15 Νοέ 2024
READING

Οι top πρακτικές με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή των online ερευνών

4 MIN READ

Οι top πρακτικές με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή των online ερευνών

Οι top πρακτικές με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή των online ερευνών

Οι έρευνες που διαθέτουν καλό σχεδιασμό αυξάνουν την εμπλοκή των ερωτηθέντων και τη συνολική αποτελεσματικότητα της έρευνας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πρακτικές της Kantar με σκοπό την καλύτερη διεξαγωγή των online ερευνών.

  1. Οι κινητές συσκευές στην κορυφή του ενδιαφέροντος 

Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε ένα αντιπροσωπευτικό κοινό στο Διαδίκτυο, είναι σημαντικό να κάνει τις έρευνες τους προσβάσιμες σε άτομα όπου βρίσκονται και χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα smartphones. Μάλιστα, ο σχεδιασμός για τις κινητές συσκευές αφορά σε κάτι περισσότερο από την συμβατότητα με τις κινητές οθόνες και εκτείνεται σε όλη την εμπειρία μέσα από μία κινητή συσκευή, έτσι ώστε να παραχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  1. Η συντομία είναι το κλειδί της αποτελεσματικότητας:  12 λεπτά ή λιγότερο

Σήμερα οι άνθρωποι έχουν όλο και λιγότερο χρόνο για να αφιερώσουν σε δραστηριότητες έξω από το πρόγραμμα τους. Έτσι, όποια και να είναι η αιτία του περιορισμένου χρόνου τους είναι σημαντικό οι έρευνες να μην είναι μακροσκελείς και να μην εξαντλούν την υπομονή των συμμετεχόντων. Δεν υπάρχει ακριβές χρονικό όριο, αλλά συνιστάται να διατηρούνται σε όλες τις έρευνες, ειδικά εκείνες που εκτελούνται σε smartphones, σε ένα πλαίσιο κάτω των 12 λεπτών – ιδανικά ακόμη και κάτω από 10 λεπτά, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της έρευνας έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διατήρηση του ενεργού ενδιαφέροντος των ερωτηθέντων.

  1. Περιορισμένες επιλογές 

Η κύλιση χωρίς όρια σε μια μικρή οθόνη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα διάσπασης ή κόπωσης για τους ερωτηθέντες με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την έρευνα πριν αυτή ολοκληρωθεί. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται φρόνιμο να μειώνεται ο αριθμός των επιλογών που εμφανίζονται σε οποιαδήποτε λίστα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα με τη διάσπαση των επιλογών σε λογικές ομάδες.

  1. Αποφυγή των επαναλήψεων 

Πολλές έρευνες περιέχουν κλίμακες συμφωνίας ή διαφωνίας, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικές για τους ερωτηθέντες και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική ταχύτητα ή τυχαία απάντηση. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί εάν ένας ερωτώμενος δεν έχει μεγάλη εμπειρία με το θέμα ή αν κάποιες δηλώσεις φαίνεται να αλληλεπικαλύπτονται ή να αντιγράφονται μεταξύ τους. Για αυτόν τον σκοπό, οι οποιεσδήποτε επαναλήψεις πρέπει να αποφεύγονται καθώς υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να οδηγούν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. 

  1. Τα πλέγματα και οι κλίμακες οφείλουν να επανεξεταστούν 

Η χρήση των κλιμάκων οφείλει να επανεξεταστεί καθώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι πολλές ερωτήσεις δεν χρειάζεται να απαντηθούν μέσω μιας κλίμακας ή και καθόλου. 

Η αφαίρεση των κλιμάκων και η αντικατάσταση τους με δυαδικές επιλογές μπορεί να μειώσει σημαντικά το μήκος και την επανάληψη μιας έρευνας και μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τις πιθανότητες παρερμηνείας. 

  1. Σαφής και συνοπτική γλώσσα 

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η απλοποίηση της γλώσσας και η αποφυγή και η αποφυγή της ερευνητικής ορολογίας ως βασικές αρχές για την σωστή ανατροφοδότηση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, η διατύπωση του κειμένου των ερωτήσεων με σύντομο και συνοπτικό τρόπο είναι επίσης σημαντική, ειδικά σε συσκευές μικρής οθόνης, καθώς η συντόμευση του κειμένου θα μειώσει την κύλιση και θα βελτιώσει τα δεδομένα της έρευνας.

  1. Συνετή χρήση των ανοιχτών ερωτήσεων

Παρόλο που οι ανοιχτές ερωτήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πολύτιμων πληροφοριών, αυτές οι ερωτήσεις είναι πιο δύσκολο να απαντηθούν σε smartphones λόγω του μικρού μεγέθους της οθόνης και των πληκτρολογίων στην οθόνη. Συνεπώς, τέτοιες ερωτήσεις  πρέπει να ενσωματώνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση και να προτρέψουν τους ερωτηθέντες να εγκαταλείψουν την έρευνα.

  1. Διασκεδαστικός χαρακτήρας 

Οι ερωτήσεις θα πρέπει να διατυπώνονται με τρόπο που να αφορά τους ερωτηθέντες και να τους κάνει να αισθάνονται άνετα ούτως ώστε να απαντούν ανοιχτά στην έρευνα. Έτσι, η χρήση χιουμοριστικής γλώσσας, οι εικόνες, ακόμη και τα memes, είναι ευπρόσδεκτα όταν ενδείκνυται, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερο ειλικρινείς απαντήσεις.

  1. Η δοκιμή της έρευνας 

Τέλος, συνίσταται η εκπόνηση της έρευνας από τον ίδιο τον ερευνητή. Κατά την ανάγνωση ή τη δοκιμή μίας έρευνας, ωφελεί ιδιαίτερα η αντιστροφή αυτήν των θέσεων μεταξύ ερωτώμενου και ερευνητή, καθώς συνεισφέρει στην απάντηση ερωτημάτων όπως: έχουν όλες οι ερωτήσεις νόημα; Έχουν αποφευχθεί οι επαναλήψεις; Υπάρχει σαφές κίνητρο για την ολοκλήρωση της έρευνας; 

Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι “όχι”, τότε καλό θα ήταν να επανεξεταστεί η εκάστοτε έρευνα. 

Με πληροφορίες από την Kantar

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.