Η αξία των ομάδων του NBA το 2021

Η μέση αξία των ομάδων είναι αυξημένη κατά 4%, δηλαδή με την μικρότερη αύξηση από το 2010, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές του NBA εξακολουθούν να είναι φωτεινές, με τις ομάδες να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Οι Golden State Warriors άνοιξαν το Chase Center , μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο, μετά από σχεδόν μια δεκαετία αναμονής. Η αρένα, η οποία άνοιξε πέντε μήνες πριν από την εξουθενωτική πανδημία, ήταν έτοιμη πριν τη χειρότερη σεζόν της ομάδας από το 2000-01: Μετά από πέντε συνεχόμενες επισκέψεις στους τελικούς του ΝΒΑ, οι Warriors είχαν το χειρότερο ρεκόρ του πρωταθλήματος το 2020. 

Ο  Venture Joe Lacob ηγήθηκε ενός επενδυτικού ομίλου που πλήρωσε 450 εκατομμύρια δολάρια το 2010 για την ομάδα, η οποία είχε έσοδα ρεκόρ NBA 474 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη σεζόν ενώ σε μια κανονική σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός γύρου παιχνιδιών playoff και μιας γεμάτης αρένας, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι ομάδες σε κορυφαίες αγορές όπως το NBA έχουν τεράστια αξία μάρκας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Οι Warriors είναι η πρώτη ομάδα μετά τους Chicago Bulls του 1999 που έσπασαν την απόλυτη εξουσία των New York Knicks και των Los Angeles Lakers στην κορυφή της κατάταξης των πιο πολύτιμων ομάδων του NBA. Οι Warriors πήραν την θέση Νο. 2 με αξία επιχείρησης 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια των Lakers που ήρθαν στην τρίτη θέση. Οι Knicks, στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, παίρνουν τη Νο 1 θέση για την έκτη συνεχόμενη χρονιά. 

Η γοητεία ενός franchise NBA μπορεί να φανεί ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά όπως η σεζόν 2019-20, όταν οι ομάδες έπαιξαν μόνο το 80% των προγραμματισμένων αγώνων κανονικής σεζόν και έχασαν τα κερδοφόρα έσοδα από τα εντός έδρας παιχνίδια playoff λόγω της πανδημίας. Παρά την καταστροφή στα οικονομικά τους, κάθε ομάδα στο NBA είχε θετική κερδοφορία με τους Warriors να καταγράφουν ρεκόρ 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μέση τιμή των ομάδων αυξήθηκε στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Μια δωδεκάδα από τις 30 ομάδες του NBA αποτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα, με τις έξι πιο πολύτιμες από αυτές να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 των συνολικών κερδών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ομάδωνανυπομονούν να αναδυθούν από την πανδημία σε σταθερή βάση με ισχυρές βάσεις εισιτηρίων και χορηγιών. 

Οι Knicks έχουν χάσει σχεδόν το 70% των παιχνιδιών τους τις τελευταίες έξι σεζόν και κέρδισαν μόνο μία σειρά playoff από το 2000. Είναι μέρος του Madison Square Garden Sports, το οποίο ελέγχεται από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Dolan. Οι Knicks είναι ο τρίτος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο που έφτασε τα $ 5 δισεκατομμύρια αξία, μετά τους Dallas Cowboys και τους New York Yankees. Την περασμένη σεζόν, οι Knicks είχαν έσοδα 421 εκατομμυρίων δολαρίων και κερδοφορία 178 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι έχασαν 45 από τα 66 παιχνίδια τους. 

Η Wall Street διερευνά επίσης την χρήση εταιρειών απόκτησης ειδικού σκοπού για την αγορά αθλητικών ομάδων. Αν και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι καθένα από τα τέσσερα μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ, εκτός του NFL, θα προχωρήσει με μια συμφωνία SPAC.Οι αθλητικές ομάδες προσφέρουν στις εταιρείες διαφοροποίηση από τα πιο κοινά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα.