25 Απρ 2024
READING

Οι μεγάλες αλλαγές στις πλατφόρμες

4 MIN READ

Οι μεγάλες αλλαγές στις πλατφόρμες

Οι μεγάλες αλλαγές στις πλατφόρμες

Πολλοί επενδυτές μετοχών ενδέχεται να αποφύγουν την τοποθέτηση σε μετοχές της Deliveroo, καθώς υπάρχουν σημαντικά θέματα. Ίσως η αιτία γι’ αυτό να είναι το γεγονός ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδόν απέτρεψαν την επένδυση του Amazon στη Deliveroo πριν από ένα χρόνο, υποδηλώνοντας ότι μια μελλοντική εξαγορά από μια μεγαλύτερη εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα ανταγωνισμού. Η πιο σημαντική αιτία όμως είναι το ότι η Deliveroo είναι μια διαδικτυακή εταιρεία παράδοσης φαγητού που έχει πολλούς ανταγωνιστές, τόσο από τοπικές εταιρείες στην Αγγλία όπως το Just Eat Takeaway, όσο και από εταιρείες στο εξωτερικό όπως η Uber Eats. 

Φαίνεται λοιπόν πως η Deliveroo καλείται να αντιμετωπίσει σύντομα αυτές τις προκλήσεις.  Αρχικά, η Deliveroo προσφέρει περισσότερα από ένα takeaway γεύμα. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη Deliveroo ως την εταιρεία που φέρνει ένα γεύμα παρασκευασμένο από ένα κοντινό εστιατόριο. Ωστόσο, είναι ήδη προφανές ότι η επιχείρηση της Deliveroo έχει ευρύτερο πεδίο.

Το βασικό πλεονέκτημα της εταιρείας, εξάλλου, είναι η υποδομή που αναπτύσσει με την πάροδο των ετών, αφού συνδέει τους κούριερ με μια τεχνολογία υποστήριξης καταφέρνοντας να συλλέξει δεδομένα όσο ο κούριερ βρίσκεται στον δρόμο.Και η τεχνολογία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτών των εταιρειών αφού μπορούν να διαχειριστούν την δουλειά τους με νέους τρόπους και σημαντική οικονομία κλίμακας. 

Στην αρχή οι πελάτες παράγγελναν από την Deliveroo ώστε να πάρουν φαγητά από τα αγαπημένα τους εστιατόρια. Ωστόσο πλέον η ίδια υποδομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα από αυτό όπως είναι η παραγγελία γευμάτων που παρασκευάζονται σε κουζίνες cloud, η παράδοση προιόντων από το super market και η παράδοση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή δειγμάτων από ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο σπίτι.

Στο μέλλον, οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να περιμένουν περισσότερα πράγματα για παράδοση (γεύματα, ρούχα, φάρμακα,) και όχι μόνο στο σπίτι τους ή στο γραφείο τους, αλλά όπου κι αν βρίσκονται σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Αυτό απαιτεί ένα πυκνό δίκτυο υψηλής κινητικότητας, όπου όλοι εργάζονται στενά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Uber ανταγωνίζεται για ένα μερίδιο αγοράς ανάμεσα σε πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις ταξί και κατάφερε να φτάσει σε έσοδα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο ισχύει και για την Deliveroo, η οποία βρίσκεται σε έναν ανταγωνισμό με άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις ώστε να έχει ένα συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς.Επιπλέον, το Amazon έχει επενδύσει στην Deliveroo καθώς χρειάζεται τέτοιου είδους υποδομές σε πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές πόλεις και είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην ανάπτυξή του με όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια. 

Ένα βασικό πρόβλημα που έχουν αυτές οι εταιρείες είναι οι εργαζόμενοι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν όλα τα δικαιώματα που δικαιούται ένας μισθωτός και ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αυτό αρχίζει να αλλάζει.Αποφάσεις στην Αγγλία αλλά και στην Ισπανία από τα δικαστήρια οδηγούν σε εξελίξεις στην gig economy– όπως αποκαλείται.

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλάζει την αγορά και επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν αντίστοιχες υποδομές από τους retailers οι πλατφόρμες σαν την Deliveroo μπορούν να επεκταθούν και μάλιστα γρήγορα ώστε να καλύψουν τα κενά.Αυτή η μεγάλη αλλαγή συμβαίνει σε όλο τον κόσμο όπου εταιρείες που ξεκίνησαν ως πλατφόρμες για την μεταφορά φαγητού μετά την πανδημία βρήκαν νέο χώρο για ανάπτυξη σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.Μια σημαντική παράμετρος που θα επηρεάσει μακροπρόσθεσμα αυτές τις εταιρείες είναι η κερδοφορία αφού τώρα γίνονται μεγάλες επενδύσεις με ορίζοντα την ευφορία της ανάπτυξης της αγοράς.Αλλά στην συνέχεια οι εταιρείες πρέπει να έχουν κέρδη και αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ακόμη ορατό.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν και στην Ελλάδα με το e-food και το Wolt τα οποία επεκτείνουν την γκάμα των προιόντων που διακινούν από τα ψιλικά και μέχρι τα φάρμακα, το Skroutz να εξαγοράζει εταιρεία courier και το Box της Cosmote να μεταφέρει παραγγελίες super market.Οι δομικές αλλαγές θα επηρεάσουν και τον κλάδο των παραδοσιακών courier στην Ελλάδα  αφού η μεταφορά προιόντων από διαφορετικές κατηγορίες ουσιαστικά έχουν τις ίδιες απαιτήσεις απλά αλλάζει το μοντέλο σε καθε περίπτωση.Όμως εάν η αγορά έχει ενδιαφέρον εύκολα κάποιες εταιρείες μπορούν να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.