25 Απρ 2024
READING

Η παρακολούθηση καρδιοπαθών θα μπορούσε να είναι εφικτή εξ’ αποστάσεως μέσω του Apple Watch

3 MIN READ

Η παρακολούθηση καρδιοπαθών θα μπορούσε να είναι εφικτή εξ’ αποστάσεως μέσω του Apple Watch

Η παρακολούθηση καρδιοπαθών θα μπορούσε να είναι εφικτή εξ’ αποστάσεως μέσω του Apple Watch

Μια νέα μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποδεικνύει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να αξιολογήσουν την αδυναμία ενός ασθενούς καρδιαγγειακών παθήσεων από απόσταση χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες ενός Apple Watch και ενός iPhone.

Είναι γεγονός ότι η μέτρηση της πίεσης του αίματος, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αφύσικα υψηλή διάγνωση επειδή ο ασθενής είναι ανήσυχος που βρίσκεται σε ένα ιατρικό περιβάλλον. Έτσι, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος για τη λήψη ορισμένων μετρήσεων στο σπίτι αντ ‘ αυτού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το PLOS ONE, «εξόπλισε» 110 ασθενείς που έπασχαν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, για παράδειγμα, με ένα iPhone 7 και ένα Apple Watch Series 3 με ενσωματωμένη την ειδική εφαρμογή έρευνας VascTrac και τους ακολούθησε για έξι μήνες.

Στην συνέχεια, εξέτασε μια τυποποιημένη μέτρηση που διεξήχθη σε μια κλινική επίσκεψη, σε σύγκριση με την ίδια δοκιμή που ολοκληρώθηκε στο σπίτι χρησιμοποιώντας την εφαρμογή VascTrac, η οποία θα συλλέγει δεδομένα, όπως μετρήσεις βημάτων. Έτσι, παρατηρήθηκε ότι η εφαρμογή VascTrac ήταν σε θέση να εντοπίσει υψηλή ευαισθησία (90%) στην περίπτωση της κλινικής μέτρησης, ενώ η ίδια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και μετρήθηκε στην εφαρμογή είχε ένα ποσοστό ευαισθησίας που ήταν χαμηλότερο του 83%.

Τα ποσοστά εξειδίκευσης ήταν βέβαια χαμηλότερα από ό, τι στο κλινικό περιβάλλον και υπήρξε μείωση από το 85% στο 60%. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να είναι χρήσιμα και τα δεδομένα που συλλέγονται στο σπίτι θεωρούνται σχεδόν εξίσου ακριβή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η αδυναμία και η λειτουργική ικανότητα θα μπορούσαν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται εξ αποστάσεως σε ασθενείς που πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, επιτρέποντας την καλύτερη παρακολούθηση και παρέχοντας  μία αίσθηση ασφάλειας στους ασθενείς.

Υπάρχουν, βέβαια, πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στην έκθεση, όπως τα είδη καρδιαγγειακών επεμβάσεων που περίμεναν οι ασθενείς στη μελέτη και το είδος των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Αυτό περιελάμβανε τα συνολικά βήματα κάθε μέρα, τα βήματα που περπατούσαν χωρίς να σταματούν για περισσότερο από ένα λεπτό και η συνολική απόσταση που περπατούσαν. Μάλιστα, το Apple Watch είναι πολύ ακριβές σε αυτό, ειδικά αφού έχει ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ως κλίμακα μια βόλτα ή ένα γύρο τρεξίματος που διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση δεν είναι μόνο λιγότερο αγχωτική για τον ασθενή, αλλά ταυτόχρονα, απελευθερώνει αρκετό χρόνο και για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και συμπληρώνει το επίπεδο πληροφοριών που διαθέτει ο γιατρός για έναν ασθενή.Και δεδομένου ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται απέχει πολύ από τα πιο προηγμένα gadget της Apple, σημαίνει ότι η πιθανότητα ότι ένας ασθενής θα έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα φαίνεται αρκετά υψηλή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.