28 Απρ 2024
READING

Οι εταιρείες με Β Corp πιστοποίηση αυξάνονται όλο και περισσότερο

4 MIN READ

Οι εταιρείες με Β Corp πιστοποίηση αυξάνονται όλο και περισσότερο

Οι εταιρείες με Β Corp πιστοποίηση αυξάνονται όλο και περισσότερο

Ο αριθμός των πιστοποιημένων εταιρειών Β Corp έχει τριπλασιαστεί μέσα σε 5 χρόνια φτάνοντας κοντά στις 4000 και έχει εξαπλωθεί σε 70 χώρες. Οι επιχειρήσεις της μόδας αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, αλλά αυξάνονται όλο και περισσότερο καθώς οι νεότερες γενιές αναζητούν εταιρείες με γνώμονα το σκοπό όταν πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της Sezzle μεταξύ των χρηστών της, διαπιστώθηκε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σημαντικό για αυτούς να αγοράζουν από μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τις κοινωνικές τους αξίες και το 80% δήλωσαν ότι θα πλήρωναν περισσότερο για ένα βιώσιμο προϊόν. 

Η πλειοψηφία των αγοραστών ευνοεί τις επιχειρήσεις που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, οι εταιρείες που λειτουργούν με γνώμονα το σκοπό επιδιώκουν να ικανοποιήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, της κοινωνίας στο σύνολό της και των μετόχων με σκοπό να υιοθετήσουν μία πιο ηθική συμπεριφορά.

Η προσέγγιση της τριπλής κατώτατης γραμμής στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, του πλανήτη και της ευημερίας (ή των κερδών) ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του B Corp και τη μεγάλη μετατόπιση των σημερινών καταναλωτών που απαιτούν πλέον περισσότερα από τους λιανοπωλητές πέρα από τις συμβατικές συναλλαγές. Έτσι,  ο καταναλωτισμός με γνώμονα τον σκοπό θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με την αγοραστική δύναμη των millennials και των ατόμων της γενιάς Ζ.

Η B Corp πιστοποίηση αφορά σε μία συνεχή και δύσκολη διαδικασία και όχι σε μία εφάπαξ ενέργεια

Η B Corp πιστοποίηση επανεκτιμάται κάθε τρία χρόνια και είναι καθήκον των εταιρειών να χρησιμοποιούν αυτήν την ενδιάμεση περίοδο για να βελτιώσουν τις περιοχές όπου εντοπίζονται αδυναμίες.

Έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για να καταστεί η πιστοποίηση της B Corp απαίτηση από το νόμο, η οποία θα αναγκάζει τις εταιρείες να υιοθετούν μία πιο ηθική προσέγγιση πέρα από το καθαρό κέρδος. Ορισμένα επιχειρήματα υποστηρίζουν ότι τέτοιοι νόμοι θα καταπνίξουν την καινοτομία, θα καταστείλουν την επιχειρηματικότητα και θα υπονομεύσουν τον καπιταλισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η θέσπιση νόμων που προβλέπουν ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετούν την εν λόγω πιστοποίηση και ό, τι αυτή συνεπάγεται θα δώσουν έμπνευση και ώθηση στην καινοτομία, θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να ευδοκιμήσουν και, τελικά, θα συνεισφέρουν και στον καπιταλισμό.

Η B-Corp πιστοποίηση επηρεάζει την κουλτούρα των εργαζομένων

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και της εμπλοκής τους με τις αξίες της B Corp μόνο καλό μπορεί να κάνει στο μέλλον της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος της προσέγγισης των ενδιαφερομένων μερών και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους πελάτες και την κοινότητα μπορεί να διευρύνει την εμβέλεια της αποστολής και του σκοπού μιας εταιρείας. Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην γενιά των Millennials και της γενιάς Ζ φαίνονται να εργάζονται για εταιρείες που επιδεικνύουν επιχειρηματική δραστηριότητά που εκτείνεται  πέρα από τα κέρδη.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες με γνώμονα τον σκοπό τείνουν να έχουν μία εκπληκτική κουλτούρα εργασίας και σε βάθος αίσθηση μία συλλογικής αποστολής. 

Το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας

Η βιωσιμότητα και η κυκλική οικονομία έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες στη βιομηχανία της μόδας και η B Corp πιστοποίηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για να επηρεάσει τη μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτούς τους τομείς. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία αυτή πρέπει να αλλάξει με επιταχυνόμενο ρυθμό εάν θέλουμε πράγματι να έχουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.Επιπλέον, εκτιμάται ότι σχετικά με το θέμα της καινοτομίας, ποτέ πριν δεν υπήρξε πιο κατάλληλη στιγμή για να δοθεί ώθηση στα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας με σκοπό να βρεθούν νέες και βιώσιμες λύσεις. 

Οι καταναλωτές επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια 

Οι καταναλωτές εκτιμούν  όλο και περισσότερο την διαφάνεια και την ειλικρίνεια μιας εταιρείας, καθώς οι νεότερες γενιές αγοραστών ζητούν λεπτομέρειες πίσω από τα προϊόντα, όπως το πώς κατασκευάζονται και πού ακριβώς γίνεται η παραγωγή. Σύμφωνα με την έρευνα Sezzle, το 90% των ερωτηθέντων της γενιάς Ζ πιστεύουν ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν ενεργή δράση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και το 75% θα έκανε έρευνα για να διαπιστώσει εάν μια εταιρεία είναι ειλικρινής όταν παίρνει θέση σε θέματα. 

Η κοινότητα του Β Corp

Οι εταιρείες που βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης ή έχουν ήδη πιστοποιηθεί έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν μέρος μιας τεράστιας κοινότητας B Corp που παρέχει πόρους και υποστήριξη στους συμμετέχοντες. Το ταξίδι του να αποτελέσει μια εταιρεία μέρος του B Corp μπορεί να είναι μια μεγάλη και επίπονη διαδικασία, ειδικά για τις νέες μάρκες που προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν, να εμπορευτούν και να πουλήσουν νέα προϊόντα, αλλά τα οφέλη της κοινότητας αυτής είναι εξαιρετικά σημαντικά για όλους τους παράγοντες των εταιρειών αλλά και για τους καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.