16 Ιαν 2025
READING

Πώς μπορούν οι εταιρείες να σχεδιάσουν καλύτερα την βιώσιμη ανάπτυξη τους; 

4 MIN READ

Πώς μπορούν οι εταιρείες να σχεδιάσουν καλύτερα την βιώσιμη ανάπτυξη τους; 

Πώς μπορούν οι εταιρείες να σχεδιάσουν καλύτερα την βιώσιμη ανάπτυξη τους; 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η καθημερινή ζωή όλων των ανθρώπων άλλαξε σημαντικά και η ευημερία έγινε ξαφνικά η πρώτη προτεραιότητα για πολλούς από αυτούς. Είναι, μάλιστα, αναμφισβήτητο ότι η πανδημία έχει ενισχύσει σημαντικά τις βιώσιμες συμπεριφορές και πρακτικές τόσο από την μεριά των εταιρειών όσο και από αυτήν των καταναλωτών.

Έτσι, η μελέτη της Kantar για το βαρόμετρο της πανδημίας αποκάλυψε ότι ενώ όλοι λαχταρούμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν θέλει να επιστρέψει στη ζωή ακριβώς όπως ήταν πριν. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήσαμε μια εστίαση στο κοινό καλό, μια επαναβαθμονόμηση των φιλοδοξιών και των προσδοκιών σε προσωπικό επίπεδο, μια αύξηση των βιώσιμων πρακτικών συνολικά και έναν αγώνα για μια πιο φιλική και πιο δίκαιη κοινωνία και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

Όπως συμβαίνει με κάθε ταραγμένη εποχή στο παρελθόν, αυτό το τελευταίο έτος έχει εμπνεύσει σημαντικά την θετική ανθρώπινη πρόοδο. Έτσι, η επιθυμία των ανθρώπων δεν επικεντρώνεται απλώς στην νέα κανονικότητα,  αλλά στην κατά το δυνατόν «βελτιωμένη κανονικότητα».

Τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες;

Πλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των τροφίμων και των ποτών επιλέγονται για τα θετικά οφέλη για την υγεία τους και η τάση αυτή ισχύει και για τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς που προάγουν την ευεξία των ανθρώπων. Μόνο πέρυσι, περισσότερα από 200 προϊόντα vegan ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υπό ανάλυση έρευνά δείχνει ότι η σημαντική πλειοψηφία αυτών που τα καταναλώνουν δεν ανήκουν αποκλειστικά στις χορτοφαγικές κατηγορίες.

Φαίνεται ότι η κρίση δημιούργησε μια δυναμική για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων με σκοπό την θετική αλλαγή. 

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα στοιχεία που προέκυψαν όσον αφορά τις νέες καινοτομίες:

  • 60% περισσότερες καινοτομίες εφαρμόστηκαν από τις εταιρείες που αναδείχθηκαν νικήτριες από την ύφεση του 2008 και του 2011 

  • Σε όλες τις κατηγορίες FMCG στο Ηνωμένο Βασίλειο το real new product development κυριάρχησε στις κορυφαίες 10 κατηγορίες για τα τελευταία δύο χρόνια

  • Τα προϊόντα που ξεκίνησαν από την ύφεση είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν τους καταναλωτές από αυτά που ξεκίνησαν στο μέσο ή στο τέλος των χρόνων της ακμής 

Είναι σαφές ότι η εμπορική επιτυχία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τα εμπορικά σήματα και θα ήταν επιπόλαιο να μην το αναγνωρίσουμε αυτό. Αλλά οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις εταιρείες που δεσμεύονται να κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη είναι πραγματικές και αλληλένδετες με την πρόθεση τους για αγοράς.

 Τα δεδομένα των ερευνών είναι συναρπαστικά: κατά την πρόσφατη περίοδο των 12 ετών, οι εταιρείες με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία έχουν αυξήσει σημαντικά την αξία τους με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλό θετικό αντίκτυπο. 

Ως εκ τούτου, στην εποχή μας οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν περισσότερα από αυτά που έκαναν για να συμβάλλουν στο δημόσιο καλό και να συμπεριλαμβάνονται στο σύμπλεγμα βιώσιμων εμπορικών σημάτων, καθώς μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν και την οικονομική βιωσιμότητα τους.

Το Brand purpose στο μικροσκόπιο 

Μια αυθεντική ιστορία, ένα μη τυποποιημένο μήνυμα, μια στάση που ξεπερνά την κατηγορία της εταιρείας και σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας, τις προσδοκίες και τις αξίες των ανθρώπων θα δημιουργήσει θετική δέσμευση και περισσότεροι άνθρωποι θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας. Πιο αναλυτικά, οι εταιρείες οφείλουν να επικεντρωθούν στα εξής:

  • Κατανόηση της σχέσης που έχουν οι καταναλωτές με την εταιρεία αλλά και με τους ανταγωνιστές αυτής

  • Προσδιορισμός των τομέων στους οποίους θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εταιρείες 

  • Συγχρονισμός του σκοπού της εταιρείας με το DNA αυτής, με σκοπό την επίδραση αυτού σε όλη τη διαδρομή προς την ενίσχυση της εταιρείας και της ανταπόκρισης των καταναλωτών

  • Σωστή επικοινωνία των ενεργειών με βάση την υιοθέτηση ενός ευγενούς σκοπού. Μάλιστα, οι καταναλωτές πρέπει να ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις πρακτικές για να μην θεωρηθούν αυτές μέρος ενός γενικευμένου greenwashing

  • Εξατομικευμένη επικοινωνία με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών και τις διαφορετικές ομάδες αυτών 

  • Καλή γνώση των αναγκών και των προσδοκιών των καταναλωτών 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.