Η ThredUp, η online αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της, ελπίζοντας οι επενδυτές θα παραβλέψουν την έλλειψη κερδών και θα επικεντρωθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τα μεταχειρισμένα αγαθά μεταξύ των νέων γενεών αγοραστών.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο αύξησε κατά 168 εκατομμύρια δολάρια την αξία της και πλέον αποτιμάται στα 1, 3 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την τιμολόγηση των μετοχών της στα 14 δολάρια ανά τεμάχιο. Μάλιστα, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν κέρδος 42% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.
Η ThredUp είναι μία μόνο από μια σειρά εταιρειών που επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν και να αποτελέσουν μεγάλο κομμάτια μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς μεταχειρισμένων αγαθών, η οποία προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, οι οποίες καταρτίστηκαν με βάση την GlobalData. Οι περισσότεροι καταναλωτές της γενιάς Ζ δεν αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την αγορά των μεταχειρισμένων και το 40% έχει ήδη αγοράσει μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά της γενιάς Χ και Boomers.
Επιπλέον, η ThredUp ακολουθεί τώρα τους ανταγωνιστές της, την Poshmark και το RealReal στην αναζήτηση των δημόσιων αγορών. Πιο αναλυτικά, η Poshmark πραγματοποίησε ένα ισχυρό ντεμπούτο τον Ιανουάριο, με τις μετοχές της να υπερδιπλασιάζονται την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και να δίνουν στην εταιρεία μία κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η μετοχή έχει μειωθεί από τότε τα δύο τρίτα της αξίας του. Από την άλλη η RealReal, η οποία επικεντρώνεται σε είδη πολυτελείας, έχει κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της από το 2019 και η κεφαλαιοποίησή της στην αγορά είναι ουσιαστικά αμετάβλητη από τότε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από τότε που ξεκίνησε την λειτουργία της η ThredUp το 2009, ακολουθεί σκόπιμα μια πρακτική προσέγγιση σε μια προσπάθεια να κάνει τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα για τους καταναλωτές. Αναζητά, δηλαδή, εμπορεύματα προσφέροντας στους ανθρώπους την δυνατότητα να στείλουν τα ανεπιθύμητα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ πίσω στην εταιρεία δωρεάν, χωρίς δική τους επιβάρυνση. Οι εργαζόμενοι της ThredUp είναι στη συνέχεια επιφορτισμένοι με τη σημαντική αρμοδιότητα να περάσουν από τα εμπορεύματα, να αποφασίσουν τι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να μεταπωλήσουν και να απαριθμήσουν τα στοιχεία αυτά στο Διαδίκτυο.
Μάλιστα, σχεδόν 1.600 από τους 1.862 υπαλλήλους της εταιρείας βρίσκονται στις τέσσερις αποθήκες της. Πέρυσι, ταξινόμησαν περίπου 24,7 εκατομμύρια αντικείμενα και αποφάσισαν να καταγράψουν το 59% αυτών στον ιστότοπο.
Με σκοπό να κρατήσει η εταιρεία το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, εργάζεται για την αυτοματοποίηση περισσότερων λειτουργιών, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών και η τιμολόγηση. Το 2019, άρχισε να ακολουθεί ένα άλλο μοντέλο πωλήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πληρώνει τους πωλητές για την αποστολή προϊόντων μέχρι αυτό να πωληθεί με επιτυχία και να περάσει το περιθώριο επιστροφής των δύο εβδομάδων.
Τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 14% φτάνοντας τα 186 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, γεγονός που σηματοδότησε επιβράδυνση από το προηγούμενο έτος, όταν η εταιρεία σημείωσε αύξηση 26%, εξαιτίας κυρίως των διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία, γεγονός που εμπόδισε την ικανότητά της να επεξεργάζεται γρήγορα νέα αποθέματα. Οι καθαρές ζημίες διευρύνθηκαν επίσης φτάνοντας τα 48 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 38 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Η εταιρεία αναφέρει ακόμα ότι διαθέτει 1,24 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές, αυξημένους κατά 24% από το προηγούμενο έτος, οι οποίοι επισκέπτονται τον ιστότοπο κατά μέσο όρο έξι φορές το μήνα και πραγματοποιούν 3,2 παραγγελίες ετησίως, ενώ διαθέτει επίσης 428.000 ενεργούς πωλητές από τους οποίους η εταιρεία παρακρατεί ένα μέρος της τιμής πώλησης, το οποίο κυμαίνεται από 3% έως 15% για τα προϊόντα που τιμολογούνται μεταξύ 5 και 20 δολαρίων και έως 80% για τα προϊόντα αξίας άνω των 200 δολαρίων. Η μέση τιμή παρακράτησης πέρυσι κυμαίνονταν στο 19%, με τους πωλητές να κερδίζουν συνήθως 51,70 δολάρια ανά αποστολή.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει επιδιώξει συνεργασίες με ποικίλους λιανοπωλητές με σκοπό να πουλήσει τα εμπορεύματά της στα καταστήματά τους ή στο Διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 21 τέτοιες ενεργές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, της Gap, της Madewell και της Reformation, αφού κάποιες άλλες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.