20 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες να λειτουργούν καλύτερα μαζί;

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες να λειτουργούν καλύτερα μαζί;

Πώς μπορούν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες να λειτουργούν καλύτερα μαζί;

Μια πρόσφατη έρευνα της ClearBank για τα ευρωπαϊκά fintechs διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των fintechs βλέπουν τις τράπεζες ως ιδιαίτερα κρίσιμους εταίρους αφού βοηθούν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις βρίσκοντας νέες ροές εσόδων και μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες.  Από την άλλη μεριά και για τις τράπεζες, η συνεργασία με τα fintechs τους επιτρέπει να εισάγουν καινοτομίες στο έργο τους.

Ωστόσο, η έκθεση της ClearBank διαπίστωσε ότι συχνά οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συνεργατών τους, αφού λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι οι τραπεζικοί συνεργάτες τους έχουν βοηθήσει πραγματικά την επιχείρησή τους. 

Πώς μπορούν λοιπόν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες να λειτουργούν καλύτερα μαζί;

  1. Οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να υιοθετήσουν συστηματικά υπηρεσίες cloud

Ένα ισχυρό πλεονέκτημα της συνεργασίας των τραπεζών με τα fintechs, είναι ότι τα τελευταία μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι fintechs μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ρυθμιστική παρέμβαση χρησιμοποιώντας συστήματα και επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση από τους θεσμοθετημένους φορείς. Ενώ οι fintechs μπορούν να προσφέρουν στους τραπεζικούς εταίρους πιο καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες, οι εταιρικές σχέσεις των τραπεζών θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την προστασία που αφορά στα τεχνολογικά θέματα.

Ωστόσο, πολλοί fintechs οργανισμοί αισθάνονται ότι έχουν ζημιωθεί από τους τραπεζικούς ομολόγους τους. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα ClearBank ασχολήθηκε με την παρέμβαση των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, ενώ το 5% αντιμετώπισε σοβαρή διακοπή των υπηρεσιών -όπως η αδυναμία πρόσβασης σε πληρωμές- λόγω σφάλματος των τραπεζικών εταίρων τους.

Έτσι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα μπορεί να βελτιωθεί εφόσον οι τραπεζικοί εταίροι υιοθετούν εγγενή συστήματα και υπηρεσίες cloud αντί για μεγάλα κέντρα δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται πια διακομιστές σε δύο διαφορετικά κέντρα δεδομένων και οι εφαρμογές θα μπορούν να κρατηθούν σε πολλαπλά συμπλέγματα, σε πολλαπλές ζώνες μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες. Επιπλέον, οι υπηρεσίες cloud επιτρέπουν στις τράπεζες να συμβαδίζουν με την καινοτομία των fintechs. 

2. Οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια

Η δανειοδοτική δραστηριότητα των ισχυρών τραπεζών προκαλεί επίσης τριβές με τους εταίρους της fintech. Το 42% των ερωτηθέντων fintech οργανισμών στην έρευνα της ClearBank επιθυμούσε περαιτέρω διαφάνεια στη χρήση των χρημάτων των πελατών τους, ενώ μόνο το 22% πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορούν στην πραγματικότητα να παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια.

Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν προσβάσιμα δεδομένα συναλλαγών, σαφείς αναφορές και αυτοματοποιημένους πίνακες ελέγχου. Επιπλέον, οι fintechs θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τις επενδυτικές στρατηγικές των τραπεζικών εταίρων τους, ιδίως τους δείκτες δανείων προς καταθέσεις, για να βεβαιωθούν ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους θα ικανοποιηθούν.

3. Οι Fintechs χρειάζονται καλύτερες λύσεις «banking as a service»

Περισσότεροι από τους μισούς fintechs πιστεύουν ότι η κύρια εστίαση των τραπεζών αφορά σε προϊόντα δανεισμού, ενώ οι fintechs επιθυμούν μεγαλύτερη καινοτομία στην τεχνολογία και τα συστήματα. Μόνο το 48% των fintechs πιστεύουν ότι απολαμβάνουν το banking as a service από τους τραπεζικούς εταίρους τους.

Έτσι, απομακρύνοντας το μοντέλο λειτουργίας τους από τα μεγάλα δυσκίνητα προγράμματα πληροφορικής, τα οποία είναι πιο πιθανό να αποτύχουν, σε μεγαλύτερο αριθμό μικρών ομάδων υψηλής απόδοσης με σαφή αποστολή για το τι πρέπει να παραδώσουν, από άκρο σε άκρο το μοντέλο λειτουργία των τραπεζικών εταίρων θα μπορούσε να προχωρήσει κάπως προς μία μεγαλύτερη ευκινησία. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η υποκείμενη υποδομή που υποστηρίζει την μεγαλύτερη ευκινησία πρέπει επίσης να βελτιωθεί.

4. Οι Fintechs χρειάζονται ευελιξία

Ιστορικά, οι τράπεζες δεν χρειάστηκε να σκεφτούν πάρα πολύ για να κάνουν αυτές τις αλλαγές. Οι Fintechs συχνά αγωνίζονται να αλλάξουν παρόχους λόγω του φόβου μιας οδυνηρής διαδικασίας «offboarding». Παρόλα αυτά, το 14% των fintechs στην έρευνα της ClearBank αναμένει να αλλάξει τους παρόχους το επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαμορφωθούν γρήγορα για να αποφύγουν να χάσουν τους fintech συνεργάτες τους και να υιοθετήσουν πρότυπα που επιτρέπουν στους fintechs να μετακινούνται μεταξύ παρόχων πιο εύκολα.Φαίνεται, ότι ούτως ή άλλως η βιομηχανία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και οι παίκτες που παρέχουν αυτή την ευελιξία είναι αυτοί που είναι πιθανό να πάρουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του όγκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.