23 Δεκ 2024
READING

Μία ιστοσελίδα υπόσχεται να υποδείξει εάν οι ιδιωτικές πληροφορίες των χρηστών έχουν δημοσιοποιηθεί ή υποκλαπεί

2 MIN READ

Μία ιστοσελίδα υπόσχεται να υποδείξει εάν οι ιδιωτικές πληροφορίες των χρηστών έχουν δημοσιοποιηθεί ή υποκλαπεί

Μία ιστοσελίδα υπόσχεται να υποδείξει εάν οι ιδιωτικές πληροφορίες των χρηστών έχουν δημοσιοποιηθεί ή υποκλαπεί

Πολύ πρόσφατα, συγκέντρωσε τεράστια προσοχή η είδηση σχετικά με έναν χάκερ που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο μια βάση δεδομένων που περιέχει τις προσωπικές πληροφορίες των 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των φυσικών διευθύνσεων, των αριθμών τηλεφώνου, των ημερομηνιών γέννησης και πολλά άλλα δεδομένα. Ενώ τα δεδομένα υπεκλάπησαν σε μια παραβίαση του 2019 και το Facebook εδώ και πολύ καιρό αποκατέστησε αυτήν την κλοπή, θεωρείται η πρώτη φορά που αυτό το μεγαθήριο των δεδομένων διατέθηκε δωρεάν.

Έτσι, εάν έχετε λογαριασμό στο Facebook (ή αν είχατε έναν το 2019) ίσως έχετε λόγους να ανησυχείτε, αλλά πλέον υπάρχει τρόπος για να μάθετε αν οι ιδιωτικές σας πληροφορίες έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η «Have I Been Pwned?» είναι μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν και έχει πλέον προσθέσει το σύνολο δεδομένων του Facebook στη συλλογή της.  Ως εκ τούτου μπορεί κάποιος να μεταβεί στην αρχική σελίδα του ιστότοπου και να εισάγει τυχόν διευθύνσεις που χρησιμοποιεί με το Facebook για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο εάν περιλαμβάνονται στην λίστα των παραβιάσεων. Φυσικά, θεωρείται ασφαλές για κάποιον να το κάνει αυτό δεδομένου ότι η «Have I Been Pwned?»  είναι μια αρκετά καλά καθιερωμένη και έγκυρη ιστοσελίδα και ο χειριστής της, ο Troy Hunt, είναι ο διευθυντής για την Microsoft στην Αυστραλία.

Μάλιστα, ο Troy Hunt μπόρεσε να εντοπίσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναγράφονται στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας. Επιπλέον, ο ιστότοπος σας επιτρέπει επίσης να κάνετε αναζήτηση για να δείτε αν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει εντοπιστεί σε παραβίαση δεδομένων και επειδή τα δεδομένα του Facebook περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, ο Troy Hunt έχει ήδη συζητήσει για το εάν θα προστεθεί και μια λειτουργία αναζήτησης τηλεφωνικού αριθμού.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα σχετικά με αυτό, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ότι ενδέχεται να επιτρέψει στους spammers και τους απατεώνες να επιβεβαιώνουν αριθμούς τηλεφώνου ως πραγματικούς. Όπως επισημαίνει ο Hunt σε σχετικό tweet, ένας κακοποιός θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της βάσης δεδομένων παραβίασης του Facebook και να τοποθετήσει εκεί ονόματα μαζί με «επιβεβαιωμένους» αριθμούς τηλεφώνου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.