25 Απρ 2024
READING

CBRE | η έκρηξη του e-commerce διατηρεί υψηλά τα ενοίκια στην αγορά αποθηκών

2 MIN READ

CBRE | η έκρηξη του e-commerce διατηρεί υψηλά τα ενοίκια στην αγορά αποθηκών

CBRE | η έκρηξη του e-commerce διατηρεί υψηλά τα ενοίκια στην αγορά αποθηκών

Οι εγκαταστάσεις μόνο για το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούσαν περισσότερο από το 27% του μεριδίου αγοράς βιομηχανικών ακινήτων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στις 22 μεγαλύτερες αγορές στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2020. Πολλές αλυσίδες εφοδιασμού φαίνεται να χρειάζονται περισσότερο χώρο, είτε πρόκειται για διανομή, υλοποίηση ενεργειών ή διαλογή, με αποτέλεσμα ο αποθηκευτικός χώρος των επιχειρήσεων να χρειάζεται αναβάθμιση. 

Το 2020, υπήρχαν 107 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο και με βάση τους τρέχοντες μισθωτές στην αγορά, ενδέχεται εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για το 2021 να είναι παρόμοιος, όσον αφορά τη ζήτηση. Έτσι, πραγματικά, οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται σε κατάσταση υπερπροσφοράς, αλλά σε κατάσταση μεγάλης ζήτησης για χώρους, και θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πολύ περισσότερος χώρος.  

Κάποιες περιοχές έχουν έντονη ζήτηση βιομηχανικών ακινήτων και μεγάλο μέρος της συσχετίζεται με την αύξηση του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν τα προϊόντα τους κοντά στους καταναλωτές. Ωστόσο, οι εταιρείες προσπαθούν επίσης να χτίσουν κοντά σε υποδομές logistics. 

Τα βιομηχανικά ακίνητα αποτελούν μια συγκεκριμένη αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, με χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων και αυξανόμενα ενοίκια, αλλά αυτό επιταχύνθηκε σημαντικά το 2020. Τα γρήγορα αυξανόμενα ενοίκια και η έλλειψη διαθεσιμότητας υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις για πολλές εταιρείες σε αυτήν την αγορά. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες είναι πιο ευέλικτες όσον αφορά στην τοποθεσία της αποθήκης, καθώς αναζητούν επιλογές με πιο ικανοποιητικό ενοίκιο. Οι τοποθεσίες μόνο για το ηλεκτρονικό εμπόριο ενδέχεται να έχουν λιγότερη ευελιξία όσον αφορά στην τοποθεσία, επειδή πρέπει να βρίσκονται κοντά στους καταναλωτές.

Μια τοποθεσία 3PL θα μπορούσε να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς των βιομηχανικών ακινήτων, καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αναθέσουν τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου σε εξωτερικούς συνεργάτες. Μια πρόσφατη έκθεση της Prologis σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου συνήθως απαιτούν τρεις φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης από το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο, επειδή τείνει να υπάρχει περισσότερη ποικιλία προϊόντων και η αποστολή δεμάτων χρειάζεται πολύ περισσότερο χώρο σε σχέση με τα προϊόντα του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτό τον λόγο θα αρχίσουν να εκμισθώνονται μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.