20 Απρ 2024
READING

Πώς θα επιστρέψουν οι Κινέζοι στα ταξίδια μετά την πανδημία; 

5 MIN READ

Πώς θα επιστρέψουν οι Κινέζοι στα ταξίδια μετά την πανδημία; 

Πώς θα επιστρέψουν οι Κινέζοι στα ταξίδια μετά την πανδημία; 

Η πανδημία έχει καταφέρει να επηρεάσει την διεθνή ταξιδιωτική κίνηση κατά τη διάρκεια ενός έτους με τρόπο που κανένας άλλος παράγοντας στην σύγχρονη εποχή δεν έχει επηρεάσει, αλλά -πλέον- πολλοί είναι οι Κινέζοι πολίτες που είναι έτοιμοι να επανέλθουν στους «κανονικούς» ταξιδιωτικούς ρυθμούς τους ξεκινώντας από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού το 2021 και αποτολμώντας τα ταξίδια στην Ευρώπη από το 2022 και ύστερα.

Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι δεν έχασαν ποτέ το ενδιαφέρον τους για ταξίδια, καθώς αποδεικνύει η έκρηξη των ταξιδιών στην εγχώρια αγορά τούς τους τελευταίους μήνες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν πλέον χορηγηθεί παγκοσμίως, δημιουργώντας μια διάθεση επιφυλακτικής αισιοδοξίας και σήμερα ένας κόσμος χωρίς περιορισμούς φαίνεται εφικτός.

Η ετοιμότητα που αισθάνονται οι Κινέζοι για την επιστροφή στα ταξίδια υπογραμμίζεται και σε μια έρευνα που διεξήχθη από την Vogue Business στην Κίνα. Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές των ειδών πολυτελείας είναι 40% πιο πιθανό να ταξιδέψουν διεθνώς σε σύγκριση με τους καταναλωτές που δεν ενδιαφέρονται για τα είδη πολυτελείας τους επόμενους τρεις μήνες, αφού μόνο το 14% αυτών των ερωτηθέντων δείχνουν προθυμία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 17% για τους καταναλωτές των ειδών πολυτελείας.

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε συνολικά 3.221 απαντήσεις, εκ των οποίων οι 706 ορίζονται ως καταναλωτές των ειδών πολυτελείας, δαπανώντας περισσότερα από 2.500 δολάρια για είδη πολυτελείας τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα ταξίδια μετά την πανδημία

Το  2020 ως έτος ήταν το χειρότερο στην ιστορία για τον διεθνή τουρισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών μειώθηκε κατά ένα δισεκατομμύριο, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 74% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, στην έρευνα μόνο το 8% όλων των αναγνωστών δήλωσαν ότι είχαν ταξιδέψει διεθνώς τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ οι καταναλωτές των ειδών πολυτελείας δήλωσαν το ίδιο σε ποσοστό 10%.

Το 2020, η εκτιμώμενη οικονομική ζημία που προέκυψε από την πανδημία ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διεθνή τουριστική αγορά. Φυσικά, η απουσία των Κινέζων ταξιδιωτών έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο, δεδομένου ότι Κινέζοι ήταν οι πιο ισχυροί οικονομικά και οι πιο πολυπληθείς ταξιδιώτες στον κόσμο εδώ και μερικά χρόνια: το 2019, δαπάνησαν περίπου 254, 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εάν οι παγκόσμιες συνθήκες της πανδημίας σταθεροποιηθούν περαιτέρω. Έτσι, τα γειτονικά έθνη της Κίνας, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, είναι πιθανό να είναι οι πρώτοι δικαιούχοι της πίτας των τουριστικών εξόδων όταν οι Κινέζοι ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, θα υπάρξει μια επιστροφή των κινεζικών ταξιδιών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. 

Διαβατήρια με την ένδειξη του εμβολίου

Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού της Κίνας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού.Στην ίδια την Κίνα, περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από τις 14 Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει ως στόχο να καλύψει ακόμα 40% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την κινεζική ιστοσελίδα ειδήσεων Jiemian. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι 560 εκατομμύρια Κινέζοι θα έχουν λάβει δύο δόσεις αυτό το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εκδίδει διεθνή ταξιδιωτικά πιστοποιητικά υγείας για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Τα έγγραφα αυτά είναι παρόμοια με τα διαβατήρια εμβολίων της ΕΕ και αναφέρουν μεταξύ άλλων λεπτομερώς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων που ελήφθησαν. Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο έγγραφο θα καταστεί απαραίτητο για κάθε Κινέζο που σχεδιάζει να ταξιδέψει διεθνώς.

Πώς θα επιστρέψουν οι Κινέζοι στην ταξιδιωτική αγορά; 

Όταν ο κόσμος επανέλθει στην κανονική λειτουργία του και οι Κινέζοι αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά, μένει να δούμε αν οι συνήθειες των δαπανών τους θα αλλάξουν δραματικά. Προηγουμένως, οι πλούσιοι Κινέζοι ξόδευαν αρκετά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στο εξωτερικό, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τόσο στις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας.

Ωστόσο, η έρευνα της είναι πολλά υποσχόμενη για τον τομέα της πολυτελούς μόδας, αφού υποστηρίζει ότι οι αγορές των ειδών πολυτελείας είναι πιθανό να παραμείνουν μία υψηλή προτεραιότητα για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Έτσι, το ένα τρίτο των κινέζων καταναλωτών που έχουν κάνει μια αγορά αυτών των ειδών πολυτελείας τους τελευταίους έξι μήνες περιμένουν να επιστρέψουν τα διεθνή ταξίδια για να αξιοποιήσουν στο έπακρο  αυτήν την αγορά.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, η Hainan, η οποία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Κίνας μετά την πανδημία  ανέφερε αξιοσημείωτη αύξηση σε ποσοστό 144% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στις πωλήσεις των duty- free προϊόντων φτάνοντας τα 586 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης της Hainan. Το παράδειγμα της Hainan υποδηλώνει ότι τα ταξίδια και τα ψώνια θα συνεχίσουν να αποτελούν αγαπημένες δραστηριότητες για τους περισσότερους Κινέζους ταξιδιώτες.Εντούτοις, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει λίγη υπομονή μέχρι να ξανά-υποδεχτεί τους τεράστιους αριθμούς Κινέζων ταξιδιωτών που απολάμβανε πριν την πανδημία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.