Πριν οι ανακοινώσεις των προϊόντων αρχίσουν να διαρρέουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η Apple ήταν γνωστή για την ικανότητά της να προκαλεί εκπλήξεις στο κοινό των καταναλωτών. Η ιστορία των ομιλιών στις εκδηλώσεις της είναι γεμάτη με σημαντικές ανακοινώσεις: από το PowerBook G4 το 2001 έως το Apple Watch το 2014. Αλλά πόσο πιθανό είναι σε μια μελλοντική εκδήλωση της Apple ο Tim Cook να ανακοινώσει κάτι ακόμα και να αποκαλύψει ένα αυτοκίνητο με την επωνυμία της Apple;
Πρόκειται για μια φήμη που έχει ισχυρή παρουσία εδώ και χρόνια και έχει αποκτήσει πρόσφατα ακόμα μεγαλύτερη έλξη. Φυσικά, ο λόγος για τον οποίο Apple μπορεί να εξετάζει την αυτοκινητοβιομηχανία ως πιθανότητα εξέλιξης είναι αρκετά προφανής : η αυτοκινητοβιομηχανία είναι η τεράστια καταναλωτική βιομηχανία και η τεχνολογική συνδεσιμότητα είναι όλο και περισσότερο ένα βασικό κομμάτι αυτής. Μάλιστα, για περισσότερο από μια δεκαετία οι φουτουριστές και οι προγνώστες υποστηρίζουν ότι τα αυτοκίνητα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε υπολογιστές με τροχούς.
Οι ειδικοί έκαναν λόγο για το αυτοκίνητο της Apple ήδη από το 2014, όταν διέρευσαν έγγραφα και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, με την κωδική ονομασία Titan, για την κατασκευή ενός οχήματος της Apple. Ωστόσο, επτά χρόνια μετά και αυτό το εγχείρημα δεν έχει λάβει χώρα ακόμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Apple δεν θα κατασκευάσει τελικά ένα δικό της αυτοκίνητο ή δεν θα ενσωματώσει έναν τρίτο πάροχο υπηρεσιών για να κατασκευάσει το αυτοκίνητο στο όνομα της. Φαίνεται ότι η κατασκευή των αυτοκινήτων είναι δύσκολη υπόθεση και η Apple δεν έχει ακόμα την απαραίτητη τεχνογνωσία. Για να εισέλθει στην αγορά, θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός κατασκευαστή, ο οποίος δεν θα θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της.
Επιπλέον, η Apple, δεν φημίζεται ως ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος, ενώ όλο αυτό το εγχείρημα πλαισιώνεται από την πεισματική συμπεριφορά της Apple από την μία και τον αγώνα της συνολικής αυτοκινητοβιομηχανίας για επιβίωση από την άλλη.
Φυσικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν η Apple κυκλοφορούσε αυτοκίνητο στην αγορά το 2024 ή το 2025, θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε 1 έως 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα μέχρι το 2030. Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία θεωρείται αρκετά ανεξάρτητη, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να είναι σπάνια πρόθυμοι να επιτρέψουν σε εξωτερικές εταιρείες να αναλάβουν τα συστήματα ψυχαγωγίας και πλοήγησης κυρίως εξαιτίας του φόβου μήπως χάσουν τα πολύτιμα έσοδα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ιστορικά αναθέσει μεγάλα τμήματα της παραγωγικής τους διαδικασίας σε τρίτους, αλλά συχνά αυτές αφορούν σε περιοχές που οι πελάτες δεν έρχονται σε άμεση επαφή ή δεν δίνουν μεγάλη σημασία: η Lear Corporation, για παράδειγμα, με έδρα το Coventry κάνει καθίσματα αυτοκινήτων για ένα τεράστιο αριθμό εμπορικών σημάτων, αλλά τα περιθώρια παραγωγής είναι σχετικά χαμηλά και το κάθισμα ενός αυτοκινήτου είναι σπάνια κάτι που οι άνθρωποι επιθεωρούν προσεκτικά όταν εισέρχονται σε ένα όχημα.
Ωστόσο, καθώς εταιρείες όπως το Spotify γνωρίζουν πολύ καλά, η Apple είναι σίγουρα ένας σκληρός διαπραγματευτής– και από την άποψη της αφοσίωσης των πελατών, ένα σύστημα ψυχαγωγίας που θα φέρει την επωνυμία της Apple θα είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από μια μικρή ετικέτα σε ένα κάθισμα. Για αυτό και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν να αναθέσουν σε τρίτους το λειτουργικό σύστημα του αυτοκινήτου τους, αφού κάτι τέτοιο θα έδινε αμέσως στην Apple τον έλεγχο του μέλλοντος της επιχείρησής των αυτοκινήτων ως κατασκευαστής αυτήν την φορά.
Ωστόσο, οι φήμες σχετικά με την είσοδο της Apple στην αγορά αυτοκινήτων εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού οι ιστορίες για το Project Titan συνεχίζουν να εμφανίζονται. Επιπλέον, η Καναδική εταιρεία Magna ήδη παράγει αυτοκίνητα για την BMW την Jaguar Land Rover, και έχει ήδη συνομιλίες με την Apple, ενώ η Hyundai επιβεβαίωσε ότι υπήρξε σε διαπραγματεύσεις με την Apple νωρίτερα αυτό το έτος.
Θεωρητικά, υπάρχουν δύο ομάδες εταιρειών που θα είχαν νόημα για την Apple. Πρώτον, θα μπορούσε να είναι ένας παίκτης μαζικής αγοράς χαμηλότερου επιπέδου που να περιορίζει τα περιθώρια του ανταγωνισμού. Επί παραδείγματι, η Hyundai, η Renault, η Nissan ή κάποιος παίκτης της κινεζικής αγοράς – που ενδεχομένως θα δημιουργούσε εμπόδια στα σχέδια παγκόσμιας επέκτασης της εταιρείας, δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα δεν μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο με την ευκολία που μεταφέρονται τα smartphones.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας στο παιχνίδι: ενώ καμία εταιρεία αυτοκινήτων δεν θέλει πραγματικά να διακινδυνεύσει να συνάψει συμφωνία στην οποία θα είναι ο κατώτερος συνεργάτης, όλοι γνωρίζουν επίσης ότι ένα αυτοκίνητο της Apple θα είναι πιθανώς μια αρκετά σημαντική υπόθεση και ευκαιρία για κάθε εταιρεία.
Εάν μια συνεργασία με σκοπό την δημιουργία του Apple car πρόκειται να λάβει χώρα στις γραμμές παραγωγής τα επόμενα χρόνια, θα απαιτήσει μια τεράστια αλλαγή εκ των έσω τόσο από την μεριά του τεχνολογικού γίγαντα όσο και από εκείνη των εταιρειών των αυτοκινήτων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.