25 Απρ 2024
READING

Η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει οριστικά ορισμένες συνήθειες των καταναλωτών

4 MIN READ

Η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει οριστικά ορισμένες συνήθειες των καταναλωτών

Η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει οριστικά ορισμένες συνήθειες των καταναλωτών

Ακόμα και όταν φαίνεται να είναι κοντά να σταματήσει η πανδημία, αφήνει το στίγμα της στους καταναλωτές παγκοσμίως, με σχεδόν τους μισούς να λένε ότι έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες λόγω του συνεχιζόμενου άγχους που σχετίζεται με την υγεία και το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα 7.000 καταναλωτών που διεξήχθη από την συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners. Στις ΗΠΑ, το 43% δηλώνει το αντίστοιχο.

Οι ΗΠΑ έχουν τα υψηλότερα ποσοστά από αυτά που η AlixPartners διαπίστωσε ότι είναι πιο ανήσυχοι καταναλωτές, με το 44% να ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία και τα οικονομικά. Αυτή η ομάδα “βιώνει τόσο τις πιο σημαντικές όσο και τις πιο μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά αγοράς”, δήλωσε η AlixPartners.

Η ανησυχία επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, καθώς το 80% των καταναλωτών παγκοσμίως λέει ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον και το 38% δηλώνει ότι επηρεάζει τώρα τις αποφάσεις αγοράς τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η ανθεκτικότητα του αντίκτυπου στη συμπεριφορά αγοράς ήταν μια έκπληξη.

Η πανδημία εισήγαγε ένα νέο είδος της προγνωστικής αγοράς, καθώς οι ερευνητές αντιμετωπίζουν το ερώτημα για το πώς η εστία της νόσου επηρέασε τους καταναλωτές και πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι επιπτώσεις. Για αυτήν τη μελέτη, η AlixPartners μίλησε με καταναλωτές από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το βάθος και η μακροζωία των αλλαγών συμπεριφοράς σχετίζονται με το άγχος για την υγεία, τα οικονομικά ή και τα δύο .

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, τουλάχιστον σε αυτές τις εννέα χώρες, εκφράζουν κάποια αισιοδοξία για το μέλλον χάρη στα εμβόλια. Αλλά ακόμη και οι ερευνητές της AlixPartners δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι για τα ακραία επίπεδα άγχους που εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι, επηρεασμένοι από οικονομικούς δυσκολίες και ανησυχίες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία.

Σε όλο τον κόσμο, η AlixPartners διαπίστωσε ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, με το 34% των ηλικιών 18 έως 24 να αναφέρουν ότι “ανησυχούν” πολύ “ή” πολύ “για την ψυχική υγεία, 35% ανησυχούν για τα οικονομικά τους και 26% ότι ανησυχούν για τη σωματική τους υγεία. Μεταξύ αυτών που είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών, το 30% ανησυχεί “εξαιρετικά” ή “πολύ” για την ψυχική υγεία, το 32% για τα οικονομικά τους και το 24% για τη σωματική τους υγεία.

Η μεθοδολογία της ομάδας AlixPartners αποκάλυψε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα των καταναλωτών: εκείνους που «ενδιαφέρονται για την υγεία», πιθανότερο να έχουν αυτο-αποκλειστεί και να μην αντιμετωπίζουν διακοπή της απασχόλησης ή απώλεια μισθών, τους «λιγότερο διαταραγμένους»-δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, καμία διακοπή της απασχόλησης και δεν είναι απομονωμένοι, όσους έχουν «περιορισμένο προϋπολογισμό, πιθανότατα να έχουν να αντιμετωπίσουν απώλεια εργασίας ή μισθού και εκείνοι που είναι «ιδιαίτερα ανήσυχοι»-πιθανότερο να έχουν εργαστεί εξ αποστάσεως, να έχουν απομονωθεί και να αντιμετωπίζουν απώλεια εργασίας ή μισθού, με παιδιά στο σπίτι που μαθαίνουν εξ αποστάσεως.

Ακόμα και αν ορισμένοι καταναλωτές επανέρχονται στις προηγούμενες συνήθειες τους σε κάποιο βαθμό, είναι σημαντικό ότι αυτές οι προθέσεις και στάσεις εκφράζονται τόσο έντονα από τόσους πολλούς.Προφανώς, οι προτιμήσεις, οι απόψεις των καταναλωτών και η συμπεριφορά των επιλογών αγορών εξελίσσονται συνεχώς, αλλά από την άποψη των ουσιαστικών μετρήσιμων μετατοπίσεων, δεν είναι συχνά πολύ μεγάλες ή δεν παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η AlixPartners μέτρησε επίσης ότι είναι πιθανή μια μόνιμη αύξηση στις διαδικτυακές πωλήσεις ενδυμάτων, με το 37% παγκοσμίως και το 29% στις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι θα ψωνίσουν για αυτά τα είδη στο διαδίκτυο περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν.Ένα άλλο εύρημα ήταν η μερική δυσαρέσκεια για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις δυσκολίες παραλαβής των παραγγελιών ωστόσο, το 26% των αγοραστών παγκοσμίως δηλώνουν ότι θα ψωνίσουν περισσότερα στο διαδίκτυο, αλλά το 27% να λένε ότι θα ψωνίσουν περισσότερα στο κατάστημα.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ομάδες με διαφορετική απάντηση στο ερώτημα πως θα είναι η συμπεριφορά μετά την πανδημία.Περίπου το 34% αναφέρει ότι η αγορά μετά την πανδημία θα λειτουργήσει ως ελατήριο αφού οι άνθρωποι θα θέλουν να αγοράσουν, να διασκεδάσουν και να ταξιδέψουν.Αλλά ένα αντίστοιχο 34% δηλώνει ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων μετά την πανδημία θα έχει φοβικά χαρακτηριστικά, τα άγχη και η ανησυχία θα επικρατήσουν και η αγορά μεσοπρόθεσμα θα έχει σημαντική ύφεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.