24 Απρ 2024
READING

H οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια είναι το κλειδί για την μετα-πανδημική ζωή 

4 MIN READ

H οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια είναι το κλειδί για την μετα-πανδημική ζωή 

H οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια είναι το κλειδί για την μετα-πανδημική ζωή 

Ο ρυθμός εφαρμογής του εμβολιασμού συνεχίζει να επιταχύνεται και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά μετά περίπου από ένα χρόνο το τέλος της πανδημικής κρίσης μοιάζει πιθανό. Παρόλα αυτά οι εμβολιασμοί δεν θεωρούνται απολύτως συνώνυμοι με την επιστροφή στο φυσιολογικό. Γι ‘ αυτό είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια και ως προς αυτό το μέτωπο υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι η πρόθεση για τον εμβολιασμό συνεχίζει να βελτιώνεται και να παρουσιάζει ανοδική πορεία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα  της Gartner -μια ηλεκτρονική ομάδα περίπου 500 συμμετεχόντων- το ποσοστό των ανθρώπων που υποστηρίζει ότι θα περιμένει λίγους μήνες ακόμα για την διάθεση του εμβολίου κατά του ιού της πανδημίας, συνεχίζει να μειώνεται. 

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του Νοεμβρίου, το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα περιμένουν, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ενώ ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε στο 19% και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μειώθηκε και πάλι στο 14%. Βλέπουμε επίσης μειώσεις στο ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν αβέβαιοι ως προς το εάν θα έκαναν γενικά το εμβόλιο : από το 23% στα τέλη Νοεμβρίου στο 10% μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε γενικές γραμμές αυτές οι μειώσεις στους βασικούς δείκτες του εμβολιασμού θεωρούνται γιγαντιαία βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση για εμβολιασμό συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των απαντήσεων και συνεχή βελτίωση, οι απαντήσεις γύρω από τις δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι πρόθυμοι να επιστρέψουν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους ήταν λιγότερο ένθερμες.

Μάλιστα, οι περισσότεροι καταναλωτές αναφέρουν ότι δεν είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν με τις καθημερινές συμπεριφορές και δραστηριότητες τους ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner. Στην πραγματικότητα και στις τρεις χρονικές περιόδους που τέθηκε αυτό το ερώτημα μεταξύ του Δεκεμβρίου 2020 και του Φεβρουαρίου 2021, καμία δραστηριότητα — η οποία κυμαινόταν από το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους σε ένα εστιατόριο έως την συμμετοχή σε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις — δεν συγκέντρωσε θετικές απαντήσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Επιπλέον, παρά την γενικευμένη πλέον προσοχή και πρόληψη οι αριθμοί παρουσιάζουν μικρή βελτίωση και μάλιστα άνισα κατανεμημένη. Για παράδειγμα, η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο παρουσίασε βελτίωση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου και των μέσων Φεβρουαρίου, ενώ η αντιμετώπιση των ιατρικών ζητημάτων που αγνοήθηκαν ή καθυστέρησαν έως τότε παρουσίασε απλώς μία άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Φυσικά, αναμένεται να υπάρξει συνεχής βελτίωση σε αυτούς τους αριθμούς και καθώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων εμβολιάζεται, ενδέχεται να αρχίσει να διαπιστώνεται οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της προβλεπόμενης συμπεριφοράς και της πραγματικότητας. 

Μέρος της πρόκλησης όσον αφορά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια κατά του ιού είναι πιθανό να συνδέεται με τις αντικρουόμενες πληροφορίες που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με το ποσοστό ασφάλειας και προστασίας που εξασφαλίζεται με τον εμβολιασμό. Υπάρχει, βέβαια, η ελπίδα ότι οι ιατρικές αποφάσεις και οδηγίες που επικυρώνουν ότι οι μικρές συγκεντρώσεις των εμβολιασμένων ατόμων είναι ασφαλείς και σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον εμβολιασμό. 

Άλλωστε η εμπιστοσύνη στα ίδια τα εμβόλια αναφορικά με την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας ή  του θανάτου λόγω του COVID-19 δοκιμάζεται εξαιρετικά από την πλειονότητα των ανθρώπων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι μόνο το 15% των ερωτηθέντων φάνηκαν σκεπτικοί σε μια έρευνα στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις το 24% δήλωσαν ότι ήταν εξαιρετικά σίγουροι για την επιτυχία του εμβολίου. Φυσικά, η πορεία των εμβολιασμών μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση αυτής της πεποίθησης.

Δεδομένων των συντριπτικά θετικών δεδομένων σχετικά με τα εμβόλια κατά του ιού της πανδημίας, η αυξανόμενη κατανόηση και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην πλειονότητα των ανθρώπων είναι τελικά μια πρόκληση για τον τομέα του marketing και της επικοινωνίας και μία από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτών των τομέων είναι οι πηγές των πληροφοριών. 

Το τέλος της πανδημίας φαίνεται ότι πλησιάζει, αλλά ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εφικτός εάν προηγουμένως οι άνθρωποι δεν αισθανθούν σίγουροι για την επιστροφή στις κανονικές και καθημερινές ρουτίνες και συμπεριφορές, όπως ταξίδια, δημόσιες συγκεντρώσεις και φυσικά στο φαγητό, τα εστιατόρια και εν γένει την διασκέδαση. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη αυτών των στόχων,  αλλά η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για την πορεία προς τη μετα-πανδημική ζωή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.