27 Απρ 2024
READING

Οι ευθύνες που ανήκουν στα ηλεκτρονικά market place για τα προϊόντα που πωλούν

3 MIN READ

Οι ευθύνες που ανήκουν στα ηλεκτρονικά market place για τα προϊόντα που πωλούν

Οι ευθύνες που ανήκουν στα ηλεκτρονικά market place για τα προϊόντα που πωλούν

Η περιήγηση και η πραγματοποίηση αγορών από τις online αγορές μπορεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο παιχνίδι για τους πελάτες. Ωστόσο, πλέον η Πολιτεία της Καλιφόρνια επιθυμεί να οριοθετήσει και να εναποθέσει την ευθύνη για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται μέσω αυτών των πλατφορμών στους αρμόδιους χειριστές με περισσότερο ευκρινή τρόπο.

Έτσι, ένα νέο νομοσχέδιο, που εισήχθη στην Κρατική Συνέλευση της Καλιφόρνιας τον περασμένο μήνα, θα επιβάλλει αυστηρή ευθύνη στους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης που επικοινωνούν τις προσφορές των πωλήσεων ή διευκολύνουν συναλλαγές με τρίτους, σύμφωνα με την αναθεώρηση του νόμου. Το νομοσχέδιο, αυτό, έρχεται μετά από προηγούμενη νομοθεσία για να ανακηρύξει τις αγορές υπεύθυνες για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούν. Επιπλέον, η προηγούμενη νομοθεσία γράφτηκε ως πιθανή απάντηση σε μια δικαστική υπόθεση σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα αγόρασε ένα φορητό υπολογιστή από έναν πωλητή/ εξωτερικό συνεργάτη από το Amazon.com και αργότερα τραυματίστηκε όταν η μπαταρία της συσκευής εξερράγη.

Λαμβάνοντας μια διαφορετική προσέγγιση, ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που ονομάζεται «INFORM Consumers Act» εισήχθη πρόσφατα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Η εφαρμογή αυτού θα απαιτούσε από τρίτους πωλητές να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, ενώ το εν λόγω νομοσχέδιο υποστηρίζεται και από την ένωση της λιανικής βιομηχανίας.

Φυσικά, η υπόθεση της Καλιφόρνιας απέχει πολύ από το να αποτελέσει το μοναδικό επικίνδυνο περιστατικό που συνδέεται με τα ηλεκτρονικά που αγοράζονται από τους τρίτους συνεργάτες και πωλητές της ψηφιακής αγοράς και των ηλεκτρονικών καναλιών. Το 2015, ένας τύπος σκούτερ γνωστό ως «hoverboard» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα, που αγοράζονταν συχνά μέσω αγορών όπως το Amazon, ήταν επιρρεπή σε εκρήξεις μπαταριών και έτσι έναν χρόνο αργότερα, μια καταστροφική πυρκαγιά στο Knoxville, συνδεδεμένη με ένα από τα ελαττωματικά hoverboards οδήγησε σε αγωγή εναντίον του Amazon, σύμφωνα με το Associated Press.

Στην συνέχεια, το Amazon διευθέτησε την αγωγή με ένα ποσό που δεν κοινοποιήθηκε βέβαια επίσημα, πριν η υπόθεση προγραμματιστεί να δικαστεί τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο. Ως εκ τούτου, τραγωδίες όπως μία πιθανή πυρκαγιά έχουν μετατρέψει τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που πωλούνται στις ηλεκτρονικές αγορές σε μία διαρκή ανησυχία στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα θέμα που οφείλει να ληφθεί εξαιρετικά σοβαρά, δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές όπως η AliExpress συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα και ισχύ.

Οι νομοθέτες έχουν υποστεί επανειλημμένως πίεση για την αντιμετώπιση του πολύπλευρου ζητήματος. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ροή των πλαστών προιόντων που εμφανίζονται στις αγορές, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εισήγαγε πέρυσι ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται «Shop Safe Act of 2020», ο οποίος έχει καταστήσει τους ιδιοκτήτες της αγοράς νομικά υπεύθυνους για την πώληση πλαστών αγαθών και προϊόντων στις ιστοσελίδες τους.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των καταστημάτων δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί μακρύτερα από το Κογκρέσο, σύμφωνα με το GovTrack, τον ιστότοπο παρακολούθησης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Εν κατακλείδι, παράλληλα με την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος προκύπτουν ακόμα ποικίλα ερωτήματα όπως το πόσο χρήσιμο θα ήταν τελικά να αποδοθούν οι ευθύνες σε τρίτους πωλητές για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, όπως συμβαίνει με τον νόμο περί ενημέρωσης των καταναλωτών και το πώς οι ηλεκτρονικές αγορές θα ανταποκρίνονταν σε μία νομοθεσία που θα τους καθιστούσε υπεύθυνους για τους τρίτους πωλητές. Με την επίλυση των ερωτηματικών θα επιτευχθεί και η διευθέτηση της αγοράς.Θα μπορούσε και στην Ελλάδα να υπάρχει η αντίστοιχη προσέγγιση αφού για τα προϊόντα που πωλούνται σε διάφορες πλατφόρμες πρέπει να υπάρχει ανάληψη της ευθύνης και από αυτές.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.