26 Απρ 2024
READING

Η αγορά της Κίνας βοήθησε τις εταιρείες των πολυτελών ειδών ένδυσης να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας

4 MIN READ

Η αγορά της Κίνας βοήθησε τις εταιρείες των πολυτελών ειδών ένδυσης να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Η αγορά της Κίνας βοήθησε τις εταιρείες των πολυτελών ειδών ένδυσης να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Η Burberry, η πολυτελής εταιρεία μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε μία πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη των πωλήσεων από τον Δεκέμβριο, οδηγούμενη από την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για τα είδη πολυτελείας της στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.Προβαίνοντας σε μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη, ο πολυτελής οίκος μόδας – γνωστός για το κλασικό Burberry coat – αποτελεί πλέον έναν ακόμα οίκο μόδας  στον χώρο των ειδών πολυτελείας ο οποίος αναφέρει τις ασιατικές λιανικές πωλήσεις ως ένα τεράστιο όφελος για την παγκόσμια απόδοση της εταιρείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, το δίδυμο των ιταλικών οίκων Prada και Salvatore Ferragamo είχε επίσης επισημάνει τις κινεζικές λιανικές πωλήσεις ως έναν ισχυρό παράγοντα ανάπτυξης και μια τεράστια άνοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε ό,τι αφορά την Ασία.

Η Burberry δήλωσε, ακόμα, ότι οι λιανικές πωλήσεις στα συγκρίσιμα ίδια καταστήματα  θα αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο από έτος σε έτος κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.Έτσι, καθίσταται σαφές ότι οι πωλήσεις της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού είχαν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας κυρίως της ισχυρής ζήτησης από Κινέζους και Κορεάτες αγοραστές. Οι πωλήσεις στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% στο τρίτο τρίμηνο της εταιρείας και κατά περισσότερο από 100% στην ηπειρωτική Κίνα.

Από τον Δεκέμβριο, άρχισε να διαφαίνεται μια ισχυρή ανάκαμψη και τώρα αναμένεται ότι τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση κατά περίπου 13%, σύμφωνα με την Burberry.Μάλιστα, η εταιρεία υπήρξε ιδιαίτερα απασχολημένη αναδημιουργώντας και επανεξετάζοντας την θέση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρησιμοποιώντας ονόματα όπως ο ποδοσφαιριστής Marcus Rashford της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με σκοπό να προσελκύσει νεότερους πελάτες στα είδη και τα αξεσουάρ της Burberry.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Burberry παρουσίασε πτώση κατά 37% στις πωλήσεις της όσον αφορά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αφού οι αγορές αυτές επλήγησαν από το κλείσιμο καταστημάτων και από την μειωμένη τουριστική κίνηση. Με το 15% των καταστημάτων να παραμένουν κλειστά και το ένα τρίτο περίπου της αγοράς να λειτουργεί υπό περιορισμούς, ο  Marco Gobbetti,  ο διευθύνων σύμβουλος της Burberry, δήλωσε ότι η Βρετανική εταιρεία των ειδών πολυτελείας αντιμετώπισε μεν ένα σοβαρό αδιέξοδο, αλλά τόνισε ότι η εταιρεία είναι σε θέση να επιταχύνει την ανάκαμψή της μετά το πέρας της πανδημίας.

Η Prada και η Salvatore Ferragamo στις ασιατικές αγορές

Η ενημέρωση της Burberry ακολούθησε εκείνη του ιταλικού οίκου μόδας, Prada και αυτήν του Salvatore Ferragamo, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι οι ισχυρές επιδόσεις στην Κίνα είχαν ενισχύσει τις πωλήσεις της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα δύσκολου έτους.

Οι πωλήσεις και τα κέρδη της Prada με έδρα το Μιλάνο ανέκαμψαν στα τέλη του περασμένου έτους από την πτώση του πρώτου εξαμήνου λόγω της πανδημίας κοροναϊού, αφού βοηθήθηκαν κυρίως από τις ισχυρές επιδόσεις στην Κίνα και αλλού στην Ασία, ενώ η θετική αυτή τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2021.Η Prada, γνωστή για τις πολυτελείς τσάντες και τα ενδύματα της, επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των online πωλήσεων, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 έναντι του 2019. Πέρυσι, η Prada ξεκίνησε το ηλεκτρονικό εμπόριο σε νέες βασικές αγορές και ανανέωσε τον ιστότοπό της.

Μάλιστα, ο Patrizio Bertelli, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι διαθέτουν 130 καταστήματα που είναι ακόμα κλειστά λόγω της πανδημίας και η απόδοση του ομίλου στις αρχές του 2021 είναι αρκετά καλή ούτως ή άλλως και αυτό είναι κάτι που τους οπλίζει με εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ανάκαμψη, μόλις τελειώσει η πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας.Εν τω μεταξύ, η Salvatore Ferragamo, ο  ιταλικός όμιλος των ειδών πολυτελείας δήλωσε ότι η Κίνα και το ηλεκτρονικό εμπόριο είχαν ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις του ομίλου μέχρι σήμερα.

Η Salvatore Ferragamo έχει πληγεί σκληρά επειδή προσανατολίζεται κυρίως προς τους ταξιδιώτες, αφού διαθέτει πολλά καταστήματα στα αεροδρόμια και οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 33% το 2020. Η Ασία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων του ομίλου και ο κύκλος εργασιών στην περιοχή υποχώρησε κατά 25, 5%. Η εταιρεία που εδρεύει στη Φλωρεντία δήλωσε ότι οι πρώτες εννέα εβδομάδες του 2021 είχε μια θετική τάση στο δίκτυο καταστημάτων της και ένα άλμα 86% στις ψηφιακές πωλήσεις, με την Κίνα και τη Νότια Κορέα να αποδίδουν σημαντικά έσοδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.