26 Απρ 2024
READING

Η Glovo η ισπανική startup ταχυμεταφορών συγκέντρωσε ακόμη 450 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις 

3 MIN READ

Η Glovo η ισπανική startup ταχυμεταφορών συγκέντρωσε ακόμη 450 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις 

Η Glovo η ισπανική startup ταχυμεταφορών συγκέντρωσε ακόμη 450 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις 

Η Glovo, η ισπανική startup ταχυμεταφορών η οποία υπόσχεται να «παραδώσει εγκαίρως οτιδήποτε», συγκέντρωσε ακόμη 530 εκατομμύρια δολάρια ( ή 450 εκατομμύρια ευρώ) για να τροφοδοτήσει το σχέδιό της για μια εξαιρετικά γρήγορη υπηρεσία παράδοσης που θα μεταφέρει τρόφιμα και γενικά προϊόντα σουπερμάρκετ μέσα σε 30 λεπτά.

Μάλιστα, αυτός ο γύρος των χρηματοδοτήσεων δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ στην Ισπανία για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων μέχρι σήμερα. Η Glovo δήλωσε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για μία ποικιλία θεμάτων: από την επέκταση της υπηρεσίας γρήγορης παράδοσης που σχεδιάζει η εταιρεία, η οποία έχει ονομαστεί Q-Commerce και νέες αγορές μέχρι το δίκτυό των dark stores και νέες τοποθεσίες εκπλήρωσης των παραγγελιών σε όλη την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Oscar Pierre, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Glovo δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μετακινήσει την θέση της σε πολλά ζητήματα το όραμά τους παραμένει αμετάβλητο. Έτσι, αυτή η επένδυση θα τους επιτρέψει να διπλασιάσουν τις βασικές αγορές τους, να επιταχύνουν την βασική θέση τους σε μέρη όπου είναι ήδη πολύ ισχυροί και να συνεχίσουν να επεκτείνουν το εξαιρετικό τμήμα Q-Commerce, καθώς και να εισάγουν νέες καινοτομίες.

Οι Αμερικανοί αγοραστές που δεν διαθέτουν πολύ ελεύθερο χρόνο έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται στο Amazon Prime Now, την Postmates, την Instacart και το TaskRabbit ήδη από χρόνια, αλλά η έννοια των αγορών άμεσης παράδοσης άργησε αρκετά στην Ευρώπη. Ακόμη και το Amazon έχει παρουσία μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και ξεκίνησε στην Σουηδία και την Πολωνία το τελευταίο έτος.

Επιπλέον, η σημαντική οικονομική ενίσχυση της Glovo συνέβη εν μέσω μιας φρενίτιδας επενδύσεων σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να γίνουν «η Instacart της ευρωπαϊκής ηπείρου». Η Getir, η τουρκική νεοσύστατη επιχείρηση, η Wolt της Φινλανδίας και η Gorillas της Γερμανίας έχουν συγκεντρώσει αρκετά κεφάλια από την αρχή του έτους με σκοπό να επεκταθούν σε παραδόσεις της ίδιας ώρας.

Μάλιστα, η Delivery Hero, η αντίπαλη εταιρεία της Glovo, επένδυσε επίσης στην εταιρεία μαζί με άλλους ήδη υπάρχοντες επενδυτές. Φαίνεται ότι η Glovo υπήρξε ένας σημαντικός ενισχυτικός παράγοντας για την ψηφιακή οικονομία της Ισπανίας και μαζί με την Cabify, την εφαρμογή ταξί, αποτελούν τις μοναδικές τεχνολογικές «εταιρείες-μονόκερους» της χώρας. Η εταιρεία  ιδρύθηκε το 2015 από τους συνιδρυτές Pierre και Sacha Michaud και συγκέντρωσε γρήγορα 120 εκατομμύρια δολάρια από το Ελβετικό επενδυτικό ταμείο Stoneweg τον Ιανουάριο για να αγοράσει και να κατασκευάσει dark stores στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Ενώ είναι σαφές από την μία ότι η πανδημία έχει δώσει σημαντική ώθηση στην υπηρεσία παράδοσης της Glovo δεδομένου ότι πολλά καταστήματα και εστιατόρια που έκλεισαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, αλλά από την άλλη η εταιρεία αντιμετώπισε ένα «νομικό εμπόδιο» τον Σεπτέμβριο με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας σύμφωνα με την οποία οι ταχυμεταφορείς θεωρούνταν πλέον υπάλληλοι και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Ακριβώς επειδή η απόφαση αυτή έφτασε εν μέσω ενός κύματος ανησυχίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη λεγόμενη gig οικονομία, οι οποίοι εργάζονται ως courier και οδηγοί για εταιρείες όπως η Glovo, η Deliveroo και η Uber έπαιξε αρκετά καθοριστικό ρόλο και μένει να φανεί η εξέλιξη αυτού του ζητήματος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.