25 Απρ 2024
READING

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολλές κατηγορίες τροφίμων, άλλες θετικά και άλλες αρνητικά 

3 MIN READ

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολλές κατηγορίες τροφίμων, άλλες θετικά και άλλες αρνητικά 

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολλές κατηγορίες τροφίμων, άλλες θετικά και άλλες αρνητικά 

Πολλές κατηγορίες τροφίμων ενδέχεται να παρουσιάσουν μια στασιμότητα ή και μακροπρόθεσμες μεταβολές οι οποίες προκύπτουν από τις αγορές των καταναλωτών. Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν το αλκοόλ, την αρτοποιία, πρώτες ύλες για μαγείρεμα, τα αναψυκτικά, το κρέας και τα σνακ. Οι κατασκευαστές τροφίμων και οι λιανοπωλητές θέλουν να αντιληφθούν ποιες από τις τάσεις αγοράς θα είναι προσωρινές και ποιες θα οδηγήσουν σε μόνιμα πρότυπα. 

Η έρευνα Numerator παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις αγορές των καταναλωτών από τις βάσεις δεδομένων. Μια από τις σημαντικότερες αποκλίσεις που προβάλλουν τα στοιχεία των πωλήσεων είναι ότι οι νέοι αγοραστές έχουν λιγότερες πιθανότητες (-7%) να αγοράσουν άλλες τροφές αντί για κρέας που παρέχουν θρεπτικές ουσίες το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Εν τω μεταξύ, η Nielsen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων κατά 129% τους πρώτους 7 μήνες από την πανδημία.

Τα συστατικά που χρειάζονται για την ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία σημείωσαν μεγάλη αύξηση καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι φαγητά και γλυκά κατά την διάρκεια της πανδημίας παρά να αγοράσουν προϊόντα από φούρνους και σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η μαγιά και οι ζύμες παρόλο που ήταν από τα πιο δημοφιλή συστατικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να μην έχουν μεγάλη ζήτηση μετά την πανδημία από τους πελάτες. 

Στην κατηγορία των ποτών τα αναψυκτικά συγκεκριμένα σημείωσαν μια στασιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι χώροι εκδηλώσεων και τα εστιατόρια έκλεισαν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να λαχταρήσουν τέτοιου είδους αναψυκτικά. Τα ενεργειακά αναψυκτικά καθώς και τα αναψυκτικά για μετά την άθληση σημείωσαν επίσης σημαντική κατανάλωση. Όσον αφορά στα ανθυγιεινά σνακ η έρευνα σημείωσε ότι οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών θα παραμείνουν οι ίδιες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Φαίνεται πως οι καταναλωτές απολαμβάνουν τώρα τρόφιμα που μπορεί να είχαν αποφύγει να καταναλώσουν πριν από την πανδημία καθώς έχουν περισσότερο χρόνο για να πειραματιστούν με το μαγείρεμα στο σπίτι. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο, 5 στους 10 καταναλωτές σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την νέα συνήθεια και να μαγειρεύουν στο σπίτι αφού έχουν αποκτήσει νέες γαστρονομικές γνώσεις και εμπιστεύονται τις ικανότητες τους σχετικά με την μαγειρική. 

Μια μελέτη του Ιουνίου 2020 από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 60% των καταναλωτών μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας λόγω του συνεχόμενου εγκλεισμού. Ωστόσο, μια ξεχωριστή έρευνα από την εταιρεία πωλήσεων και marketing Acosta διαπίστωσε ότι το δείπνο θα χάσει τη γοητεία του για ορισμένους καταναλωτές στο μέλλον αφού θα είναι πρόθυμοι να βγουν από το σπίτι και να φάνε σε ένα εστιατόριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.