24 Απρ 2024
READING

Τάσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας που θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία μόδας

3 MIN READ

Τάσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας που θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία μόδας

Τάσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας που θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία μόδας

Η μόδα είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως και τα έσοδα στην παγκόσμια αγορά ενδυμάτων αναμένεται να φθάσουν τα 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη βιομηχανία που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί σχεδιαστές και brands υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να εξελίξουν το design τους, την κατασκευή και την παραγωγή των ενδυμάτων τους με αποτέλεσμα να τείνουν σιγά σιγά προς την κορυφή. 

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές τάσεις που μεταμορφώνουν τη βιομηχανία της μόδας.

Πρόβλεψη τάσεων μόδας με μηχανική εκμάθηση

Τα fashion brands αναδιαμορφώνουν την προσέγγισή τους ως προς τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων, προβλέποντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με το στυλ ενδυμάτων τους. Η πρόβλεψη τάσεων προαπαιτεί συνήθως πολύ δουλειά, καθώς περιλαμβάνει χειροκίνητη ή ψηφιακή παρατήρηση και συλλογή δεδομένων από σχεδιαστές μόδας και influencers. Με την αξιοποίηση δεδομένων απευθείας από χρήστες, ορισμένα brands όπως το Finery και το StitchFix μπορούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που τους βοηθούν να σχεδιάσουν το στυλ προτίμησης των πελατών τους. Αυτό φυσικά τους βοηθάει και στο να γνωρίζουν πόσες ποσότητες ενδυμάτων χρειάζεται να φτιάξουν. 

Η Stylumia αναπτύσσει την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να βοηθήσει τα fashion και lifestyle brands να προβλέψουν τη ζήτηση, να εντοπίσουν τάσεις, να διαχειριστούν το απόθεμα και να λάβουν καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Οι αγοραστές μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των εμπειριών τους στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το TrueFit, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα για να βοηθήσει τους πελάτες τους να βρουν την τέλεια εφαρμογή σουτιέν και η λύση B2B Virtusize βοηθά τα brands να δημιουργήσουν εικονικά εργαλεία μεγέθους για να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών και να μειώσουν τις επιστροφές. 

Τα ψηφιακά μοντέλα φορούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας

Τα ψηφικά μοντέλα όχι μόνο βοηθούν τους σχεδιαστές να δείχνουν τις τελευταίες δημιουργίες τους παγκοσμίως (ακόμη και σε περιόδους όπου απαγορεύονται μεγάλες επιδείξεις μόδας λόγω περιορισμών COVID), αλλά βοηθούν επίσης και στη μείωση σπατάλης παρουσιάζοντας ρούχα που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα. 

Η Shudu Gram είναι ένα μοντέλο CGI που δημιουργήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη και φωτογράφο μόδας Cameron-James Wilson. Ύστερα από τη δημιουργία της, πάνω από 200.000 ατόμα στο Instagram την ακολουθούν. Πολλοί από τους followers της υπέθεσαν ότι ήταν αληθινή μετά την έναρξη της διαδικτυακής παρουσίας του Wilson και φάνηκαν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι η Shudu είναι απλώς ένα ψηφιακό μοντέλο. Τώρα ο Wilson είναι Διευθύνων Σύμβουλος της The Diigitals, της πρώτης εταιρείας ψηφιακής μοντελοποίησης στον κόσμο.

Η αγορά της ψηφιακής μόδας είναι η λέξη κλειδί 

Η μόδα είναι γνωστή ως μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο και πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ειδική τεχνολογία για να κάνουν τη μόδα πιο φιλική προς το περιβάλλον και άρα πιο βιώσιμη.

Το Fabrikant δημιουργεί διαδραστικές εμπειρίες για brands δημιουργώντας photo-real, 3-D σχεδιασμό μόδας και κινούμενα σχέδια. Τα ρούχα δεν δημιουργούνται ποτέ στην πραγματικότητα, κάνοντας τις εταιρείες να δημιουργούν ρούχα με πιο βιώσιμο τρόπο χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον. 

Μόδα του μέλλοντος

Η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει τις περισσότερες πτυχές της βιομηχανίας της μόδας, με αποτέλεσμα τα αρχικά σχέδια μόδας να έχουν μετατραπεί σε επιδείξεις μόδας και στην ατομική εμπειρία διαδικτυακών αγορών.Ο αυτοματισμός και η προγνωστική μοντελοποίηση δημιουργούν καλύτερες εμπειρίες εξυπηρέτησης πελατών για τους καταναλωτές, ενώ η βιομηχανία μόδας λαμβάνει καινοτόμα μέτρα για την εξάλειψη των αποβλήτων μέσω της ψηφιακής μόδας.Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σύντομα θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει μια νέα ενδυμασία για τις τηλεδιασκέψεις στο Zoom, ώστε να μην εμφανίζεται με casual ρούχα. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.