηλεκτρική κίνηση από τις κυβερνήσεις και τις συμφωνίες, προϊόντα όπως το ηλεκτρικό όχημα της Micro αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στο περιβάλλον της πόλης, όπου οι μετακινήσεις είναι σύντομες και η στάθμευση είναι ένα μόνιμο άγχος για όλους.