29 Απρ 2024
READING

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η απομάκρυνση του Ever Given από την Διώρυγα του Σουέζ

4 MIN READ

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η απομάκρυνση του Ever Given από την Διώρυγα του Σουέζ

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η απομάκρυνση του Ever Given από την Διώρυγα του Σουέζ

Η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ενδεχομένως την πιο αποδοτική και κερδοφόρα «συντόμευση» για την ανθρωπότητα και το παγκόσμιο εμπόριο αυτήν την στιγμή, δεδομένου ότι η πλωτή οδός των 120 μιλίων συνδέει τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, εξοικονομώντας ένα περίπλου περίπου 6.000 μιλίων γύρω από την Αφρική για τα εμπορικά πλοία και το εμπόρευμα τους. Εν ολίγοις, ένα ταξίδι 12 ημερών που μετατράπηκε σε μία 12ωρη διέλευση. Μάλιστα, αυτή η οδός αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού εμπορίου του κόσμου!

Ωστόσο, αυτή η κρίσιμη εμπορική αρτηρία είναι τώρα αποκλεισμένη. Την Τρίτη το πρωί, το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία στον κόσμο ακολουθούσε την πορεία του από την Κίνα στο Ρότερνταμ καθώς κατευθυνόταν βόρεια μέσω του καναλιού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει παράλληλα μία διακοπή ρεύματος. Με συνολικό μήκος 400 μέτρων, το πλοίο είναι σχεδόν ίσο με το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και κατέληξε να «κολλήσει» σε ένα πέρασμα το οποίο έχει πλάτος μόλις 205 μέτρων.

Ο αγώνας για την αποκόλληση και την μετακίνηση του πλοίου συνεχίζεται και πάρα πολλά πλοία φορτωμένα με πετρέλαιο, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και καταναλωτικά αγαθά έχουν πλέον συσσωρευτεί και στις δύο πλευρές του Σουέζ. Έτσι, 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία καυσίμων και προϊόντων, που προορίζονται για ποικίλα μακρινά μέρη του πλανήτη, έχουν κολλήσει τώρα σε μια κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να ξαναρχίσει η κυκλοφορία. 

Προσπάθειες ρυμούλκησης 

Η τρέχουσα στρατηγική της ρυμούλκησης παραμένει το καλύτερο στοίχημα για την εκ νέου ροή της Διώρυγας του Σουέζ.

Ένας στόλος βυθοκόρων εργάζεται συνεχώς στο Σουέζ λόγω της υδάτινης οδού που φυσικά απορροφάται. Τα ρυμουλκά, σε συνδυασμό με τα βαρούλκα του Ever Given, εργάζονταν για να μετατοπίσουν το πλοίο. Βέβαια, η πρόοδος είναι αρκετά αργή δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό και η πιθανότητα σύγκρουσης μπορεί να δημιουργήσει αναρρόφηση μεταξύ του σκάφους και της λάσπης. Μέχρι στιγμής, το πλοίο μπορεί να έχει ταλαντευτεί ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά κολλημένο.

Ελάφρυνση του φορτίου

Το να απομακρυνθούν μερικά από τα 20.000 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται επί του παρόντος πάνω στο πλοίο φαίνεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Η απομάκρυνση του εμπορεύματος κρίνεται μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη αφού δεν υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορούν να φτάσουν οι γερανοί και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένας πλωτός γερανός για να φτάσει και να απομακρύνει αρκετά δοχεία.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν πάνω στην προσπάθεια της απομάκρυνσης να σπάσει το πλοίο. Κάτι τέτοιο, δεν συνεπάγεται μόνο διαρροή καυσίμων, αλλά και την πιθανότητα να παραμείνει το κανάλι κλειστό για περισσότερο καιρό αφού μια μαζική επιχείρηση διάσωσης θα διαρκούσε αρκετά.

Επαναδρομολόγηση

Στην ερώτηση εάν τα πλοία που περιμένουν στην ουρά πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την επαναδρομολόγηση της πορείας τους, οι ειδικοί απαντούν ότι η αναδρομολόγηση προσθέτει 12 έως 13 ημέρες σε ένα ταξίδι και το κόστος των καυσίμων είναι σημαντικό, όποτε τα πλοία θα πρέπει να περιμένουν.

Δυστυχώς, η αναδρομολόγηση συνεπάγεται το να ακολουθήσουν τα πλοία την διαδρομή των περασμένων αιώνων: να κάνουν δηλαδή τον περίπλου γύρω από την Αφρική και αυτό θα σημάνει τεράστιες δαπάνες. Οι τιμές ποικίλλουν, αλλά  αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μια τυπική διέλευση από το Σουέζ κοστίζει πάνω από 500.000 δολάρια η αναστροφή και ο περίπλους της Αφρικής θα προσθέσει ένα σοβαρό κόστος στον τελικό προϋπολογισμό.Επί του παρόντος, δεν έχουν υπάρξει σχέδια για αναδρομολόγηση των αποστολών.

Η αναμονή

Δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος και πώς κατέληξε το Ever Given να σφηνωθεί οριζόντια σε ολόκληρη την πλωτή οδό. Σύμφωνα με την αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, το πλοίο έχασε την ικανότητά του να οδηγεί εν μέσω ισχυρών ανέμων και αμμοθύελλας. Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε η απομάκρυνση του σκάφους πίσω στη θέση του, δεν είναι τόσο εύκολη. 

Βέβαια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι στα τέλη Μαρτίου αναμένεται μία υψηλή παλίρροια, γεγονός που θα εξασφάλιζε στην Ομάδα Διάσωσης καλύτερες συνθήκες για την μετακίνηση του πλοίου. Ωστόσο, η επ’ αόριστο αναμονή θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια ναυτιλία, η οποία λειτουργούσε ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να καλύψει τη διαφορά που προκλήθηκε από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Προς το παρόν, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να καθίσουν αναπαυτικά όλοι οι εμπλεκόμενοι και να ελπίσουν ότι το πλοίο μπορεί να ρυμουλκηθεί σχετικά γρήγορα και με ασφάλεια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.