19 Απρ 2024
READING

Τα digital trends που διαμορφώνουν το λιανικό εμπόριο του μέλλοντος

5 MIN READ

Τα digital trends που διαμορφώνουν το λιανικό εμπόριο του μέλλοντος

Τα digital trends που διαμορφώνουν το λιανικό εμπόριο του μέλλοντος

Βρισκόμαστε 26 χρόνια μετά την παραγγελία του πρώτου αντικειμένου μέσω του Διαδικτύου στο Amazon, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τους ιστορικούς του Amazon, ήταν ένα αντίγραφο του βιβλίου «Fluid Concepts And Creative Analogies: computer Models Of the fundemental machines Of Thought” του Douglas Hofstadter» και το το ηλεκτρικό εμπόριο έχει πια δημιουργήσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ σε παγκόσμιες πωλήσεις. 

Είναι γεγονός ότι η εκθετική αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, η οποία εντάθηκε ακόμα περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού, φάνηκε να χτυπάει ένα καμπανάκι για πολλούς καταναλωτές.

Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διατηρούν τα καταστήματα κλειστά και την εφαρμογή των απανωτών lockdowns να περιορίζουν αισθητά την κίνηση των ανθρώπων στους δρόμους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατέφυγαν σε online αγορές. Μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πρώτη αυτή πώληση στο Amazon –  ο Jeff Bezos, έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά σχεδόν 24 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες του Amazon κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής περιόδου.

Το 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε το 27,9% όλων των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με το 19,2% που είχε σημειωθεί το 2019 (ONS). Από τον Μάρτιο του 2020, οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου λάμβαναν κατά μέσο όρο επτά παραδόσεις παραγγελιών ανά μήνα για το παρελθόν έτος, σε σύγκριση με πέντε που λάμβαναν μέχρι και πριν την πανδημία.

Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος του κοροναϊού δεν θα  προσφέρει μόνο μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά -πέραν αυτού-  πρόκειται για μια συνθήκη που είναι εδώ για να μείνει, μετά την πανδημία, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν στην ευκολία και την άνεση που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Επιπλέον, ο χρόνος που δαπανάται στην περιήγηση εντός του διαδικτύου για την πραγματοποίηση αγορών έφτασε σε σε υψηλό ρεκόρ το 2020 (Ofcom), με τους χρήστες όχι μόνο να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για τις ίδιες τις αγορές, αλλά και για εφαρμογές  gaming, ροής ειδήσεων και κοινωνικών μέσων.

Καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται να διατηρήσουν την θέση τους σε έναν ασφυκτικό διαδικτυακό χώρο, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ένας χρήστης χρειάζεται μόλις 0,05 δευτερόλεπτα για να σχηματίσει γνώμη για έναν ιστότοπο (T&F Online) και το 38% των ανθρώπων θα σταματήσει να ασχολείται με έναν ιστότοπο εάν το περιεχόμενο ή η διάταξη του δεν είναι αρκετά ελκυστική (Adobe).

Ενώ ορισμένοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές εξακολουθούν να παλεύουν με ξεπερασμένες και δυσκίνητες ιστοσελίδες που λειτουργούν σαν παραδοσιακοί κατάλογοι, υπάρχουν, ταυτόχρονα, μερικές συναρπαστικές εξελίξεις στους τρόπους με τους οποίους τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό χώρο και την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία που είναι πλέον διαθέσιμη, για να προσελκύσουν και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), επί παραδείγματι, τροφοδοτεί νέες πλατφόρμες ανακάλυψης προϊόντων με σκοπό να προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες αναζήτησης, αναλυτικά στοιχεία και υπερ-εξατομικευμένα «ταξίδια» ηλεκτρονικών αγορών, με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών γύρω από την εμφάνιση, την αίσθηση και τη λειτουργία του προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, το λεγόμενο «Searchendising» παρέχει από την μία πιο έξυπνες και καλύτερες συστάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ η υπερ-εξατομίκευση επιτρέπει μεγαλύτερη κατανόηση των αισθητικών προτιμήσεων και των επιθυμιών του αγοραστή.

Αυτή η μικρο-εκμετάλλευση των δεδομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στους λιανοπωλητές να προβλέψουν τις προσδοκίες κάθε αγοραστή, εξατομικεύοντας την ηλεκτρονική εμπειρία σύμφωνα με αυτό και επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη πώληση. Ο κόσμος των δεδομένων και η αξία του δεν αποτελεί ένα εξ΄ολοκλήρου νέο φαινόμενο – αλλά είναι σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο και συχνά αναφέρεται ως το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα.

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης θα διαδραματίσουν επίσης έναν όλο και πιο ισχυρό ρόλο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρέχοντας μια πλατφόρμα που εξυπηρετεί την ανακάλυψη νεών προϊόντων και την πιο έντονη εμπλοκή των καταναλωτών, φυσικά, με τη βοήθεια των influencers. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα επιτρέψει στις καθιερωμένες μάρκες να συνεχίσουν να προσεγγίζουν αποδοτικά τους καταναλωτές, αλλά θα προσφέρει αντίστοιχες δυνατότητες και στις αναδυόμενες εταιρείες.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών που είναι ανοιχτοί στην αγορά από ανεξάρτητες επιχειρήσεις . Μάλιστα, σύμφωνα με το Shopify, το 57% λέει ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αγορές από νέες μάρκες για πρώτη φορά το 2020, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζεται και μια ενισχυμένη εστίαση στη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές πρακτικές.

Αυτή η ενισχυμένη χρήση της τεχνολογίας δεν περιορίζεται στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο. Οι εταιρείες του gaming χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και Εικονικής Πραγματικότητας (VR) για να ενισχύσουν και να εξατομικεύσουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Μάλιστα,  η Burberry σχεδίασε πρόσφατα ρούχα, για ένα από τα μεγαλύτερα βιντεοπαιχνίδια της Κίνας, το Honor of Kings, τα οποία είναι διαθέσιμα για τους παίκτες για να τα αγοράζουν και να κοσμούν τους χαρακτήρες τους.

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν και να ενσωματώνουν τις τελευταίες καινοτομίες και τα δεδομένα των χρηστών για να εμπλουτίσουν την εμπειρία στο Διαδίκτυο, από το παιχνίδι μέχρι τα ψώνια, καθίσταται όλο και πιο δυνατή η προσφορά μιας υπερ-εξατομικευμένης εμπειρίας και πολλά άλλα, για κάθε άτομο.Επιπλέον, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκει να προβλέψει τις ανάγκες των πελατών προτού προκύψουν ακόμη, οι δυνατότητες γύρω από την online εμπειρία γίνονται ατελείωτες και εκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της φαντασίας. Ωστόσο, οι εταιρείες οφείλουν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι αυτή η συναρπαστική τεχνολογία είναι επαρκώς κατανοητή και σωστά χρησιμοποιούμενη διατηρώντας την εμπειρία του πελάτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.