Η διείσδυση των εφαρμογών των σχέσεων στον τομέα της τεχνολογίας και των επενδύσεων

Η εύρεση του κατάλληλου ερωτικού συντρόφου δεν ήταν ποτέ ευκολότερη, με τα εκατομμύρια των singles να αναζητούν το έτερον τους ήμισυ σε εφαρμογές όπως το Tinder, το Hinge και Bumble, πατώντας απλώς πάνω σε εικόνες και κουμπιά.Ωστόσο, πλέον αυξάνονται διαρκώς οι start-ups που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βοηθήσουν τα ήδη υπάρχοντα ζευγάρια να επικοινωνούν καλύτερα μόλις πια δημιουργήσουν μια σχέση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η έκρηξη στην «τεχνολογία των σχέσεων» έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Η όλο και πιο ισχυρή αγορά της τεχνολογίας των σχέσεων εκτείνεται από την υπηρεσία συμβούλων γάμου ηλεκτρονικά, μέχρι άλλες υπηρεσίες που αφορούν την ευρύτερη έννοια της ευημερίας του ζευγαριού. Με πάνω από 250 εκατομμύρια ζευγάρια στον παγκόσμιο χάρτη, οι εφαρμογές αυτές καταλαμβάνουν μια δυνητικά γιγαντιαία αγορά.

Βέβαια, ακόμη, ο τομέας αυτός δεν έχει ακόμη προσελκύσει τεράστια ποσά χρηματοδότησης και επιχειρηματικών συμμετοχών και το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές τώρα είναι: «Μπορούν άραγε οι εφαρμογές των σχέσεων να κλιμακωθούν ως εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις τεχνολογίας

Το τίμημα της αγάπης

Το να πειστούν οι πελάτες να πληρώσουν για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας δεν υπήρξε ποτέ μία απλή υπόθεση. Ωστόσο,  όταν το ζήτημα είναι η εύρεση της αγάπης, οι άνθρωποι έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Το Tinder είναι πλέον μία από τις κορυφαίες εφαρμογές της Apple, σημειώνοντας 513 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια έσοδα (καθώς και 74 εκατομμύρια νέες λήψεις). Εν τω μεταξύ, η Bumble, η αντίπαλη εταιρεία σημείωσε εξαιρετικές αποδόσεις. Ομοίως, η πληρωμή για την προστασία και τις θεραπείες που αφορούν τις σχέσεις έχει ήδη σημειώσει εξαιρετική ζήτηση, δεδομένης της δημοτικότητας των θεραπευτών ή των «βιβλίων αυτό-βοήθειας» και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καλό οιωνό για τον τομέα των τεχνολογιών που αφορούν στις σχέσεις.

Ως εκ τούτου, οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα διαθέτουν ένα «μοντέλο freemium», επιλέγοντας να μην επωφεληθούν από την πώληση των δεδομένων των καταναλωτών. 

Η παγκόσμια αγορά

Σε γενικές γραμμές, οι ρομαντικές προκλήσεις είναι είναι ένα ζήτημα καθολικό και παγκόσμιο. Θεωρητικά, αυτό καθιστά αυτές τις εφαρμογές περισσότερο ανοιχτές ως προς το να κλιμακωθούν σε παγκόσμια κλίμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Αυτή, μάλιστα, είναι η λογική πίσω από το Paired — μια εφαρμογή με έδρα το Λονδίνο, η οποία προσφέρει στα ζευγάρια καθημερινά μηνύματα επικοινωνίας και προπόνηση ως προς τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης.

Η Paired ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και τώρα διαθέτει καθημερινά περίπου 10.000 ενεργούς χρήστες , έχοντας συγκεντρώσει ταυτόχρονα περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια από τους επενδυτές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η εταιρεία των 10 ατόμων στοχεύει ήδη στις αγορές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και αναφέρει ότι στόχος της είναι να  διαθέτει περίπου 100.000 συνδρομητές που πληρώνουν τους επόμενους 12-18 μήνες.

Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή αναφέρει ότι πλέον 3.000 ζευγάρια διαθέτουν την premium συνδρομή του και δίνει πρόσβαση σε μια πλήρη σουίτα χαρακτηριστικών.

Μεγάλες προσδοκίες

Όσον αφορά το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι εφαρμογές, τα δεδομένα γενικά φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Επί παραδείγματι, η Lasting, η εφαρμογή προγύμνασης γάμου ισχυρίζεται ότι το 94% των ζευγαριών της αναφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ομοίως, οι περισσότεροι χρήστες της Lover αναφέρουν μείωση κατά 50% των αρνητικών αποδόσεών τους μετά την χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους για μόλις δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, μια ενότητα κατά μέσο όρο φέρεται να βοηθά τους άνδρες να διαρκούν οκτώ λεπτά περισσότερο στο κρεβάτι.Εν τω μεταξύ, μια ανεξάρτητη μελέτη διαπίστωσε ότι το 85% των ζευγαριών ανέφερε βελτιωμένη επικοινωνία κατά τη χρήση της εφαρμογής καθημερινά.

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία, μια χούφτα επενδυτικών εταιρειών αρχίζουν να εξετάζουν την τεχνολογία των σχέσεων ως πολύ σημαντικό ενδεχόμενο επενδύσεων.Παρ ‘ όλα αυτά, οι επενδυτές έχουν λόγους να είναι προσεκτικοί με τις τεχνολογίες σχέσεων. Αρκετές πρωτοβουλίες, όπως το Happy Couple app και το Cupple, δεν εξελίχθηκαν όπως πολλοί περίμεναν και βιώσαν την παρακμή, ενώ ο ανταγωνισμός αποτελεί επίσης σημαντική απειλή. Τέλος, ένα ακόμα βασικό ζήτημα είναι ότι η θεραπεία των ζευγαριών θα μπορούσαν απλά να ενσωματωθούν σε γενικές εφαρμογές ευεξίας, αντί να αποτελούν αυτόνομα προϊόντα.Μένει να φανεί αν ο τομέας αυτός μπορεί να κερδίσει και τις καρδιές των επενδυτών.

Με πληροφορίες από το Sifted