Οι συνολικές πωλήσεις τέχνης μειώθηκαν το 2020 εν μέσω της πανδημίας Covid-19, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις διπλασιάστηκαν σε αξία. Αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές κατά την διάρκεια της πανδημίας και του lockdown. Οι συνολικές διαδικτυακές πωλήσεις έφτασαν σε ρεκόρ ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλασιάζοντας την αξία από το 2019, ενώ το μερίδιο των διαδικτυακών πωλήσεων τέχνης αυξήθηκε από 9% το 2019, σε 25% το 2020.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά τέχνης ξεπέρασε το μερίδιο του γενικού λιανικού εμπορίου. Παρόλο που υπήρχε πτώση στις πωλήσεις έργων τέχνης και αντίκες παγκοσμίως, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν εξαιρετικά.
Σύμφωνα με τον Christl Novakovic, Διευθύνοντα Σύμβουλο της UBS Europe και πρόεδρο του συμβουλίου της UBS Art, το 2020 θεωρήθηκε ως σημείο καμπής για την ψηφιακή καινοτομία στην αγορά τέχνης, η οποία παραδοσιακά βασίζεται σε ταξίδια και προσωπικές επαφές.
Η κρίση έδωσε επίσης την ώθηση για αλλαγή και αναδιάρθρωση, με την πιο θεμελιώδη αλλαγή να είναι η ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών και διαδικτυακών πωλήσεων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω από άλλες βιομηχανίες μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη, το 66% των συμμετεχόντων ανέφερε πως η πανδημία είχε αυξήσει το ενδιαφέρον του για αγορές, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό ανέφερε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει διαδικτυακή αγορά. Ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό δήλωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει περισσότερα έργα τέχνης μέσα στο 2021.
Παρόλο που η πανδημία προκάλεσε την ακύρωση μεγάλων εκθέσεων τέχνης, όπου εκεί συμβαίνουν οι μεγαλύτερες συμφωνίες, περίπου το 45% των καταναλωτών ανέφερε πως πραγματοποίησε μια αγορά μέσω του διαδικτυακού χώρου προβολής μιας καλλιτεχνικής έκθεσης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.