Η σημασία της εξαγοράς της Datalogue από την Nike

Η Nike απέκτησε την Datalogue τον Φεβρουάριο ως μέρος μιας μεγαλύτερης οργανωτικής επανευθυγράμμισης της επιχείρησής της για να επικεντρωθεί περισσότερο στην ψηφιακή στρατηγική και το κομμάτι των απευθείας πωλήσεων. Η Datalogue ιδρύθηκε το 2016 και είναι μία εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την προετοιμασία και την ενσωμάτωση δεδομένων από διάφορες πηγές σε μια επιχείρηση. Για τη Nike, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντλεί δεδομένα από ιδιόκτητα κανάλια, όπως το οικοσύστημα εφαρμογών της καθώς και την αλυσίδα εφοδιασμού και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο John Donahoe, ο διευθύνων σύμβουλος της Nike τόνισε ότι τα δεδομένα βοηθούν τη Nike να οδηγήσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της, ιδιότητες που είναι όλο και πιο σημαντικές καθώς περισσότερες επιχειρήσεις μετατοπίζονται στις απευθείας στον καταναλωτή πωλήσεις και τα ψηφιακά κανάλια. Μάλιστα, η Nike πέτυχε να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ψηφιακά έσοδα στη Βόρεια Αμερική για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Η Datalogue σηματοδοτεί την τέταρτη εξαγορά της Nike στον χώρο δεδομένων και αναλύσεων τα τελευταία χρόνια.  Πλέον οι άνθρωποι της αγοράς εξοικειώνονται όλο και περισσότερο και γίνονται πιο αποτελεσματικοί σε τομείς όπως η παύση των third-party cookies.

Όπως εκτιμάται, η εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρείας πρόκειται να ενισχύσει την ταχύτητα της εταιρείας στην ανάλυση των δεδομένων των καταναλωτών και να ενδυναμώσει τις πιο αποδοτικές συστάσεις των προϊόντων, του marketing και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τελικά τη συχνότητα αγοράς των μελών, το μέγεθος και των όγκο των καταναλωτών καθώς και τα επίπεδα πιστότητας. 

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η εξαγορά είναι σχετικά νέα,  η ηγεσία της Nike ανέφερε ότι τα αποτελέσματα έχουν ήδη διαμορφωθεί. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε πιο βελτιωμένα και εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζήτησης και συστάσεις προϊόντων για τους χρήστες. 

Ταυτόχρονα, η Nike προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές τις απαιτήσεις με τις λειτουργίες marketing που έχουν μετατρέψει το εμπορικό της σήμα σε ηγέτη με γνώμονα την προσφορά και τις purpose driven ενέργειες. Η τεχνολογία μπορεί να ξεκλειδώσει πιο στοχευμένες επικοινωνίες και εξατομικευμένες συστάσεις, αλλά η Nike καταβάλλει προσπάθεια να ευθυγραμμίσει τις αναλύσεις των δεδομένων με την επένδυση στην δημιουργικότητα, καθώς εκτιμάται ότι αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας της εταιρείας.

Τέλος, δεν είναι μόνο η Nike που επενδύει προς την κατεύθυνση των δεδομένων. Πολλοί ακόμα παίκτες της αγοράς ακολουθούν ένα παρόμοιο playbook καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους για τα δεδομένα πρώτου μέρους προλαβαίνοντας το οριστικό τέλος των cookies και άλλες διαταραχές στο τοπίο της στόχευσης των διαφημίσεων. Επί παραδείγματι, η Yum Brands, η εταιρεία που κατέχει τα KFC, τα Taco Bell και την Pizza Hut, τον Μάρτιο απέκτησε την Kvantum, την επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης και performance  μάρκετινγκ σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει περαιτέρω και να επιταχύνει την στρατηγική των δεδομένων της.