20 Απρ 2024
READING

Η ψηφιακή μετατόπιση της Barbie στο ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Η ψηφιακή μετατόπιση της Barbie στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η ψηφιακή μετατόπιση της Barbie στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τον Φεβρουάριο, η Mattel, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Barbie,  δημοσίευσε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, αφού οι γονείς ανά τον κόσμο έδειξαν μεγάλη προτίμηση στις κούκλες Barbie και τα αυτοκίνητα Hot Wheels κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 10% στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις των φυσικών παιχνιδιών ήταν ιδιαίτερα ισχυρές τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι γονείς έψαχναν τρόπο να κρατήσουν απασχολημένα τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα σημαντικές για την εξέλιξη της Mattel ήταν οι πωλήσεις των Barbie, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9% το 2020. Με τα καταστήματα κλειστά, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει φυσικά διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στο να αγοράσει τις Barbies στα παιδιά, με τις online πωλήσεις της Mattel να αυξάνονται πάνω από 40% το 2020. 

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι η ομάδα marketing της έπρεπε να εξασφαλίσει ότι ήταν σε σωστή επικοινωνία με εξωτερικούς συνεργάτες λιανικής πώλησης, όπως το Amazon καθ ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να εξασφαλίσει ότι διέθεταν τα σωστά αποθέματα για να προωθήσουν τη Barbie.

Ωστόσο, μια μεγαλύτερη μετατόπιση σημειώθηκε επίσης και στον τομέα του παιχνιδιού καθώς έγινε η απόπειρα για μια ανακατασκευή της στρατηγικής δημιουργίας δεδομένων και της ζήτησης σχετικά με την κούκλα, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση των πωλήσεων μέσω των τρίτων καναλιών και των συνεργατών.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Barbie σημείωσε μια άνοδο στην αναζήτηση της σειράς Dreamhouse. Το Dreamhouse ξεκίνησε το 1962, και κατ’ ανάλογο τρόπο με την Barbie έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλή θέσης στις λίστες με τις επιθυμίες των Χριστουγέννων. 

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ακριβό, premium στοιχείο και συχνά αγοράζεται ως δώρο για ειδικές περιστάσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα πάρτι γενεθλίων, οι παιδικές κατασκηνώσεις και οι υπόλοιπες παιδικές δραστηριότητες αναβλήθηκαν ήδη από τα μέσα του 2020, οι γονείς ξεκίνησαν να ξοδεύουν λίγα παραπάνω χρήματα στα παιδικά δώρα.

Σε απάντηση, η ομάδα marketing της Barbie ξεκίνησε τις προωθητικές ενέργειες για το Dreamhouse νωρίτερα από ό, τι συνήθως. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο, με το προϊόν αυτό να βρίσκεται στις λίστες των παιχνιδιών με τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας με μία πώληση κάθε λεπτό παγκοσμίως!

Αξιολόγηση του μίγματος των μέσων ενημέρωσης

Η Barbie τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αναδιαμορφώσει τα προϊόντα της σε μεγάλο βαθμό προωθώντας περισσότερο το inclusivity στις νέες σειρές της.

Καθώς τα παιδιά μετακινούνται στον διαδικτυακό κόσμο, το ίδιο κάνει και η Barbie. Πριν από την πανδημία, η PwC διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα παιδιά καταναλώνουν όλο και περισσότερο χρόνο σε κινητά και tablet συσκευές σε σχέση με την τηλεόραση, αφού η αγορά της ψηφιακής διαφήμισης για τα παιδιά έφτασε τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και των lockdown, η κίνηση των παιδιών προς τον ψηφιακό κόσμο έχει γίνει ακόμα πιο έντονη και, από την πλευρά της, η Barbie έχει κλίνει στην παραγωγή περιεχομένου που είναι τόσο εκπαιδευτικό όσο και διασκεδαστικό για να καλύψει τα νεαρά ακροατήρια. Διαθέτει, επίσης, Facebook και Instagram για να προσεγγίσει τα νεαρά κορίτσια μέσω του vlogging και του how-to content, ενώ παράλληλα εισάγει περιεχόμενο όπως τα Q&As και οι εκδηλώσεις στο Instagram και το Facebook, που ενδεχομένως αφορούν και τους γονείς.Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η πανδημία αποτέλεσε  μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει η εταιρεία το πώς μπορεί να εμπλέξει το κοινό της μέσα σε αυτόν τον εικονικό χώρο, ο οποίος, μάλιστα, της επέτρεψε να επεκτείνει κατά πολύ την εμβέλεια της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.