26 Απρ 2024
READING

Οι 5 βασικές μεταβολές που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το λιανικό εμπόριο στο μέλλον

4 MIN READ

Οι 5 βασικές μεταβολές που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το λιανικό εμπόριο στο μέλλον

Οι 5 βασικές μεταβολές που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το λιανικό εμπόριο στο μέλλον

Καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται, υπάρχει η αίσθηση ότι ο χειρότερος αντίκτυπος της πανδημίας έχει πια διαφανεί και οδεύουμε προς την οριακή αποδέσμευση μας από αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, οποιαδήποτε έννοια της ύπαρξης σε έναν πραγματικά μετα-πανδημικό κόσμο, ακόμη και σε ένα βέλτιστο σενάριο περιορισμού του ιού και της εξάπλωσης τους και οικονομικής ανάκαμψης, δεν θα υλοποιηθεί πλήρως για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Πολλές από τις αλλαγές που επέφερε η κρίση θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τόσο το ευρύτερο περιβάλλον της κοινωνίας όσο και το περιβάλλον του λιανικού εμπορίου ειδικότερα.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πέντε βασικές δυνάμεις που χαρακτήριζαν τον τρόπο με τον οποίο το 2020 εκτυλίχθηκε και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το λιανικό εμπόριο το 2021 και, πιθανότατα, ακόμη και το πιο μακρινό μέλλον.

  1. Το χάσμα μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και των οικονομικά ανίσχυρων διευρύνεται 

Σε όλο τον κόσμο, είναι γενικά αλήθεια εδώ και πολλά χρόνια ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι. Η πανδημία οδήγησε αυτές τις διαφορές σε έντονη κρίση, με τις πλουσιότερες τάξεις να επωφελούνται γενικά από τη συνεχιζόμενη δύναμη τους στις αγορές μετοχών και ακινήτων, ενώ πολλοί μικρότεροι παράγοντες του λιανικού εμπορίου έχουν ελάχιστο ή καθόλου μερίδιο σε αυτά τα παιχνίδια. Επιπλέον, οι αυξήσεις της ανεργίας έπληξαν πολύ πιο σκληρά τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Είναι σαφές ότι αυτές οι μακροοικονομικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να εντοπίζονται σε κάθε άκρο του φάσματος του επιχειρηματικού μοντέλου.

  1. Επιτάχυνση των εκκολαπτόμενων τάσεων

Είναι γενικά δύσκολο να βρεθεί μια σημαντική τάση που δεν επιταχύνθηκε σε κάποιο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας, καθώς κατά την διάρκεια αυτή σημειώθηκε η αναγκαστική υιοθέτηση των εκκολαπτόμενων τεχνολογιών από τους καταναλωτές και από τους εμπόρους με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο σε πολλές περιπτώσεις.

Η πιο προφανής είναι η δραματική αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, ενώ μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ταχεία ανάπτυξη της καινοτομίας από πολλούς λιανοπωλητές. Ο ενθουσιασμός των εμπόρων λιανικής πώλησης είναι το πιο προφανές παράδειγμα, αλλά πολλές εταιρείες ανέσυραν και άλλες ψηφιακά ενεργοποιημένες εμπειρίες αγορών από το εργαστήριο ή την πιλοτική λειτουργία και τις εφάρμοσαν σε ευρύτερη κλίμακα: η ανάπτυξη της παράδοσης στο σπίτι, των εικονικών αγορών, του livestreaming, της ανέπαφης πληρωμής και το σύστημα buy online-pick up store ήταν μερικές μόνο από τις προσωρινές καινοτομίες που σταδιακά αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα.

  1. Ανακατανομή και επαναπροσδιορισμός των βασικών αναγκών

Λαμβάνοντας υπόψιν τις μειωμένες δαπάνες για τα ταξίδια, την ψυχαγωγία, τα ενδύματα που σχετίζονται με την εργασία, τα έξοδα μετακίνησης και άλλα παρόμοια έξοδα, ο τρόπος με τον οποίο δαπανούν οι άνθρωποι τα χρήματα τους είναι πλέον ριζικά διαφορετικός.

Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές κάνουν πλέον περισσότερα πράγματα από το σπίτι, είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων είτε απλώς από την επιθυμία τους να παραμείνουν ασφαλείς. Πέρα από τα ηλεκτρονικά ψώνια, οι άνθρωποι εργάζονται επίσης από το σπίτι, διασκεδάζουν από το σπίτι και γυμνάζονται στο σπίτι—τα οποία συνολικά οδήγησαν σε σημαντικές ανακατανομές των δαπανών. 

Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, η ανακατανομή των δαπανών που είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να μετριαστεί. Έτσι, μία μετατόπιση προς τις εξόδους και την ψυχαγωγία φαίνεται επικείμενη, όπως και μια ισχυρή ανάκαμψη των ταξιδιών αναψυχής. 

  1. Η αναδιαμόρφωση του οικοσυστήματος των καταναλωτών

Όλοι περιμένουμε να δούμε με ακρίβεια πώς και σε ποιο βαθμό η πανδημία θα αλλάξει το λιανικό πεδίο του ανταγωνισμού και θα αναμορφώσει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των πελατών. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί υπάρχουν έξι τομείς στις ζωές των περισσοτέρων από τους καταναλωτές όπου έχει συμβεί μια δομική αλλαγή και η οποία ενδέχεται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα μέρη είναι:  το σπίτι, η εργασία ή το σχολείο,τα καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια, οι χώροι διασκέδασης, και τα ταξίδια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ακόμη και σε έναν σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, δεδομένου του τι είναι πιθανό μια μόνιμη σημαντική στροφή για την εργασία από το σπίτι. Φαίνεται επίσης πιθανό ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα παραμείνουν περιορισμένα για το άμεσο μέλλον.

  1. Υβριδοποίηση

Τα όρια μεταξύ των ηλεκτρονικών αγορών και των αγορών στα φυσικά καταστήματα καθίστανται όλο και πιο δυσδιάκριτα τα τελευταία χρόνια, αλλά σχετικά λίγοι λιανοπωλητές αγκάλιασαν πραγματικά αυτήν την καινοτομία.  Ωστόσο, όσοι το έπραξαν και χρησιμοποίησαν μια στρατηγική που ξεπέρασε την κλασική αντίληψη για τις ηλεκτρονικές αγορές και τα φυσικά καταστήματα ως δύο τελείως διακριτά κανάλια-ήταν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην επιτάχυνση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Τα περισσότερα φυσικά καταστήματα διευρύνουν τώρα την υπόσταση τους και λειτουργούν με ποικίλους τρόπους: ως κέντρα εξυπηρέτησης για ηλεκτρονικές αγορές με κάποιο τρόπο ή ως κέντρα διαλογής καθώς όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές εκπληρώνουν τις παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου από τα αποθέματα καταστημάτων. Τα καταστήματα αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος της διαφημιστικής στρατηγικής μιας εταιρείας, εξυπηρετώντας κατά κάποιο τρόπο ως την βιτρίνα για το εκάστοτε εμπορικό σήμα, ως εκθεσιακός χώρος των προϊόντων ή ως χώρος για την προσέλκυση νέων πελατών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.