Η στρατηγική της αξιοποίησης των δεδομένων που διδάσκει η Nike

Σχετικά πρόσφατα, η Nike προχώρησε στην ενσωμάτωση και την απόκτηση της Datalogue μιας πλατφόρμας συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων και της συνολικής στρατηγικής που αφορά στην αξιοποίηση των ιδεών με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εξατομίκευσης σε μεγάλη κλίμακα. 

Η τεχνολογία μηχανικής μάθησης της συγκεκριμένης εταιρείας αυτοματοποιεί την προετοιμασία δεδομένων και υπόσχεται να βοηθήσει τη Nike να ενσωματώσει και να αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα από όλες τις πηγές — συμπεριλαμβανομένου του οικοσυστήματος των εφαρμογών, της αλυσίδας εφοδιασμού και των δεδομένων των επιχειρήσεων — σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξαγορά  αυτή έχει την δυνατότητα να οδηγήσει την στρατηγική των δεδομένων της Nike στο επόμενο επίπεδο και να ωφελήσει σημαντικά την εταιρεία.

Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες χάνουν τον έλεγχο με τα δεδομένα των πελατών,  η απόκτηση μίας εταιρείας όπως είναι η Datalogue είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε εταιρεία στο μέγεθος της Nike. Σε γενικές γραμμές, η βελτιστοποίηση των δεδομένων  και της χρήσης τους είναι σημαντική τόσο για τις εξατομικευμένες εμπειρίες όσο και για τις omnichannel πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, ο John Donahoe, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε σε σχετική αναφορά του ότι η Datalogue είναι η τέταρτη κατά σειρά εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων που αποκτά η Nike τα τελευταία δύο χρόνια. Ανάμεσα στις παλαιότερες εξαγορές βρίσκεται η Zodiac, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των καταναλωτών (2018), η Invertex και η Celect, η εταιρεία προγνωστικών αναλύσεων (2019). Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες εξαγορές της Nike χρησιμεύουν για να αξιοποιήσουν την επεκτατική πελατειακή βάση της εταιρείας ως πηγή σημαντικών δεδομένων που τελικά θα δημιουργήσουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία λιανικής πώλησης για κάθε καταναλωτή.

Όσον αφορά τα οφέλη αυτών των κινήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι το πιο προφανές μέρος όπου τα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν είναι στις καταστάσεις που γενικά αντιμετωπίζουν οι πελάτες, όπως η πιο εξατομικευμένη αναζήτηση και οι συστάσεις. 

Ο δεύτερος τομέας αφορά στο να οδηγήσει τον εκάστοτε πελάτη στο σωστό προϊόν, το σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή όταν πραγματοποιεί τις αγορές του. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξαγορά της Celect επέτρεψε ειδικότερα στη Nike να στραφεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς σε μια πιο άμεση προς τον καταναλωτή αλυσίδα εφοδιασμού. Τρίτον, η Nike μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα για να δημιουργήσει καλύτερα προϊόντα. Στο πλαίσιο της οργανωτικής επανευθυγράμμισής της πέρυσι, η εταιρεία τοποθέτησε ομάδες δεδομένων οι οποίες λειτουργούσαν παράλληλα με το creative τμήμα της. Ανέκαθεν, η Nike συνδύαζε την τέχνη με την επιστήμη της δημιουργίας προϊόντων και η κίνηση προς βαθύτερες και πιο δυναμικές ιδέες σε συνδυασμό με την επιστήμη των δεδομένων και τη μηχανική μάθηση, προσδίνει μια ασυναγώνιστη δυναμική για την εταιρεία.

Συνολικά, η κλίμακα της Nike και οι κινήσεις της σε αυτόν τον τομέα θεωρούνται ως οδηγός για την αξιοποίηση και την στράτευση των δεδομένων στην υπηρεσία της βελτίωσης των εμπειριών των καταναλωτών. Έτσι, τα πλεονεκτήματα της χρήσης και της ορθής ανάλυσης των δεδομένων θα οδηγήσει τόσο στην καλύτερη εμπειρία των καταναλωτών όσο και στην αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία για την ίδια την εταιρεία.