18 Δεκ 2024
READING

Οι επενδυτικές στρατηγικές για την βιομηχανία των τροφίμων μετά την πανδημία 

3 MIN READ

Οι επενδυτικές στρατηγικές για την βιομηχανία των τροφίμων μετά την πανδημία 

Οι επενδυτικές στρατηγικές για την βιομηχανία των τροφίμων μετά την πανδημία 

Υπάρχουν πολλά επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στο οικοσύστημα των τροφίμων και πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις και έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση μιας βιομηχανίας -που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ζωτικής σημασίας τόσο από την σκοπιά της οικονομίας όσο και της επιβίωσης εν γένει. Ως εκ τούτου αξίζει να γίνει λόγος για την τρέχουσα κατάσταση των επενδύσεων, της χρηματοδότησης και των εταιρειών που εισέρχονται σε αυτόν τον κλάδο και οδηγούν σε αλλαγές και καινοτομίες που θα αναδιαμορφώσουν το τοπίο.

Παρόλο που η πανδημία και η κρίση στο σύνολο της έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και αλλαγές στις περισσότερες παγκόσμιες επιχειρήσεις, αρκετοί επενδυτές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη συνολική επενδυτική στρατηγική κατά το παρελθόν έτος. Ανάμεσα σε αυτές τις επενδύσεις θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις πρωτεΐνες, τους μηχανισμούς τεχνολογίας που ενσωματώνονται σε αυτή την τεχνολογία και την βιωσιμότητα.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται σήμερα για την προέλευση των τροφίμων τους και αναζητούν περισσότερο αξιόπιστες πηγές τροφίμων που θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε ότι η εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προσανατολίστηκε περισσότερο προς τα τελευταία στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού και στις πηγές των τροφίμων, παρά στις εταιρείες μεταποίησης. Υπήρξε μάλιστα ζήτηση για μία νέα  τεχνολογία που στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων στο αγρόκτημα, καθώς και για την δεύτερη γενιά φυτικών τροφών που υπερβαίνουν απλώς την προσπάθεια αντικατάστασης των ζωικών με φυτικά προϊόντα και προσπαθούν να βρουν νέα συστατικά και διαδικασίες που είναι καλύτερες από άποψη διατροφής και βιωσιμότητας, αλλά και για τις τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην αναγέννηση και τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Πιο συγκεκριμένα, η S2G Ventures, η οποία επενδύει σε τεχνολογίες Γεωργίας, σε εταιρείες τροφίμων και σε τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας, επικεντρώνεται  στρατηγικά στα κενά που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιό της και ενδιαφέρεται πολύ για νέες λύσεις για την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και για την ανάπτυξη φυτικών λιπών και λιπιδίων. Συγχρόνως, επενδύει στη ρομποτική για να εργαστεί και να υιοθετήσει καινοτόμες προσεγγίσεις στον χώρο.

Επιπλέον, παρόλο που οι επιχειρήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδύσεων παρέχουν πολλές από τις εισφορές μετρητών στις επιχειρήσεις των τροφίμων σήμερα, ο πιο σύγχρονος νέος τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων είναι η εταιρεία απόκτησης ειδικού σκοπού ή η αλλιώς γνωστή ως SPAC-Special Purpose Acquisition Company.Αυτές οι οντότητες, οι οποίες συνήθως έχουν την πρόθεση να συγχωνευθούν με μια άλλη εταιρεία, αποτελούν ένα δημοφιλές εργαλείο στη χρηματοδότηση. 

Τα SPACs δεν είναι ένας τελείως νέος τρόπος για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εταιρείες, αν και σίγουρα παρέχουν μια γρήγορη «ένεση» μετρητών σε επιχειρήσεις που χρειάζονται πολύ εξειδικευμένο εξοπλισμό για να ξεκινήσουν την λειτουργία τους, όπως αυτές που ασχολούνται με το indoor farming ή με κυτταρικά τρόφιμα. Βέβαια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενώ το SPAC είναι σαφώς μία μοντέρνα επιλογή, έχει το ίδιο τελικό αποτέλεσμα με μια πιο παραδοσιακή IPO.

Καθώς οι SPAC προέρχονται περισσότερο από οντότητες που γνωρίζουν πραγματικά τη βιομηχανία τροφίμων, αυτές οι εταιρείες θα γίνουν ένας ακόμη πιο ισχυρός τρόπος για να δημιουργήσουν κεφάλαια και να δώσουν σε μια επιχείρηση μια ισχυρή θέση ανάμεσα στην αγορά και τους καταναλωτές. Και σε συνδυασμό με τις καθιερωμένες εταιρείες τροφίμων, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν τον επόμενο τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα επωφεληθούν τελικά από αυτά που έχουν να προσφέρουν οι νεοσύστατες και καινοτόμες επιχειρήσεις. 

Με πληροφορίες από το Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.