24 Απρ 2024
READING

Γιατί όλο και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται στις αξίες των καταναλωτών; 

3 MIN READ

Γιατί όλο και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται στις αξίες των καταναλωτών; 

Γιατί όλο και περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται στις αξίες των καταναλωτών; 

Περίπου πριν από δύο χρόνια, η Patagonia, η εταιρεία ρούχων συγκέντρωσε την προσοχή όλων όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλάει πια τα γιλέκα και άλλα προϊόντα της σε ορισμένες εταιρείες. Φυσικά, το θέμα δεν ήταν το ότι η εταιρεία διέκοψε απλώς τα μη κερδοφόρα προϊόντα της, αλλά το ότι η Patagonia δήλωσε ότι θα προτιμούσε να συνδέεται και να συνεργάζεται με εταιρείες που θεωρούν προτεραιότητά τους την προστασία του πλανήτη.

Η Patagonia είναι μια εταιρεία η οποία ανέκαθεν επικεντρώνονταν συστηματικά σε θέματα πέραν της κερδοφορίας που αφορούσαν σε ποικίλα συστήματα αξιών. Αυτό που πλέον έχει αλλάξει είναι ότι σήμερα ολόκληρος ο κόσμος ευθυγραμμίζεται με την σκέψη της εταιρείας. Έτσι, υπάρχουν τώρα περισσότερες εταιρείες και μάρκες που εξετάζουν τις αξίες που πρεσβεύουν οι πελάτες τους και δεν τους αντιμετωπίζουν μόνο ως πηγές εσόδων και ανάπτυξης, αλλά ως ολότητες. 

Πιο συγκεκριμένα, μία νέα εταιρεία που ονομάζεται Someone Somewhere και πωλεί επίσης σακίδια και ενδύματα για υπαίθριες δραστηριότητες έχει αυξήσει τα εισοδήματα των εργαζομένων της κατά 300%. Η συγκεκριμένη εταιρεία πουλάει επίσης τα προϊόντα της σε εταιρείες όπως η Google, η Uber και το Amazon αλλά έχει απορρίψει την συνεργασία με ορισμένα πολιτικά κόμματα καθώς και εταιρείες που πωλούν αλκοόλ και καπνό. Ωστόσο, στην συνέχεια η διοίκηση διαπίστωσε ότι μια άλλη μεγάλη εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν προηγουμένως χρησιμοποιούσε το προϊόν της για να μετριάσει τις επιπτώσεις από περιβαλλοντικά επιβλαβείς ενέργειες της και αρνήθηκε να συνεχίσει τη σχέση της με αυτόν τον πελάτη. 

Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες ορίζονταν από το κανάλι πωλήσεών τους. Αλλά πλέον η διαδικασία αυτή είναι πιο μπερδεμένη. Ωστόσο, η αλλαγή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έχουν κάνει τον κόσμο πιο ανταγωνιστικό, αλλά στο γεγονός ότι πλέον τα εμπορικά σήματα ορίζονται περισσότερο από άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των αξιών που φέρουν και εκπροσωπούν. 

Έτσι, οι καταναλωτές που μοιράζονται τις προσωπικές αξίες τους με τα εμπορικά σήματα τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο αυτά τα εμπορικά σήματα. Πλέον, αρχίζει να διαφαίνεται το επόμενο βήμα: οι εταιρείες ταυτίζονται με ορισμένους καταναλωτές και πιστεύουν ότι η ταυτότητα της μάρκας τους θα τραυματιστεί εάν οι λιγότερο αντιπροσωπευτικοί καταναλωτές μπορέσουν να ταυτιστούν με το εν λόγω εμπορικό σήμα.

Βέβαια, τα βήματα δεν τελειώνουν εκεί. Το επόμενο βήμα είναι οι μεγάλοι λιανοπωλητές των οποίων οι προσφορές θα αφορούν μόνο σε προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια κοινωνικής αξίας. Επιπλέον, ενώ υπάρχει ένα μέρος αυτής της φιλοσοφίας σε κάθε κατάστημα και εταιρεία, παρατηρείται έντονα ότι αυτό είναι πιο έντονη στην κατηγορία της ομορφιάς από ό, τι σε άλλα κανάλια. Εντούτοις, όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάθε μέρα ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα και οι λιανοπωλητές που ορίζονται από τις κοινωνικές τους αξίες θα ενισχυθούν σημαντικά στο μέλλον.

Είναι σημαντικό ότι αυτό που παρατηρείται επίσης είναι ότι όταν οι μάρκες και οι λιανοπωλητές οι οποίες επικοινωνούν τις αξίες τους αποτελεσματικά και με συνέπεια, είναι και οι περισσότερο κερδοφόρες. Με απλά λόγια, οι καταναλωτές που κάνουν τις αξίες τους ένα σημαντικό συστατικό των αποφάσεων αγορών τους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο και πιο συστηματικά για αυτές. Βέβαια, οι αξίες της μάρκας δεν χρειάζεται να είναι πολιτικές ή διχαστικές για να είναι αποτελεσματικές. Αντίθετα, οφείλουν απλώς να αντικατοπτρίζουν και να εκπροσωπούν τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει οι καταναλωτές τους

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος τώρα, επικεντρώνεται και γυρίζει γύρω από την εύρεση ενός σκοπού και την εκπροσώπηση αξιών πέραν του κέρδους και οι εταιρείας που το αντιλαμβάνονται αυτό θα συνεχίσουν να ευημερούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.