23 Απρ 2024
READING

iPad: Η Τεχνολογία στη διάθεση της (τηλε-)Εκπαίδευσης

5 MIN READ

iPad: Η Τεχνολογία στη διάθεση της (τηλε-)Εκπαίδευσης

iPad: Η Τεχνολογία στη διάθεση της (τηλε-)Εκπαίδευσης

Η συζήτηση για την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Εκπαίδευση έχει απασχολήσει παιδαγωγούς, γονείς και κυβερνήσεις πολύ πριν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως. Ωστόσο, έχουν τεθεί πλέον οι βάσεις για επιτακτικές αλλαγές που φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στο μοντέλο επιτυχίας του iPad στην Ελλάδα και στον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να αναμορφώσει ριζικά τη διαδικασία εκμάθησης. 

Η Apple είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός που από την ίδρυσή του επικοινωνεί μόνο ένα όραμα. Την ανάπτυξη εκπληκτικών προϊόντων που εμπλουτίζουν τη ζωή του χρήστη. To iPad δίνει πρόσβαση σε έναν ολόκληρο κόσμο μάθησης και δημιουργίας, που έχει διαμορφωθεί από την εμπειρία και τη συνεργασία της Apple με εκπαιδευτικούς για πάνω από 40 χρόνια. Η εμπειρία αυτή είναι βασισμένη σε μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει αναφορικά με τη συμβολή της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Η iSquare ως Επίσημος Διανομέας των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο, εισήγαγε το Πρόγραμμα iPad 1:1 που στηρίζει έμπρακτα εδώ και δέκα χρόνια το «Ταξίδι της Μάθησης» με οδηγό το iPad. 

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα έχει εισάγει περισσότερες από 6.000 συσκευές σε τάξεις σημειώνοντας εκπληκτικά ποσοστά ικανοποίησης σε καθηγητές, γονείς και μαθητές που φτάνουν το 90%. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από εξατομικευμένη και διαδραστική μάθηση. Βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς αγκάλιασαν πλήρως την πρωτοβουλία, εξοικειώθηκαν με απόλυτη ευκολία, ενώ το Πρόγραμμα συνέβαλε άμεσα στην απόδοση των παιδιών, καθώς ήρθαν σε επαφή με πιο καινοτόμους και ευχάριστους τρόπους εκμάθησης.

O υπεύθυνος του Προγράμματος Κωστής Λιάκος αναφέρει πως «Μετά απο 10 χρόνια αξιοποίησης του iPad σε σχολεία σε μοντέλο 1:1 (δηλαδή ο μαθητής πηγαίνει στην τάξη με το προσωπικό του iPad) έχω να θυμηθώ μόνο χαρούμενους και ενθουσιώδεις μαθητές. Το iPad σαν εργαλείο εκπαίδευσης δίνει επίσης την ευκαιρία στον δάσκαλο και τον καθηγητή να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να διδάξει με τρόπους που πριν δεν είχε την δυνατότητα και να αλλάξει πολλές φορές το μοντέλο της τάξης κάνοντας συμμέτοχο τον μαθητή στην διαδικασία της διδασκαλίας. Η έρευνα που έγινε με το Παν. Πειραιά στα σχολεία που χρησιμοποιούν το iPad έδειξε ξεκάθαρα τη θετική στάση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων απέναντι στο iPad σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν μπορώ να ξέρω αν με το iPad τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα, αλλά αυτό που έχω δει είναι οτι κανένα παιδί δεν μένει πίσω, κανένα δεν μένει εκτός και θεωρώ ότι αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο κέρδος. Ο μαθητής μπορεί να μαθαίνει στο δικό του χρόνο, οπουδήποτε (πέρα απο τα στενά όρια της φυσικής τάξης) και σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες (καλύπτει κάθε μαθησιακό τύπο όπως οπτικό, λεκτικό, κιναισθητικό κτλ). Επίσης ο δάσκαλος μέσα απο ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να αναθέσει μπορεί να ενεργοποιήσει μαθητές, να αναδείξει ικανότητες  και να εξελίξει δεξιότητες που με συμβατικό τρόπο διδασκαλίας ίσως έμεναν ανενεργοί, χωρίς διάθεση και κίνητρο.

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας που ζούμε πάνω απο ενα χρόνο τα iPad 1:1 σχολεία, χωρίς περιόδους προσαρμογής στην τηλε-κπαίδευση, δε χρειάστηκε να αλλάξουν πολύ τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς το iPad σαν εργαλείο αλλά και το εμπλουτισμένο ψηφιακό υλικό που διέθεταν, συνθέτουν μια ψηφιακή εμπειρία μάθησης όπου ο μαθητής μπορεί να απολαύσει και απο την ασφάλεια του σπιτιού του χωρίς να στερηθεί τίποτα.»

Ο Όμιλος Quest και η iSquare προχώρησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας σε Δωρεά 1.000 iPad στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη στήριξη των ελληνικών σχολείων. Παράλληλα, η εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» σε συνεργασία με την ομάδα της Apple ανέπτυξε τη διαδικτυακή πλατφόρμα learnipad.gr, που είναι προσβάσιμη σε όλους. Στον ιστότοπο διατίθενται οδηγοί και συμβουλές που αφορούν στη χρήση του iPad ως ένα σύχρονο και μοναδικό εργαλείο μάθησης, χρήσιμες ενημερώσεις για την εφαρμογή του iPad 1:1 στην τάξη,  how-to videos, καθώς και ένας πλοηγός ψηφιακών σχολικών βιβλίων του Υπουργείου, από όπου μπορούν οι χρήστες να τα κατεβάσουν και να τα επεξεργαστούν σε PDF αρχείο ή μέσω της εφαρμογής Apple Books.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει άλλος ένας πολύ βασικός πυλώνας της επιτυχίας του iPad στην εκπαίδευση. Είναι ο υπολογιστής του μέλλοντος. Οι τεχνολογικές καινοτομίες και τα χαρακτηριστικά του οδηγούν στο να προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις με ισχυρά φορητά PC, καθώς και χαρακτηριστικά ασφάλειας που πηγάζουν από την ενοποίηση του hardware και του software της Apple. Άκρως σημαντικές είναι και οι λειτουργίες προσβασιμότητας, καθώς η Apple έχει ως όραμα η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη σε όλους. Το iPad είναι κομμάτι της καθημερινότητας σε μαθητές, γονείς, δασκάλους, παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές και σε πολλούς ακόμα. Οι ίδιοι αναφέρουν πως δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως συνεργατικότητα, ψηφιακό γραμματισμό, κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα στον 21ο αιώνα.  

Ιδανικά στόχος κάθε κοινωνίας είναι η πλεύση προς ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και τα παιδιά με πυξίδες τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη. Η Τεχνολογία δίνει όλα τα μέσα ώστε να προάγει την προσωπική εξέλιξη και θέτει τα κατάλληλα θεμέλια για να καταστεί η Εκπαίδευση σφαιρική, πρακτική και ουσιαστική, επενδύοντας σε ένα σύνολο εμπειρίας, δυνατοτήτων και καινοτομιών. Η Μάθηση δε σχετίζεται μόνο με το σχολείο, όπως η Τεχνολογία δε σχετίζεται μόνο με τις συσκευές. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.