18 Απρ 2024
READING

Έρευνα παρατηρεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών να μετατοπίζεται μετά την πανδημία

4 MIN READ

Έρευνα παρατηρεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών να μετατοπίζεται μετά την πανδημία

Έρευνα παρατηρεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών να μετατοπίζεται μετά την πανδημία

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους αναλυτές της Wells Fargo έδειξε πως οι πωλήσεις ομορφιάς και ειδών ένδυσης βρίσκονται σε άνοδο μετά την πανδημία. Ωστόσο, οι retailers των οικιακών ειδών και των athleisure ενδυμάτων μπορούν να μην ανησυχούν γνωρίζοντας ότι η ζήτηση για τα προϊόντα τους δεν θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με την έρευνα 1.000 καταναλωτών των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια αγορών τους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Η αρχική άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου έχει μετριαστεί κάπως, αλλά μόλις ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα, η διείσδυση των λιανικών πωλήσεων στο διαδίκτυο θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν μειώσει τις δαπάνες των αγορών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει λόγω οικονομικής αβεβαιότητας και εν μέρει επειδή δεν ένιωθαν την ανάγκη να προβούν σε αγορές. 

Το 64% των ερωτηθέντων στην έρευνα Wells Fargo ξόδεψε λιγότερα, το 23% ξόδεψε το ίδιο και το 13% ξόδεψε περισσότερα. Από το 64% που ξόδεψε λιγότερα το 2020, σχεδόν το 40% σκοπεύει να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την πανδημία και το 27% σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα (κάτι που είναι καλό για την ανάκτηση των πωλήσεων φέτος), ενώ το 34% αναμένει για να διατηρήσει τις δαπάνες του. 

Ορισμένες κατηγορίες μπορούν να προβλέψουν μεγαλύτερη ανάκαμψη από άλλες. Οι μάσκες προσώπου μπορεί να έχουν υπονομεύσει τη σημασία των ειδών ομορφιάς για πολλούς καταναλωτές, αλλά τα προϊόντα ομορφιάς προσώπου και οι πωλήσεις ενδυμάτων είναι έτοιμες να ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η πανδημία χαλαρώνει. Στην έρευνά τους, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στην αγορά μακιγιάζ και άλλων ειδών ομορφιάς και το 37% ανέφερε ότι θα αγοράσουν νέα ρούχα για έξοδο. 

Ακόμα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός γύρω από οικιακά είδη και athleisure ενδύματα θα παραμείνει. Παρόλο που ο κόσμος κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο γραφείο και θα βγει έξω, δεν φαίνεται να σταματούν τις διαδικτυακές αγορές. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του περασμένου έτους ήταν τα αθλητικά υποδήματα και τα αθλητικά είδη ένδυσης (55%), τα οικιακά είδη (43%) και αθλητικά παπούτσια (35%). 

Το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα οικιακά είδη θα παραμείνουν η κορυφαία κατηγορία δαπανών για αυτούς, καθώς η πανδημία μειώνεται και το 31% δήλωσε ότι θα αγοράσει athleisure ενδύματα, την πιο δημοφιλή κατηγορία. 

Φαίνεται πως αυτό αντικατοπτρίζει τη δυνατότητα μόνιμων αλλαγών συμπεριφοράς, αν και οι καταναλωτές είναι απίθανο να περάσουν τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι όσο πέρασαν το 2020 και ενδέχεται να συνεχίσουν να προσθέσουν στα ήδη υπάρχοντα ρούχα τους πιο άνετα ρούχα και να επενδύσουν στο σπίτι τους λόγω της συνεχιζόμενης εργασίας από το σπίτι. 

Η έρευνά δείχνει ότι ακόμη και αυτές οι κατηγορίες μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται. Συνολικά, οι λιανοπωλητές όπως η Ulta, η Urban Outfitters, η Ralph Lauren και η Gap θα αποκομίσουν οφέλη, όπως και οι discounters σε μικρότερο βαθμό.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ξαναχτυπά

Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλοί καταναλωτές απέφυγαν τα καταστήματα ακόμη και όταν τους επέτρεπαν να ανοίξουν ξανά. Οι λιανοπωλητές όλων των μεγεθών και τύπων εισήγαγαν ή επέκτειναν το διαδικτυακό τους κανάλι. Αυτό έχει μειωθεί κάπως τους τελευταίους μήνες καθώς οι εμβολιασμοί ξεκινούν, αλλά σίγουρα οι διαδικτυακές αγορές θα συνεχίσουν να γίνονται. 

Υπήρξε επίσης μια σημαντική αλλαγή στην ένδυση, μια κατηγορία που θεωρείται από καιρό ανθεκτική στις διαδικτυακές πωλήσεις λόγω της δυσκολίας της επαρκούς παρουσίασης χαρακτηριστικών όπως το μέγεθος, το χρώμα, την υφή και την εφαρμογή. Πριν από την πανδημία, ο μέσος αγοραστής έκανε αγορές κάτω από το 1/3 των ενδυμάτων ή των υποδημάτων τους στο διαδίκτυο, και αυξήθηκε στο 51% από πέρυσι. Τα δεδομένα της Wells Fargo υποδηλώνουν ότι, μεταξύ των ερωτηθέντων, θα φτάσει στο 37% περίπου μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα. 

Μερικοί από αυτούς που πραγματοποίησαν ελάχιστες ή καθόλου online αγορές  έχουν πλέον γίνει πιο άνετοι και σχετικοί με τις ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που πραγματοποίησαν το μικρότερο ποσό δαπανών στο διαδίκτυο πριν από την πανδημία ήταν πιο πιθανό να δουν μια μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μετά την πανδημία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.