Οι βιωματικές εμπειρίες θα αποτελέσουν το σημαντικότερο στοιχείο των καταστημάτων τα επόμενα χρόνια

Οι έμποροι και συνολικά ο τομέας της λιανικής πώλησης πρόκειται να διαθέσουν περισσότερο χώρο και έκταση των καταστημάτων για εμπειρίες παρά για τα ίδια τα φυσικά προϊόντα μέχρι το 2025 σύμφωνα με νέα έρευνα της Unibail-Rodamco-Westfield, της εταιρείας εμπορικών κέντρων.

Η μελέτη της Westfield, η οποία εξέτασε 2000 καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου και 500 λιανοπωλητές της ίδιας χώρας, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της πανδημίας στο μέλλον των αγορών, εντοπίζοντας μια σειρά τάσεων που θα αναπτυχθούν με ραγδαίους ρυθμούς καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 2020.

Σύμφωνα με την μελέτη, ένας από τους πέντε βασικούς τομείς αλλαγής θα είναι η σημασία που θα δοθεί στις εμπειρίες, οι οποίες θα αποτελέσουν το σημαντικότερο στοιχείο των καταστημάτων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Έτσι, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα ανατρέψουν την παραδοσιακή εφαρμογή και λειτουργία των εμπειριών μέχρι το 2025, οπότε και θα αφιερώσουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε εμπειρίες από ό,τι σε προϊόντα, δεδομένου ότι το 52% των αγοραστών δηλώνει τώρα ότι ενδιαφέρεται για περισσότερο βιωματικές εμπειρίες στα καταστήματα.

Παράλληλα, άλλες τάσεις που πρόκειται να καθορίσουν την μορφή της βιομηχανίας συνολικά είναι μια όλο και αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα, η οποία θα οδηγήσει τόσο στην ενίσχυση των τοπικών αγορών,σε πιο προσεκτικές ηλεκτρονικές αγορές όσο και σε σημαντική ώθηση των πρωτοβουλιών όπως οι υπηρεσίες ενοικίασης.

Ακόμη, η έρευνα του Westfield αποδεικνύει ότι το 49% των αγοραστών στρέφονται πλέον μαζικά προς τα τοπικά προϊόντα, οδηγώντας το 96% των λιανοπωλητών να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων πρωτοβουλιών το 2021. Εν τω μεταξύ, η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη της αγοράς των παραϊατρικών ειδών, η οποία συνταγογραφεί στους αγοραστές συγκεκριμένα προϊόντα για τις προσωπικές τους ανάγκες όσον αφορά την υγεία και την ευεξία τους.

Οι millennials με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συνείδηση αναφορικά με το θέμα της υγείας αναμένεται να οδηγήσουν την αξία αυτής της βιομηχανίας σε 40 δισεκατομμύρια στερλίνες το μήνα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 49% να δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμοι ακόμη και να μοιραστούν το DNA τους με σκοπό μια καλύτερη εμπειρία αγορών και το 78% των αγοραστών να δηλώνει ότι θα ενδιαφερόταν για εμπειρίες υγείας και ευεξίας στα καταστήματα.

Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ήταν προφανές καιρό πριν την εκδήλωση της πανδημίας ότι ο ρόλος των φυσικών καταστημάτων στο ταξίδι των αγορών επρόκειτο να αναδιαμορφωθεί, αλλά τα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος της εξάπλωσης του ιού που έπληξαν τις κοινωνίες, ανάγκασαν τόσο τα brands όσο και τους καταναλωτές να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα των καταστημάτων.