Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου οφείλεται στις αλλαγές που έφερε η πανδημία και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας με την ελπίδα ότι θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα. Στην πραγματικότητα, το 74% των παγκόσμιων brand λιανικής και των καταναλωτών δήλωσαν ότι αναμένουν πως η αύξηση των διαδικτυακών αγορών λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί και μετά.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το μεγαλύτερο αναπτυσσόμενο κανάλι την τελευταία δεκαετία, με την πανδημία να επιταχύνει τις αλλαγές. Η Euromonitor International προβλέπει ότι το 50% της συνολικής αύξησης σε απόλυτα νούμερα της παγκόσμιας retail αγοράς κατά την περίοδο 2020-2025 θα είναι ψηφιακή και αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς περισσότερα αγαθά πωλούνται στο Διαδίκτυο. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος της συνολικής αξίας των προϊόντων που πωλήθηκαν σε όλα τα δίκτυα λιανικής πριν από πέντε χρόνια.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 55% αυτής της αύξησης της αξίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Από την άποψη της ποσοστιαίας ανάπτυξης, η Λατινική Αμερική, μια αναδυόμενη περιοχή ηλεκτρονικού εμπορίου, είδε την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου να επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, καθώς περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποίησαν αγορές μέσω Διαδικτύου.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Λατινική Αμερική έχει καθυστερήσει πολύ να αναπτυχθεί λόγω του μεγάλου πληθυσμού που δεν διαθέτει τραπεζικές ηλεκτρονικές δυνατότητες, των αδύναμων ταχυδρομικών συστημάτων και της δυσπιστίας των καταναλωτών για το δίκτυο. Η πανδημία οδήγησε τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες ψηφιακές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ιστότοπων, τις direct-to-consumer διαδικασίες και την συνεργασία με υπηρεσίες delivery. Πολλοί στράφηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το Facebook και το WhatsApp προκειμένου να διευκολύνουν την επικοινωνία. Για παράδειγμα, η Walmart επιτρέπει στους καταναλωτές στο Μεξικό να παραγγέλνουν προϊόντα μέσω WhatsApp.
Τα ρούχα και τα υποδήματα αναμένεται να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας κατά την περίοδο 2020-2025. Στην αρχή της πανδημίας τα φυσικά καταστήματα ενδυμάτων αντιμετώπισαν δυσκολίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ τα σούπερ μαρκετ σημείωσαν τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες. Οι οικιακοί καταναλωτές στράφηκαν αναγκαστικά στο ψηφιακό δίκτυο προκειμένου να αποκτήσουν είδη παντοπωλείου κατά τη διάρκεια του lockdown, βοηθώντας τον κλάδο να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.
Οι ψηφιακές πωλήσεις στη βιομηχανία της μόδας αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους μετά την πανδημία, αυξάνοντας κατά πολύ το ποσοστό μεριδίου. Η βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία. Η συνολική βιομηχανία μειώθηκε κατά 19% το 2020, με την ανάπτυξη του ταχέως αναπτυσσόμενου δικτύου του ηλεκτρονικού εμπορίου να επιβραδύνεται στο 3% το 2021, μειωμένη κατά 20% από το προηγούμενο έτος. Παρόλο που το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ξεπεράσει την ανάπτυξη άλλων δικτύων, η συνεχιζόμενη άνοδος του θα μειωθεί από τη συνολική πτώση του κλάδου.
Ωστόσο, οι αλλαγές από το φυσικό εμπόριο στο ηλεκτρονικό επηρεάζουν τις σχέσεις των καταναλωτών με τις μάρκες και δημιουργούν νέους τρόπους πώλησης, σύνδεσης και επαφής όπως marketplace, απευθείας πωλήσεις προς τους καταναλωτές, ζωντανή εμπορική ροή περιεχομένου και άλλα. Οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές ανταγωνίζονται τώρα τις ψηφιακές τους δυνατότητες. Πολλοί στη βιομηχανία έχουν αποδεχθεί αυτήν την πραγματικότητα. Από αυτούς που εργάζονται ως έμποροι λιανικής, το 68% αναμένει ότι οι καταναλωτές θα τους κρίνουν περισσότερο για την ψηφιακή τους παρουσία μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Euromonitor International τον Νοέμβριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι λιανοπωλητές και καταναλωτικές μάρκες ενδέχεται να μείνουν πίσω από τον ανταγωνσιμό εάν δεν επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.