25 Απρ 2024
READING

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την χρήση των χάρτινων και των ψηφιακών κουπονιών; 

4 MIN READ

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την χρήση των χάρτινων και των ψηφιακών κουπονιών; 

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την χρήση των χάρτινων και των ψηφιακών κουπονιών; 

Παρά το γεγονός ότι ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal ανέφερε ότι τα χάρτινα κουπόνια πρόκειται σταδιακά να εξαφανιστούν, το ποια ακριβώς κατεύθυνση έχει πάρει αυτό το ζήτημα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.Βεβαίως, τα ψηφιακά κουπόνια αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνθιση εξαιτίας της διαρκούς ψηφιακής μετατόπισης και των συνεπειών που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η ανάπτυξη των applications  και τα ψηφιακά κουπόνια που συνήθως προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές.

Μετά από ένα χρόνο αναταραχής που οφείλεται στην πανδημία, οι εταιρείες βασίζονται πλέον πολύ περισσότερο στους υπάρχοντες πελάτες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων πιστότητας που υποστηρίζονται από ποικίλα κουπόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας επιμένουν ότι τα χάρτινα κουπόνια θα παραμείνουν σε ισχύ, ειδικά για περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, η ενθάρρυνση των αγοραστών να δοκιμάσουν νέα προϊόντα. Μάλιστα, η έρευνα Consumer Intel της Valasis για το 2020, η οποία κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο υποστηρίζει ότι τα χάρτινα κουπόνια αντιπροσώπευαν ακόμα το 98% της διανομής των κουπονιών στο σύνολο τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και το 53% των καταναλωτών ανέφερε ότι χρησιμοποίησε κάποιου είδους χάρτινα κουπόνια στις αγορές του.

Η ψηφιακή μετατόπιση 

Ορισμένοι μεγάλοι λιανοπωλητές έχουν ήδη είτε εξαλείψει είτε μειώσει τα τυπωμένα κουπόνια και πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι, καθώς αναζητούν τις καλύτερες μεθόδους για την εμπλοκή των καταναλωτών που ψωνίζουν λιγότερο συχνά αλλά ξοδεύουν περισσότερα σε κάθε επίσκεψη για αγορές.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους πολλοί καταναλωτές μετατοπίστηκαν σε τεχνολογίες πληρωμών χωρίς επαφή με χρήση QR κωδικών, καθώς και προς τα μοντέλα click-and-collect και pickup in-store και αυτή η τάση είναι πιθανό να παραμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας. Συνεπώς, φαίνεται ότι χάρτινα κουπόνια εξακολουθούν να διατηρούν την παρουσία τους, αλλά σταδιακά οι καταναλωτές και οι λιανοπωλητές “απογαλακτίζονται” από αυτά.

Δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες παρατηρούν ότι χάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς καθώς οι καταναλωτές δοκιμάζουν νέα καταστήματα εν μέσω της πανδημίας, δημιουργείται επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αξιοποίηση των κουπονιών ως μέρος μιας στρατηγικής ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ωστόσο, τα ψηφιακά κουπόνια συνεπάγονται το δικό τους σύνολο προκλήσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο για τις εταιρείες να κάνουν το άλμα προς τον ψηφιακό κόσμο μετά από δεκαετίες δαπανηρών διαδικασιών με σκοπό την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος που βασίζεται σε χάρτινα κουπόνια.

Το ταξίδι των αγορών εξελίσσεται

Σήμερα, η ευκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων για την τελειοποίηση του μείγματος τους marketing είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ψηφιακού κόσμου και αποτελεί παράλληλα τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι έμποροι υποβαθμίζουν τις παραδοσιακές στρατηγικές. 

Ωστόσο, όσον αφορά τα κουπόνια, το θέμα δεν έγκειται απλώς στην μάχη μεταξύ αναλογικού έναντι ψηφιακού. Για τους εμπόρους που αγωνίζονται να κάνουν τη μετάβαση, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν ακόμα να τροφοδοτήσουν ένα πιο εξελιγμένο είδος κουπονιού, ακόμη και αν η διανομή δεν πραγματοποιείται στα σημεία πώλησης.

Για παράδειγμα, ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων των οποίων οι πελάτες έχουν παράσχει πληροφορίες όπως το όνομα ενός κατοικίδιου ζώου και τα αγαπημένα του τρόφιμα κατά την εγγραφή τους θα μπορούσε να ενσωματώσει στην λειτουργία του ένα κουπόνι με μια πιο συγκεκριμένη προσφορά που να περιλαμβάνει το όνομα του κατοικίδιου ζώου και τις εκπτώσεις για τις προτιμώμενες μάρκες των τροφών. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η βιομηχανία κουπονιών θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια πιο απρόσκοπτη διαδικασία διανομής και εξαγοράς που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των αγοραστών της omnichannel αγοράς. 

Εν κατακλείδι, καθώς οι εμβολιασμοί γίνονται πιο διαδεδομένοι και οι καταναλωτές επιστρέφουν στις αγορές στα καταστήματα, είναι πιθανό τα χάρτινα κουπόνια να συναντήσουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον παράλληλα με άλλα παραδοσιακά κανάλια μάρκετινγκ όπως το out-of-home και το experial τμήμα των προωθητικών ενεργειών που υπέστησαν πέρυσι σημαντική κρίση και αρχίζουν να ανακάμπτουν το 2021. Είναι σαφές ότι η διαμάχη print vs. digital θα αποτελεί για αρκετό καιρό ακόμα ένα θέμα προς συζήτηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.