25 Απρ 2024
READING

Μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο των οπτικών μετά την εξαγορά της GrandVision από την EssilorLuxottica

4 MIN READ

Μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο των οπτικών μετά την εξαγορά της GrandVision από την EssilorLuxottica

Μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο των οπτικών μετά την εξαγορά της GrandVision από την EssilorLuxottica

Η EssilorLuxottica, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με έδρα στην Γαλλία σκοπεύει σύντομα να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Διαθέτει τον τίτλο του μεγαλύτερου ομίλου γυαλιών στον κόσμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκτήσει 77% ποσοστό συμμετοχής στο πολυεθνικό όμιλο GrandVision με αντάλλαγμα 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από μια μεγάλη έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις του συνδυασμού της ισχυρής θέσης της EssilorLuxottica στην αγορά της χονδρικής οπτικών προϊόντων και της ηγετικής παρουσίας της GrandVision στη λιανική διανομή αυτών των προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την συγκεκριμένη κίνηση ωστόσο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Μετά την έρευνα αγοράς που επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι η συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών θα μπορούσε να επιδεινώσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών στα προϊόντα της EssilorLuxottica στο Βέλγιο, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Σε αυτές τις χώρες, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συγχωνευμένη εταιρεία EssilorLuxottica-GrandVision θα είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο να αξιοποιήσει τη σημαντική θέση της στη χονδρική προμήθεια για να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των ανταγωνιστών λιανοπωλητών σε γυαλιά που κατασκευάζονται και διανέμονται από τη συγχωνευμένη εταιρεία. Για παράδειγμα, μειώνοντας τις επιλογές ή αυξάνοντας τις τιμές που χρεώνονται στους λιανοπωλητές. 

Στην Ιταλία, ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίστηκε ότι η πράξη συγχώνευσης θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά οπτικών λιανικών πωλήσεων, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον δεύτερο παίκτη και αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά τον ανταγωνισμό στην ιταλική αγορά, βλάπτοντας τελικά τους καταναλωτές. 

Ως αποτέλεσμα αυτών των ζητημάτων, η Επιτροπή συμφώνησε να εγκρίνει τη συγχώνευση αλλά μόνο εάν η EssilorLuxottica-GrandVision πουλήσει 350 επιχειρήσεις λιανικής στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, ο νέος όμιλος EssilorLuxottica-GrandVision πρέπει να πουλήσει τα 35 καταστήματα στην αλυσίδα GrandOptical της GrandVision στο Βέλγιο, 174 καταστήματα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αλυσίδων VistaSì της EssilorLuxottica, 72 καταστήματα της αλυσίδας GrandVision, καθώς και 142 φυσικά σημεία από την αλυσίδα Eye Wish στις Κάτω Χώρες. Η GrandVision ανέφερε πως η συγχωνευμένη εταιρεία θα κρατήσει μερικά καταστήματα από αυτήν την αλυσίδα, αλλά θα πρέπει να τα μετονομάσει. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πως η συγχώνευση υπό αυτούς τους όρους δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού, καθώς αυτά τα μέσα αποκατάστασης περιορίζουν το αποτύπωμα λιανικής της συγχωνευμένης εταιρείας και μειώνουν τα κίνητρα για περιορισμό της πρόσβασης των ανταγωνιστών σε οπτικά προϊόντα στο Βέλγιο, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, δημιουργώντας ή ενισχύοντας έναν αξιόπιστο ανταγωνιστή οπτικών λιανικών σε εθνικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες. 

Ακόμη και με την έγκριση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Μεξικό, την Κολομβία και τη Βραζιλία, η EssilorLuxottica και η GrandVision περιμένουν ακόμη την έγκριση από ρυθμιστικούς φορείς στη Χιλή και την Τουρκία προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία. 

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη αποκάλυψη της συμφωνίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η EssilorLuxottica μήνυσε την GrandVision για να λάβει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η GrandVision έχει διαχειριστεί τις ενέργειες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην κατάθεσή της στις 18 Ιουλίου 2020 σε δικαστήριο στις Κάτω Χώρες, η EssilorLuxottica υποστήριξε ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η GrandVision δεν παρείχε αυτές τις πληροφορίες, αφήνοντας τη EssilorLuxottica χωρίς άλλη επιλογή από το να προσφύγει σε δικαστικές διαδικασίες.

Η διαμάχη τελικά κατέληξε σε διαιτησία και η S&P Global ανέφερε το περασμένο καλοκαίρι ότι η GrandVision διαφωνούσε έντονα με τους ισχυρισμούς της EssilorLuxottica και ότι ξεκίνησε διαδικασία διαιτησίας για να λάβει επιβεβαίωση ότι δεν παραβιάζει τη συμφωνία τους. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ελπίζει να βρεθεί μια λύση προκειμένου να προβούν στην συγχώνευση των δύο εταιρειών. Παρά την έγκριση της ΕΕ, η επίδραση της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο και η νομική διαμάχη με την GrandVision οδήγησαν την EssilorLuxottica να εξετάσει τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής ή ακόμη και της αποχώρησης από τη συγχώνευση. 

Η συγκέντρωση σε κάποιους κλάδους θα είναι σημαντική μετά την πανδημία καθώς πολλές εταιρείες έχουν σημαντικά προβλήματα ενώ για άλλες που είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μεγαλώσουν τα μερίδια τους στην αγορά.Η ενοποίηση επίσης της χονδρικής πώλησης με την λιανική θα είναι μια επιλογή καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει τις ισορροπίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.