26 Απρ 2024
READING

Ο μινιμαλισμός και τα προσωπικά αγαθά

3 MIN READ

Ο μινιμαλισμός και τα προσωπικά αγαθά

Ο μινιμαλισμός και τα προσωπικά αγαθά

Πολλοί άνθρωποι που τείνουν να αρέσκονται στον μινιμαλισμό αγοράζουν τα αντικείμενα τους από τα ράφια του ΙΚΕΑ. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν ένα απλό μινιμαλ στυλ ζωής με ελάχιστα ρούχα, όπως 2-3 μπλούζες και 2-3 παντελόνια, καθώς ανησυχούν για τις ηθικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αγαθών τους. 

Ο μινιμαλισμός είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή τρόπου ζωής που περιλαμβάνει εθελοντικά τη μείωση του αριθμού των αντικειμένων στο ελάχιστο. Βασίζεται στην προϋπόθεση ότι «το λιγότερο είναι περισσότερο», καθώς η μείωση των φυσικών αγαθών θεωρείται ότι οδηγεί στην επιλογή των σημαντικών μη υλικών πραγμάτων στη ζωή, όπως η προσωπική ευημερία και οι καθημερινές εμπειρίες.

Ο όρος μινιμαλισμός εμφανίστηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008 και έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Οι Joshua Fields Millburn και ο Ryan Nicodemus που εδρεύουν στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν δύο ταινίες μεγάλου μήκους σχετικά με το μινιμαλισμό στο Netflix και δηλώνουν στον ιστότοπό τους ότι βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν ουσιαστικές ζωές με ελάχιστα και απαραίτητα αγαθά.

Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως είναι μινιμαλιστές λόγω των πλεονεκτημάτων που ο μινιμαλισμός τους παρέχει. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να ταξιδεύουν και να μετακινούνται εύκολα στο σπίτι, να έχουν περισσότερο χρόνο, καθώς ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για ψώνια, καθαρισμό και επισκευή των περιουσιακών τους στοιχείων. Επίσης, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, λόγω του λιγότερου άγχους από την ακαταστασία και του αυστηρότερου ελέγχου των οικονομικών τους λόγω λιγότερων αγορών. Μερικοί άνθρωποι ανακάλυψαν τον μινιμαλισμό πολύ αργότερα στη ζωή τους και κατάφεραν να αλλάξουν πλήρως την ζωή τους, έχοντας πολλά και σημαντικά οφέλη. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων όταν πραγματοποιεί αγορές δεν αναλογίζεται εάν πραγματικά χρειάζεται να αγοράσει ένα προϊόν ή ένα αντικείμενο με αποτέλεσμα να προβαίνει σε παρορμητικές αγορές χωρίς να αφιερώνει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ερευνήσει διάφορα αντικείμενα και προϊόντα. 

Μερικοί από τους μινιμαλιστές ενθαρρύνονται εξαιρετικά από τη βιωσιμότητα και προσπαθούν να αγοράζουν μόνο μεταχειρισμένα προϊόντα ή νέα προϊόντα που κατασκευάζονται με βιώσιμο και ηθικό τρόπο, ενώ ορισμένοι δεν υποκινούνται από ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα. Ωστόσο, ο μινιμαλισμός εξακολουθεί να έχει σε μεγάλο βαθμό βιώσιμα αποτελέσματα, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πάντα το κύριο κίνητρο. Πρακτικές όπως η πολύ μειωμένη και προσεκτικά εξεταζόμενη κατανάλωση ή η προσεκτική επιλογή του τι να απορρίπτεται για να αποφευχθούν τα πράγματα σε χώρους υγειονομικής ταφής, είναι σαφώς καλύτερες για το περιβάλλον. 

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα βιωσιμότητας, όλοι υποστηρίζουν ότι ο μινιμαλισμός τους έκανε πιο ευτυχισμένους. Η υιοθέτηση του μινιμαλισμού ως έναν νέο τρόπο ζωής αυξάνεται όλο και περισσότερο αποδεικνύοντας τη δυνητική του σημασία. Προσφέροντας προσωπικά οφέλη και απολαύσεις, ο μινιμαλισμός μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο κατά της συσσώρευσης ακόμη και αν η βιωσιμότητα δεν είναι πάντα η κύρια πρόθεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.