Ενώ η βιομηχανία της μόδας έχει αποδιοργανωθεί πλήρως και ετοιμάζεται για την νέα κανονικότητα μετά την κρίση oι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν επενδύσει και δείχνουν να ενδιαφέρονται ακόμη περισσότερο για τα θέματα βιωσιμότητας. Αυτή η εξέλιξη παρουσιάζει μια ευκαιρία για τη βιομηχανία της μόδας να επαναλάβει τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα και να κινηθεί με πιο σταθερά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρακάτω, γίνεται μία απόπειρα να αναλυθεί εκτενώς αυτή η αλλαγή μέσα από τα ευρήματα της McKinsey.
Τα συναισθήματα προς την βιωσιμότητα
Εν μέσω του σοκ και της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει ο τομέας της μόδας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, εντοπίζεται μια σημαντική ευκαιρία για επένδυση αναφορικά με το περιβάλλον: τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων καταναλωτών δηλώνουν ότι έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη μείωση της ρύπανσης.
Στην πράξη, οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν ενεργά τις συμπεριφορές τους. Από τους καταναλωτές που ερωτήθηκαν, το 57% έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ποσοστό μεγαλύτερο του 60 % που συμμετείχαν στην έκθεση υιοθετεί τώρα την ανακύκλωση και την αγορά προϊόντων σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.
Έμφαση στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις
Ενώ η βιομηχανία αναδιοργανώνεται και προετοιμάζεται για την νέα κανονικότητα, θα πρέπει να θεωρήσει ότι οι καταναλωτές περιμένουν από τις εταιρείες της μόδας να υποστηρίξουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευθύνες τους εν μέσω της κρίσης. Από τους ερωτηθέντες καταναλωτές, το 67% θεωρεί ότι η χρήση βιώσιμων υλικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αγορές τους και το 63% θεωρεί την προώθηση της βιωσιμότητας πολύ σημαντική για μία εταιρεία.
Επιπλέον, οι ερωτηθέντες καταναλωτές αναμένουν από τα εμπορικά σήματα να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, καθώς και τους εργαζόμενους στην παραγωγή στην Ασία, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τα εμπορικά σήματα να παραμείνουν πιστά στις ηθικές δεσμεύσεις τους, παρά την κρίση και τις αντίξοες συνθήκες.
Συνολικά, είναι επιτακτική η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών, καθώς το 70% πρόκειται να προτιμήσει και στο μέλλον τις εταιρείες που γνώρισε και εμπιστεύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τους ερωτηθέντες καταναλωτές, το 75% θεωρεί ότι ένα αξιόπιστο εμπορικό σήμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση της αγοράς. Ωστόσο, οι νεότεροι καταναλωτές, ιδιαίτερα τα άτομα της γενιάς Ζ και οι millennials, είναι πιο πιθανό να πειραματίστηκαν με μικρότερες ή λιγότερο γνωστές μάρκες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μετατόπιση της αγοραστικής συμπεριφοράς
Με το 88% των καταναλωτών να αναμένουν πολύ αργή ανάκαμψη ή ακόμα και την ύφεση, η γενική εμπιστοσύνη των καταναλωτών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτικές δαπάνες για τη μόδα αλλάζουν επίσης. Περισσότερο από το 60% των καταναλωτών αναφέρουν ότι δαπάνησαν λιγότερα για τη μόδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά την κρίση.
Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι πιθανό να μειώσουν τα αξεσουάρ, τα κοσμήματα και άλλες επιμέρους κατηγορίες πριν προχωρήσουν στην μείωση των δαπανών τους για ενδύματα και υποδήματα.
Επιπλέον, όσον αφορά τις αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά, οι νεότερες γενιές των καταναλωτών είναι πρόθυμες να αγοράσουν οικονομικότερες εκδοχές των προϊόντων που αγόραζαν κανονικά, αφού περίπου το 50% των ατόμων της γενιάς Ζ και των millennials στην έκθεση της McKinsey, δήλωσε ότι θα συμπεριφερόταν με αντίστοιχο τρόπο.
Ακόμη, φαίνεται ότι η κρίση της πανδημίας έχει στρατολογήσει νέους καταναλωτές σε διαδικτυακά κανάλια: το 43% των ερωτηθέντων καταναλωτών που δεν αγόραζαν ενδύματα και άλλα αγαθά της βιομηχανίας της μόδας online πριν από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα online κανάλια. Επιπλέον, εκτιμάται ότι αυτή η μετατόπιση είναι σχεδόν απίθανο να αντιστραφεί, καθώς σχεδόν το 28% των καταναλωτών αναμένει ότι θα αγοράζει λιγότερα σε φυσικά καταστήματα—μια τάση που παρατηρείται περισσότερο μεταξύ των ατόμων της γενιάς Ζ και των millennials.
Η νοοτροπία των καταναλωτών σχετικά με τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα
Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η νοοτροπία των καταναλωτών δεν συνδέεται έντονα με τον κύκλο της μόδας, οπότε τώρα θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για την βιομηχανία της μόδας να επενδύσει σε ένα μοντέλο που δεν βασίζεται αποκλειστικά στην εποχικότητα.
Από τους ερωτηθέντες καταναλωτές, το 65% υποστηρίζει τις εταιρείες της μόδας που καθυστερούν την έναρξη νέων συλλογών ως αποτέλεσμα της κρίσης και της πανδημίας. Επιπλέον, οι καταναλωτές αναφέρουν τώρα τις πρόσκαιρες τάσεις ως ένα από τα λιγότερο σημαντικά χαρακτηριστικά κατά την πραγματοποίηση αγορών.
Ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, το 65% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αγοράζει πιο ανθεκτικά είδη μόδας και το 71% σχεδιάζει να κρατήσει τα αντικείμενα που κατέχει ήδη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμο να επισκευάσει ή να παραποιήσει κάποια είδη με σκοπό να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί.
Ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων Ευρωπαίων καταναλωτών, υπάρχει μεγάλο και ενισχυμένο ενδιαφέρον για την αγορά μεταχειρισμένων ειδών μόδας μετά την κρίση της πανδημίας: από τους ερωτηθέντες καταναλωτές, περίπου το 50% των ατόμων της γενιάς Ζ και των millennials αναμένουν να αγοράσουν περισσότερα αντικείμενα από δεύτερο χέρι στο μέλλον.Συνολικά, η στάση των καταναλωτών υποδηλώνει ότι η κρίση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μία ευκαιρία επαναφοράς για τους παράγοντες στον τομέα της ένδυσης για την βιωσιμότητα και να επιταχύνει τις θετικές αλλαγές σε ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως η μειωμένη εποχικότητα και η κλιμάκωση των κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων.
Με πληροφορίες από την McKinsey
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.