Το Amazon, το Facebook, το TikTok και ένας αυξανόμενος αριθμός άλλων εταιρειών προσπαθούν να αναπαράγουν την επιτυχία του QVC με την πώληση μέσω live demos και προωθητικών ενεργειών. Ωστόσο, οι original αγορές από το σπίτι είναι ακόμα πολύ πιο μπροστά προς το παρόν.Ουσιαστικά πρόκειτα για μια φρέσκια και ανανεωμένη εκδοχή “telemarketing”.
Τον Μάρτιο, ένα χρόνο μετά την πανδημία, το QVC προώθησε μια ποικιλία ειδών προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις του. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε ώστε η εταιρεία να αντέξει μέσα στο σκληρό lockdown και να πουλήσει όσα περισσότερα είδη μπορεί. Το HSN που είναι ένα θυγατρικό δίκτυο του QVC φτάνει σε 380 εκατομμύρια σπίτια παγκοσμίως και συνεχίζει να προσελκύει ένα τεράστιο κοινό για τις πωλήσεις που περιλαμβάνουν τα πάντα από στρώματα και σφουγγαρίστρες μέχρι και είδη μαγειρικής και κοσμήματα.
Πέρυσι, τα δύο κορυφαία κανάλια αγορών, καθώς και μερικά μικρότερα brands ενδυμάτων και ειδών διακόσμησης σπιτιού, είχαν έσοδα 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το QVC υπάρχει εδώ και 35 χρόνια, αλλά ξαφνικά έγινε η εταιρεία που ωφελείται από το νέο πάθος της βιομηχανίας για livestream αγορές. Το Amazon, το Facebook και το TikTok προσπαθούν μαζί με μια σειρά από άλλες εταιρείες όπως η Walmart και οι Macy’s, Nordstrom, Urban Outfitters,, Estee Lauder, Tommy Hilfiger, Levi Strauss και έχουν αρχίσει ήδη να πειραματίζονται με την προσέγγιση livestream αγορών ως ένα τρόπο προσέλκυσης αγοραστών που μένουν στο σπίτι.
Το Livestream shopping, το οποίο βασίζεται σε έντονα demo, προωθητικές ενέργειες και αλληλεπιδράσεις σε πραγματικό χρόνο με τους αγοραστές, αναμένεται να αυξηθεί στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με με την Coresight Research. Και αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου η εταιρεία δεδομένων iResearch αναμένει από τους καταναλωτές να δαπανήσουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια για livestream αγορές φέτος, περίπου το 15% των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων της χώρας.
Η QVC, με 22 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής και συνεχίζει να αυξάνεται, προσθέτοντας 7,6 εκατομμύρια νέους αγοραστές κατά τη διάρκεια του 2020. Οι μετοχές της Qurate, που ελέγχονται από τον δισεκατομμυριούχο John Malone, έχουν αποφέρει συνολικές αποδόσεις 300% τους τελευταίους 12 μήνες. Καθώς πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να μιμηθούν και να αντιγράψουν το livestream shopping, πολλά κανάλια αγορών φαίνεται να κινούνται πιο γρήγορα προκειμένου να επεκτείνουν την παρουσία τους.
Ενώ οι περισσότεροι livestreamers εξακολουθούν να ψάχνουν νέες ενέργειες με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών, το QVC είναι ένα κορυφαίο δίκτυο αγορών που έχει ήδη κερδίσει πάνω από εκατομμύρια γυναίκες μεσαίας ηλικίας, που αγοράζουν κατά μέσο όρο 26 είδη κάθε χρόνο με κόστος 1.335 $, ένα αξιοζήλευτο πλεονέκτημα.
Η πρώτη προσπάθεια του Amazon, “Style Code Live”, ακυρώθηκε το 2017 μετά από ένα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το Amazon έχει ανανεώσει τη στρατηγική του προκειμένου να επιτρέψει σε brands και influencers να φιλοξενήσουν τα δικά τους livestreams, τα οποία πραγματοποιούνται όλη την ημέρα στη σελίδα του Amazon Live. Πέρυσι, το Facebook άρχισε να διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν προϊόντα κατά τη διάρκεια των livestream συνεδριών, ενώ το TikTok διεξάγει δοκιμές με τη Walmart.
Φαίνεται πως πλέον έχουν εμφανιστεί ορισμένα copycats προκειμένου να ξεπεράσουν το τρέχον livestream και να έχουν πιο ψηφιακή έκδοση που θα απευθύνεται σε νέους αγοραστές. Κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι πολύ καινοτόμο και η καινοτομία είναι κάτι που μπορεί σίγουρα να προσελκύσει τους νέους αγοραστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η QVC επενδύει σε livestream υπηρεσίες όπως το YouTube TV, σε επώνυμους ιστότοπους και εφαρμογές για τα κινητά, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης δοκιμάζει βίντεο 15 δευτερολέπτων στο TikTok και περιεχόμενο on demand. Μια νέα εφαρμογή, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε έκδοση beta στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψει στους ίδιους τους χρήστες να δημιουργήσουν ένα livestream περιεχόμενο, το ίδιο είδος προσέγγισης περιεχομένου δηλαδή που δημιουργείται από χρήστες στην Κίνα.
Η QCV δεν αποκαλύπτει πόσες παραγγελίες ξεκινούν μέσω της τηλεόρασης και αντί γι’ αυτό επισημαίνει ότι είναι πλέον ως επί το πλείστον ψηφιακή εταιρεία, με περίπου το 60% των εσόδων να προέρχονται από διαδικτυακές πωλήσεις και τα 2/3 αυτών να είναι αγορές που πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως οι άνθρωποι που παρακολουθούν QVC και HSN και αγοράζουν πράγματα από εκεί, πριν γνωρίσουν τα συγκεκριμένα κανάλια δεν ήξεραν ότι χρειάζονται ένα τηγάνι ή μακιγιάζ ή οτιδήποτε άλλο.
Οι άνθρωποι που αγοράζουν πράγματα από αυτά τα δίκτυα είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας και για αυτό το λόγο θέλει να προσελκύσει και άλλο κοινό. Αυτό οδήγησε το QVC να πληρώσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ιστότοπο πωλήσεων Zulily το 2015 το οποίο είναι δημοφιλής στις μητέρες με μικρά παιδιά. Αυξήθηκε επίσης ο προϋπολογισμός marketing πέρυσι, με έμφαση στις διαφημίσεις στα social media και οι συνεργασίες με influencers αλλά με πάντα στόχευση σε ηλικίες πάνω από τα 35. Φαίνεται λοιπόν πως η νεολαία δεν είναι το μέλλον για το QVC τώρα και αυτό γιατί οι αγοραστές της γενιάς Z δεν διαθέτουν το διαθέσιμο εισόδημα, τα χόμπι και την εμπειρία ζωής για να ενδιαφέρονται για αυτά που πουλάει το QVC.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για το QVC είναι να μην γίνει ένας εκθεσιακός χώρος για το Amazon και για αυτό το λόγο προχώρησε σε αποκλειστικές συνεργασίες.Τελικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι υπόλοιπες εταιρείες που κάνουν απλά live-streaming προσπαθούν να πουλήσουν κάτι αυτή τη στιγμή που να σχετίζεται με την τεχνολογία, τους φανταχτερούς influencers και τις τιμές παραγωγής. Δεν δημιουργούν καμία σχέση, σύνδεση ή οικειότητα με τους αγοραστές. Δεν τους δελεάζουν ώστε να ανακαλύψουν μόνοι τους κάτι νέο. Αυτή είναι η μαγεία αυτού που το QVC προσπαθεί να κάνει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.